Førhen har svømmesporten i mange år, været synonym med de underbukselignende Speedos. Men når du ser svømmestævner nu om dage, er de mandlige svømmere altid iført et par dedikerede konkurrence badebukser, der både sidder meget stramt og går helt ned til knæene. Altså en helt særlig form for svømmetøj.
Men hvad er det lige der er så specielt ved disse stævne badebukser? Det har jeg sat mig for at besvare i denne guide, hvor jeg også giver dig mine klareste anbefalinger til hvilke modeller du bør købe, hvis du selv overvejer at anskaffe dig et par.
Helt konkret, kommer jeg i denne guide ind på:
Så lad os springe direkte til det første punkt på dagsordenen; hvad det unikke ved konkurrence badebukser er, sammenlignet med almindelige badebukser. For der er virkeligt en stor forskel på egenskaberne mellem de to typer.
Et par almindelige badebukser, beregnet til træning, er lavet af de simple materialer nylon og polyester. Det gør at de er gode til at holde pasformen og sine farver i nærmest uendelig tid, samtidigt med at de er klorresistente.
Konkurrence badebukser er derimod lavet i de mere eksotiske materialer, polyamid og elastan. Det gør at de er både vandafvisende og elastiske, så de lige akkurat udvider sig og former sig efter din krop. Og ikke mere end det.
Konkurrence-badebukser sidder tæt. Meget tæt. Faktisk sidder de så tæt og er så svære at få på, at du umiddelbart vil tro at de er for små. Fordi de skal sidde så tæt, tager den rigtige størrelse hele 15 til 20 minutter at få på, den første gang du ifører dig dem.
Rent størrelsesmæssigt, skal stævnebadebukser også være mindre end dine normale badebukser. En tommelfingerregel siger at de skal være fire UK-størrelser mindre end dine træningsbadebukser. Så hvis du bruger størrelse 30 UK til træning, skal dine konkurrence-badebukser være 26 UK.
For at kunne svømme officielle stævner under Fina, hvilket alle danske svømmestævner er, skal de være godkendte af netop Fina. Fina er det internationale svømmeforbund og det er dem der sætter reglerne for hvilket badetøj der er godkendt.
Et par konkurrence badebukser er nøje designet, produceret og godkendt af Fina. Og det er langt de fleste almindelige træningsbadebukser som udgangspunkt ikke.
Derfor er det altså en nødvendighed at have et par stævne badebukser, når du stiller op til konkurrencer.
Når du svømmer konkurrencer, vil du gerne have optimeret alting så meget som overhovedet muligt. Det vil sige din træning, din kost, din restitution, din søvn og dit udstyr. Og hvis du har helt styr på alle disse ting, har du et psykologisk overtag på stævnedagen.
Og når du ifører dig et par konkurrence badebukser, ved du at du svømmer hurtigere. Du føler dig ganske enkelt meget mere selvsikker. Og det er altså en psykologisk effekt, der i sig selv, er en sikker opskrift på hurtigere svømmetider.
Som jeg allerede har været lidt inde på i forrige afsnit, er der en række ting, der gør konkurrence badebukser hurtigere end almindelige badebukser. Men hvad jeg endnu ikke har fortalt, er hvad der helt præcist gør dem hurtigere.
Og de tre vigtigste ingredienser til deres hurtighed, kommer jeg ind på herunder.
Hvis du har prøvet at svømme bare en enkelt gang, har du, når du har taget dine badebukser af i omklædningsrummet, også opdaget at de er tunge af alt det vand de har suget til sig. Og hvis du gerne vil svømme så hurtigt som muligt, er det ikke hensigtsmæssigt.
Det er sådan, at jo lettere dine badebukser er, jo hurtigere kan du svømme i dem. Og jo mindre vand de suger til sig, jo mindre vandmodstand er der i dem. Derfor er konkurrence badebukser vandafvisende.
Mange tror at kompression kun er nyttigt når du skal restituere. Og selvom det er korrekt at det fremmer restitutionen, har kompression også to andre positive virkninger under selve konkurrencen.
Først og fremmest, øger kompression blodgennemstrømningen i dine muskler. Og det giver den kæmpe fordel, at blodet hurtigere kan få flyttet alt den mælkesyre dine muskler danner, væk fra netop musklerne. På den måde kan du svømme hurtigere og længere, uden at syre til.
