Et hurtigt kig gennem Instagram eller Facebook og du får øje på en sportsmand (eller) kvinde der kører sine muskler hen over sådan en halvlang skumrulle. Rullen der bliver brugt hedder en foam roller. Og der er en række gode grunde til hvorfor sådan en roller er så flittigt brugt.
Hvad en foam roller helt præcis i, hvad den gør og hvordan du selv kan bruge den, har jeg sat mig for at besvare i denne guide.
Overordnet set, kommer jeg i denne guide ind på:
Kort fortalt er en foam roller et stykke udstyr, der hjælper dine muskler med at restituere efter træning. Eller, det behøver faktisk ikke engang være efter træning. Rolleren er nemlig ideel til alle former for reparation af muskler.
Sådan rent udformningsmæssigt, ligner en foam roller et meget tyk plastikrør. Den har en hård skal, men er udenom belagt med relativt hård skum, hvori der er udskåret et mønster af riller.
Kombinationen af rillerne og den hårde skum, gør, at du ved at rulle dine muskler ovenpå foam rolleren, blødgør dine opspændte muskelfibre.
Sådan lidt anderledes sagt, bliver dine muskler ‘rullet ud’, så der kommer øget blodgennemstrømning helt inde i musklernes små celler. Og det er det der gør at du restituere bedre og hurtigere med en foam roller.
Der er rigtigt mange i sportens verden der bruger en foam roller til at blødgøre beskadiget muskelvæv og øge blodgennemstrømningen i muskelcellerne. Stort set alle professionelle idrætsudøvere bruger dem op til flere gange om ugen – ikke nødvendigvis for at skadebehandle, men for at forebygge skader. Og, ja, også restituere hurtigere.
Det er dog ikke kun i sportens verden at en foam roller er nyttig. Alle mennesker kan have gavn af at bruge sådan en.
Det er alt lige fra stilladsarbejdere, til skoleelever og kontoransatte. Vi får alle af og til udfordringer med opspændte muskler, som en roller hurtigt og effektivt kan hjælpe os af med.
Mange mennesker døjer med lændesmerter, der kan opstå af noget så simpelt som at sove i sin seng. Og her kan foam roller øvelser der er målrettet direkte mod lænden, gøre en kæmpe forskel.
Så for at opsummere, er en foam roller til gavn for alle. Både sportsfolk (hvor de primært bliver brugt) og for den helt almindelige dansker, der døjer med muskelsmerter af både lille og stor grad.
Fordele og ulemper ved form roller:
Når først du har anskaffet dig en foam roller, er det næste spørgsmål, hvordan du kommer bedst muligt i gang med at bruge den.
Og jeg kan starte med at fortælle, at når jeg selv bruger min, foregår det foran fjernsynet hjemme i min stue. Så i stedet for at ligge stille i sofaen imens jeg ser TV, ligger jeg på gulvet og ruller musklerne.
Indrømmet… jeg bruger den ikke hver dag. Men jeg bruger den i hvert fald 3-4 gange om ugen.
Det næste jeg vil sige, er at den i starten kan være relativ ubehagelig at bruge. Særligt hvis musklerne er spændt godt op. Men ubehaget er kun kortvarigt, for i takt med at musklerne bliver blødgjort, forsvinder spændingerne og så bliver det pludseligt meget mere afslappende.
Præcis ligesom hos massøren.
Og lad mig nu komme med en anbefaling: Hold dig fra de billige rollers på markedet. Invester i stedet i en ordentlig model, så du får mest muligt ud af den.
De billige modeller har simple konstruktioner, imens de dyrere modeller er meget mere avancerede i måden de virker på.
Den jeg selv bruger, er den helt originale foam roller fra Triggerpoint som forhandlerne kalder ‘Triggerpoint foam roller lang’. Triggerpoint har været på markedet i mere end 25 år. Og der er altså kæmpe stor forskel på hvordan den virker i forhold til de billige modeller jeg har prøvet.
Triggerpoint-modellerne har eksempelvis forskellige hårdheder forskellige steder på selve rullen. Dertil er de udskårne riller designet specifikt til at tricke musklerne.
Alene det at Triggerpoint har forskellige blødheder afhængigt af hvor på rullen du ruller, gør at du kan arbejde meget mere effektivt med den. Jeg plejer eksempelvis altid at starte ud på den bløde del og gradvist arbejde mig hen imod den hårde del.
På den måde starter jeg ‘blødt ud’ og kan langsomt gøre arbejdet hårdere i takt med at mine muskler bliver mere og mere blødgjorte.
“Dette var lige hvad jeg havde brug for! Det var lidt mindre end hvad jeg troede, det ville blive, men det fungerer perfekt. Jeg elsker at det ikke kun er en glat overflade. Jeg bruger det hovedsageligt til at rulle kalvemusklerne ud, og jeg har bestemt bemærket en forskel, mens jeg løber. Som nogle af andre anmeldelser nævnt, vil den udhulede midten gøre det godt til rejser og fylder ting ind.“
(Mike)
Der er mange øvelser du kan lave med din foam roller. Den virker til både ryggen, nakken, triceps, dine ben, lår, inderlår og haser. Ja, egentligt på mere eller mindre samtlige af kroppens muskelgrupper.
Helt grundlæggende ligger du foam rolleren på gulvet og så lægger du dig ellers bare ovenpå den. Så ruller du blot frem og tilbage på den muskelgruppe du gerne vil have afspændt.
Jeg er dog ikke fysioterapeut, så jeg kan ikke instruere dig fuldstændigt korrekt i hvordan du laver dine øvelser. Men der findes masser af videoer på Youtube, hvor der beskrives hvordan du kan lave forskellige øvelser til lige præcis den muskelgruppe du har brug for at ‘få rullet’.
Det føles lidt akavet og kan også være relativt smertefuldt til at starte med. Men efter kort tid går det over i at være mere afslappende end smertefuldt. Og du får en mærkbar foam roller effekt med det samme!
De traditionelle foam rollere er ret store at slæbe rundt på. Så hvis du eksempelvis skal have den med på ferie (eller på træningslejr eller til konkurrencer, hvis du er sportsudøver), er den ret uhandy at have med.
Triggerpoint, som jeg omtalte tidligere her i guiden, har heldigvis lavet nogle mindre produkter der er meget nemmere at tage med rundt.
Du kan eksempelvis få en bold der ligner en traditionel massagebold. Den virker på samme måde som en foam roller, men kan på grund af sin lille størrelse, ikke dække et lige så stort område af gangen.
Til gengæld er den meget nem at have med i tasken eller kufferten, for den fylder vitterligt ikke meget.
Derudover findes der også en såkaldt foam roller stick, der i stedet for at være en tyk roller, er ret tynd. Og så har den håndtag i begge ender. Så kort fortalt, er det en foam roller med håndtag. Udover fordelen ved at den ikke fylder lige så meget som en traditionel foam roller, gør håndtagene også, at du ikke behøver at ligge på gulvet for at ‘rulle dig’.
Med en stick ruller du i stedet med hjælp af dine hænder. Og på den måde er det også nemmere at dosere hvor meget tryk du vil have på musklerne.
Både en foam roller massagebold og en foam roller stick, er smarte og nemme at have med rundt. Og så gør deres udformning, at du nemmere kan komme til at arbejde med de muskelgrupper som den traditionelle foam roller har svært ved at komme ind til.
Som jeg tidligere har været inde på her i guiden, bør du vælge en af de gode modeller. Og allerhelst modellerne fra Triggerpoint, der er de absolut bedste foam rollere på markedet.
Jeg har selv købt mine Triggerpoint-modeller på den danske svømmeshop Watery.dk. Det var her jeg fandt den skarpeste pris og så havde jeg dem allerede dagen efter jeg havde trykket bestil.
Imens jeg har skrevet denne guide, var jeg lige inde forbi for at se priserne på dem igen. Og de står stadig til den samme pris på 350 kroner for den originale foam roller. Så priserne på dem er stadig den laveste jeg har set endnu. Så jeg vil anbefale dig at købe Triggerpoint på Watery.dk, for der ved du at du får den bedste kvalitet.