Dertil gør kompressionen også, at din kropsfacon bliver mere sammenpresset. Du får altså en mindre profil i vandet, hvilket gør at din krop danner mindre vandmodstand. Og jo mindre vandmodstand du oplever, jo hurtigere svømmer du også.
Noget så simpelt som sømme og syninger, er ikke noget vi normalt tænker så meget over i vores normale træningsbadebukser. Men når det kommer til jagten på millisekunder, er der altså en stor forskel på om dine badebukser har sømme eller ikke. Og derfor har konkurrence badebukser ingen sømme.
Noget så simpelt som sømme og syninger, er ikke noget vi normalt tænker så meget over i vores normale træningsbadebukser. Men når det kommer til jagten på millisekunder, er der altså en stor forskel på om dine badebukser har sømme eller ikke. Og derfor har konkurrence badebukser ingen sømme.
Forestil dig at vandet glider hen over dine badebukser. Hvis der ikke er nogen ujævnheder, vil vandet glide glat hen over. Men hvis vandet støder på en lille ujævnhed som sømme eller syninger, vil der opstå turbulens i området, der altså medfører øget vandmodstand.
Stævne badebukser sat sammen ved hjælp af andre sømløse metoder, som eksempelvis ved at smelte materialerne sammen. På den måde vil badebukserne nemlig ikke have disse ujævnheder i overfladen.
Derudover sidder konkurrence badebukser også meget tæt. Så det vil ganske enkelt være ukomfortabelt at have så stramt et stykke beklædning på, hvis der sidder syninger ind mod din hud.
I sidste ende, skal konkurrence badebukser imitere et ekstra lag skin. Og med sømme og syninger, vil de på ingen måde føles som en del af din egen krop.
Hvis du er nået så langt i min lille guide her, som du er nået til nu, håber jeg ikke at du er i tvivl om, at stævne badebukser er hurtigere end almindelige badebukser. Men du undrer dig måske over, hvor meget hurtigere de er.
Det vil jeg forsøge at give dig svaret på nu. Men hav i baghovedet, at konkurrencebadebukser i sig selv er hurtigere end de almindelige, men at der kan være små variationer i hvor meget hurtigere de er, fra svømmer til svømmer.
I et ikke-gammelt hollandsk studie, har hollandske forskere testet konkurrence badebukser til gennemsnitligt at reducere vandmodstanden med hele 16,6 procent, når testpersonerne har ligget i streamline position under vand.
Og når det kommer til positionen i vandoverfladen under svømning, har konkurrence badebukserne en gennemsnitlig reduktion på 5,2 procent på vandmodstanden. Og det er altså procenter, der skal endog rigtigt meget træning til at opnå, hvis du ønsker at forbedre dig tilsvarende alene ved hjælp af tiden i bassinet.
Resultaterne er blevet målt ved hjælp af undervandskameraer, der har kunne give helt præcise billeder af hvor langt testpersonerne har flyttet sig pr. armtag.
Så der er altså ingen tvivl om, at et par konkurrence badebukser lader dig svømme hurtigere. Og lettere. Samtidigt!
Med konkurrence badebuksernes åbenlyse fordele, er du måske allerede nu klar til at købe dit eget par. Men inden du hiver dankortet op af lommen, har jeg lige et par punkter, jeg synes du skal overveje.
Det ville være ærgerligt at købe et par stævne badebukser og efterfølgende finde ud af, at de måske ikke var de rigtige til dit behov og din smag.
Det første punkt du bør overveje, er hvor meget du er villig til at give, i forhold til dit svømmeniveau. Hvis du blot er begynder og du står overfor dit første stævne, er det måske ikke sikkert at en af de helt dyre topmodeller, er det rigtige at vælge.
Hvis pengene er fuldstændigt ligegyldige, så vælg da en topmodel. Og hvis du træner mange gange hver uge, har du højst sandsynligt også et solidt svømmeniveau, og så bør du nok også vælge en af de allerfineste modeller.
Men hvis du kun svømmer et par gange om ugen, er det ikke sikkert at en af de helt dyre modeller, vil være det rigtige valg.
Herunder har jeg samlet lidt tommelfingerregler for, hvilke badebukser du bør vælge, ud fra hvor mange ugentlige træninger du har. Det er naturligvis blot en rettesnor, så dine egne præferencer spiller også ind.
Hvis du er helt ny konkurrencesvømmer og har 2-3 ugentlige træninger, vil jeg mene, at et par konkurrence badebukser i begyndersegmentet vil være det bedste køb. Og i det segment, er der ingen der slår Arena ST 2.0 badebukserne.
I forhold til prisen, er de ganske enkelt fortrinlige!
Arena ST 2.0 laves i en juniorudgave og en herreudgave. Juniorudgaven laves i størrelser fra 6 til 13 år. Så hvis du er ældre end det, er det en herreudgave du skal have.
Hvis du er lidt mere rutineret og du har 3 til 5 ugentlige træningspas, og du også gerne vil have lidt mere performance end begyndermodellerne tilbyder, så vælg Arena Carbon Air 2.
De er lidt mere avanceret opbygget, så de giver også lidt mere fart. Og det er til en pris fra 1700 kroner og opad, så prisen er lidt højere end begyndermodellerne og lidt mindre end topmodellerne.
Hvis du har 5 træningspas om ugen, eller mere, forestiller jeg mig at du er ret seriøs med din træning. Og at du også gerne vil optimere din performance på andre punkter, end blot selve træningen.
Og så er Arena Carbon Flex eller Arena Carbon Core FX mit bedste bud, på de rigtige konkurrence badebukser til dig. Carbon Flex-modellen er en lidt ældre udgave af Core FX-modellen, så den kan du ofte få en lille smule billigere, uden at det går ud over fordelene som badebukserne giver dig.
Priserne på de to modeller her, er omkring 2250 kroner. Men så får du altså også noget af det allerypperste indenfor konkurrence badebukser.
Én ting er dit svømmeniveau og din pengepung. En anden ting er designet. Det nytter ikke noget at du køber et par stævne badebukser, som du slet ikke føler dig hjemme i. Så ender du blot med at miste den psykologiske effekt, jeg omtalte i et tidligere afsnit.
De forskellige modeller fås ofte i flere forskellige designs. Så tjek dem alle ud og beslut dig for dét der passer dig bedst.
Meningen er at du både skal være hurtigere og mere cool at kigge på!
Alle konkurrence badebukser, kan som udgangspunkt bruges til alle stilarter og distancer. Men nogle modeller er lidt bedre end andre til specifikke discipliner. Herunder har jeg derfor listet de modeller, der er bedst indenfor de forskellige grene af svømning.
Listen er absolut ikke en facitliste, men blot et sammenligningsgrundlag, så du vælger de rigtige konkurrence badebukser til de stilarter og distancer du specialiserer dig i. Og her vil jeg også gerne sige, at vi er helt oppe på det øverste eliteniveau, før forskellene virkeligt betyder noget.
Men jeg synes alligevel, du skal have muligheden for at se hvilke modeller, der er bedst til hvad.
Badebukserne herunder er meget gennemsnitlige i deres egenskaber og styrker. De er derfor velegnede til alle stilarter og distancer.
Modellen her, er meget fleksibel og giver knap så meget kompression. Det er en fordel på 400, 800 og 1500 meter crawl, samt 400 meter medley, da det er nødvendigt med relativt meget komfort (fordi du ligger længere tid i vandet) og knap så meget kompression (fordi dine muskler ikke danner lige så meget laktat som på de kortere sprintdistancer).
Er du begynder eller gennemsnitlig konkurrencesvømmer, anbefaler jeg dog også dette par til de andre stilarter og distancer.
Arena Carbon Air 2
Hvis dit speciale er 50 og 100 meter bryst, fly og 200 meter crawl og rygcrawl, er nedenstående badebukser et godt valg. De har nemlig en god kombination af fleksibilitet og kompression, der er godt på mellemdistancerne og til bryst, hvor laktatniveauet ikke er så højt.
Arena Carbon Flex
Arena Carbon Core FX
Hvis dit speciale er 50 og 100 meter crawl eller rygcrawl, har du brug for maksimal kompression til at frigøre mælkesyren fra dine muskler. Til gengæld er dit behov for fleksibilitet ikke så stort.
Derfor er nedenstående konkurrence badebukser de bedst egnede til netop disse stilarter og distancer.
Arena Carbon Ultra
Arena Carbon Glide
Jeg er nu kommet så langt i min guide, at tiden er kommet til mine klare anbefalinger af konkurrence badebukser. Jeg har efterhånden fået testet rigtigt mange forskellige modeller fra forskellige brands, så jeg har oplevet på min egen krop, hvilke mærker og modeller der er de bedste.
Disse konkurrence badebukser har vi testet
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg i svømmehallen testet et stort udvalg af de mest populære konkurrence badebukser i ind- og udland for at sikre mig at du får de mest oprigtige anbefalinger direkte fra svømmer til svømmer. Dette drejer sig om disse:
Konkurrence badebukserne er afvejet ift. faktorer som form, størrelse, materiale, pasform, pris, design og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
For at gøre det nemt og overskueligt, har jeg samlet de bedste stævne badebukser i et skema herunder. I skemaet har jeg skrevet cirkapriser, egenskaber og hvilke stilarter og distancer de har virket bedst på.
Dertil har jeg også skrevet i skemaet, hvilket svømmeniveau det enkelte par badebukser passer bedst til. Slutteligt har jeg også lavet et link til en butik, hvor du kan købe den enkelte model.
Så nemmere kan det næsten ikke blive.
Arena St 2.0 Begynder-model | Watery Rapidskin Begynder-model | Arena Carbon Air 2 Sub-topmodel | Arena Carbon Flex Udgående model | Arena Carbon Core FX Topmodel | Arena Carbon Glide Topmodel | Speedo LZR Pure Intent Topmodel | |
Cirkapris | 700 kr. | 589 kr. | 1600 kr. | 2050 kr. | 2250 kr. | 2550 kr. | 2450 kr. |
Egenskaber | Som en almindelig badebuks, bare vandafvisende | Som en almindelig badebuks, bare vandafvisende | Maksimal komfort, mindre kompression | Høj kompression og høj komfort | Høj kompression og høj komfort | Maksimal kompression og mindre komfort | |
Stilarter og distancer | Alle stilarter og distancer | Alle stilarter og distancer | 400, 800 og 1500 meter crawl, samt 400 meter medley | 50 og 100 meter bryst, fly og 200 meter crawl og rygcrawl | 50 og 100 meter bryst, fly og 200 meter crawl og rygcrawl | 50 og 100 meter crawl og rygcrawl | Alle stilarter og distancer |
Helt nybegynder | Vælg denne, uanset hvad | Vælg denne, uanset hvad | |||||
2-3 ugentlige træninger | Vælg denne hvis prisen er vigtig | Vælg denne hvis prisen er vigtig | Vælg denne hvis prisen er ligegyldig | ||||
3-5 ugentlige træninger | Vælg denne hvis prisen er vigtig | Vælg denne hvis prisen er ligegyldig | Vælg denne hvis prisen er ligegyldig | Foretrækker du Speedo, er dette et alternativ | |||
5 eller flere ugentlige træninger | Vælg denne hvis prisen er ligegyldig | Vælg denne hvis prisen er ligegyldig | Vælg denne hvis du er sprinter | Foretrækker du Speedo, er dette et alternativ | |||
Kan købes her | Kan købes her | Kan købes her | Kan købes her | Kan købes her | Kan købes her | Kan købes her |
Arena ST NEXT er et rigtigt solidt par konkurrence badebukser. Særligt hvis du også vil bruge dem en lille smule under træning. Der er tilføjet enkelte kompressionsbånd rundt omkring, der giver støtte og kompression til de mest kritiske muskler.
Samtidigt er materialet også blandt de bedre. Så her er der tale om et par stævne badebukser, der kombinerer god hydrodynamik, muskelstøtte, holdbarhed og komfort, uden at de koster en bondegård.
Fordele og ulemper ved Arena ST NEXT:
Arena Carbon Air 2 har integrerede horisontale kulfiberbånd, der giver støtte til særligt hoften og de vigtigste sparkemuskler. Derudover giver kulfiberbåndene også støtte til de muskler i ballerne og lårene, der har tendens til at blive overstrakt.
Disse badebukser er lavet ud af ét stykke materiale, der til gengæld er blevet sømmet sammen på de steder, der ikke har betydning for vandmodstanden. Og da badebukserne er lavet i ét stykke, vil de føles som et ekstra stykke skind.
Stævne badebukserne her, absorbere mindre vand end begyndermodellerne, som altså gør at du oplever mindre vandmodstand. Og det hjælper dig til at glide nemmere og længere pr. armtag.
Selve dragten er lavet ud af ét stykke materiale, der er blevet sømmet sammen på steder, der ikke har betydning for vandmodstanden. Og det at dragten er lavet i ét stykke, gør at dragten fungerer som et ekstra stykke skind. Det vil altså sige at den absorberer mindre vand, der i sidste ende giver mindre vandmodstand og som også hjælper dig med at glide længere og lettere pr. armtag.
Med Arena Carbon Core FX, får du alt den støtte og kompression du har brug for. Udstyret med både horisontale og vertikale kulfiberbånd, opnår du øget støtte og kompression til dine hårdtarbejdende muskler fra hofteregionen og ned til de nederste dele af lårene.
Ud over de indbyggede kulfiberbånd, er der også indlagt dedikerede bånd, der løber fra toppen af numsen og ned til baglårene. De har ét formål, der er at hjælpe dig med at holde dine ben oppe ved vandoverfladen, selv når du når hen imod slutningen på dit race, hvor du er allermest træt.
Badebukserne er i sig selv produceret i ét stykke, som kulfiberbåndene er lagt ind i. Så de sidder ultra tæt, der giver dig en exceptionel lav vandmodstand. Og båndene er lagt ind på de helt rigtige steder, så du har bevægelsesfrihed hvor det er nødvendigt og støtte hvor der er brug for det.
Dertil er disse konkurrence badebukser fuldstændigt sømløse, så de føles vitterligt som et ekstra lag skind, når først du har fået dem på.
Arena Carbon Glide er de mest ultimative konkurrence badebukser, der overhovedet findes. Samtlige af de nyeste teknologier er blevet brugt, hvor der også er gjort brug af både vertikale og horisontale kulfiberbånd for at give musklerne mest mulig støtte og kompression.
Badebukserne er i sig selv udført i et specielt og patenteret materiale, som Arena kalder Hydroglide Fabric. Det er et materiale, der giver så lav en vandmodstand, der overhovedet er mulig at opnå med nutidens teknologier. Materialet er samtidigt utroligt elastisk, så de sidder virkeligt tæt, uden at gå på kompromis med komforten.
Med disse stævne badebukser, får du bare det letteste og længste glid. Og så har de også den bonus, at der er indlagt muskelaktiverende bånd, der aktiverer dine muskler allerede fra det øjeblik du tager dem på.
Så allerede når du står på startskamlen, er dine muskler klar til det hårde arbejde der venter.
Watery Rapidskin er et rigtigt solidt par konkurrence badebukser. Særligt hvis du også vil bruge dem en lille smule under træning. Der er tilføjet enkelte kompressionsbånd rundt omkring, der giver støtte og kompression til de mest kritiske muskler.
Samtidigt er materialet også blandt de bedre. Så her er der tale om et par stævne badebukser, der kombinerer god hydrodynamik, muskelstøtte, holdbarhed og komfort, uden at de koster en bondegård.
Fordele og ulemper ved Watery Rapidskin:
Som jeg allerede har været kort inde på i starten af denne guide, er det vigtigt at du finder den helt rigtige størrelse, for at få mest muligt udbytte ud af dine nye konkurrence badebukser.
Og det er altså desværre ikke så simpelt, som at vælge et par i samme størrelse som dine træningsbadebukser.
Som tommelfingerregel, skal du gå fire hele størrelser ned i forhold til dine normale træningsbadebukser. Så hvis du træner i størrelse 30 UK, skal du købe et par konkurrence badebukser i størrelse 26 UK.
Det virker underligt, ja. Men det er meningen at de skal være så meget mindre.
Denne tommelfingerregel, er dog kun en rettesnor. Det bedste vil være at finde et par stævne badebukser ud fra dine egne mål.
Og her vil jeg anbefale dig at smutte forbi den danske svømmebutik Watery.dk. Der har de nemlig givet billedlige eksempler på alle de modeller de sælger, hvor du også kan se modellens højde og vægt, samt hvilken størrelse badebukser han har på.
Det gør det noget nemmere at sammenligne, så du kan finde den helt rigtige størrelse til dig.
Hvis du allerede har et par konkurrence badebukser fra enten TYR, Speedo eller Arena og du gerne vil over i et andet mærke, er det ikke sikkert at det enkelte mærkes størrelser, passer overens med størrelserne på de andre mærker.
Jeg har derfor lavet et lille skema, som du kan se herunder, hvor jeg sammenligner de forskellige størrelser med hinanden. Det skulle forhåbentligt gerne gøre det nemmere for dig, at krydsreferere størrelserne mellem de tre mest populære brands indenfor konkurrence badebukser.
Så hvis du eksempelvis har et par TYR Venzo i størrelse 25 og du gerne vil have et par stævne badebukser fra Arena, skal du her købe en størrelse 26.
Arena St 2.0 Dreng | 8-9 år | 10-11 år | 12-13 år | ||||
Arena St 2.0 Mand | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | ||
Watery Rapidskin Dreng | 10-11 år / 140 cm | 12-13 år / 152 cm | |||||
Watery Rapidskin Mand | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | |
Arena Carbon Air 2 | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | |
Arena Carbon Flex / Core FX | 22 UK | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | |
Arena Carbon Ultra / Glide | 24 UK | 26 UK | 28 UK | 30 UK | 32 UK | ||
Speedo LZR Pure Intent | 23 UK | 24 eller 25 UK (oftest 25) | 26 UK | 27 UK | |||
TYR Venzo | 23 UK | 24 UK | 25 eller 26 UK | 27 eller 28 UK | 29 eller 30 UK | ||
TYR Avictor | 23 UK | 24 UK | 26 eller 26 UK | 27 eller 28 UK | 29 eller 30 UK |
Hvis du lige nu bruger en Arena St 2.0 i drengemodellen 12 til 13 år, og du gerne vil op i en større størrelse i samme serie (altså Arena ST 2.0 i voksenudgave), skal du, som jeg også har skrevet i ovenstående skema, op i en størrelse 24 UK.
Ude i svømmeklubberne, har jeg desværre efterhånden oplevet mange forældre til drenge i 13-14 års-alderen, der kommer til at købe en størrelse 22 UK i voksenmodellen. Men da 22 UK er mindre end modellen til 12-13 årige, får drengene altså et par mindre badebukser end de havde i forvejen.
Og det er jo ikke ligefrem hensigtsmæssigt.
Så derfor; hvis din søn er blevet for stor til størrelse 12-13 år og derfor skal op i en voksenmodel, skal du op i en størrelse 24 UK.
Der er ingen tvivl om at et par konkurrence-badebukser er en ret stor investering. Derfor er jeg også sikker på, at du gerne vil have gavn af dem så længe som overhovedet muligt. Jeg har derfor samlet et par tips og tricks herunder, som hjælper dig med at forlænge levetiden på dine nyindkøbte badebukser.
Når du har dine stævne badebukser på, udvider du materialet de er lavet i. Og det er desværre også sådan, at jo længere tid du har dem på, jo mere udvider du dem også.
Når badebukserne bliver udvidet, mister de stille og roligt den stramme pasform og evnen til at støtte og komprimere dine muskler.
Derfor skal du helst holde dig fra at træne i dine stævne badebukser. Og så skal du helst heller ikke have dem på, når du ikke svømmer. I samme åndedrag vil jeg dog også sige, at du ikke skal tage dem af mellem dine heats når du er ude til dine stævner. For når du tager dem af og på, strækker du også materialet ret meget.
Så tag badebukserne på lige inden dit første heat og tag dem af straks efter dit sidste race er afsluttet.
Mellem dine heats, er det vigtigt at du ifører dig et stykke tøj, der dækker dine konkurrence badebukser helt. Det er vigtigt, for at beskytte dem mod skarpe genstande som eksempelvis negle, der nemt kan lave skade i det strakte materiale.
I bund og grund er det ligegyldigt hvad du har på uden over dine badebukser. Et par lange shorts vil fint kunne gøre det. Så længe du blot har noget på, der beskytter dem mod skarpe genstande.
Inden du skal i vandet for første gang, så afsæt god til at få dine konkurrence badebukser på. Hvis du har travlt med at få dem på, øger du risikoen markant, for at du kommer til at skade dem. Det kan enten være med negle eller at du kommer til at hive for hårdt i dem.
Og sker det at du hiver for hårdt i dem, strækker du dem unødigt. Det er altså ikke godt for levetiden.
Det samme gør sig gældende, når du skal tage badebukserne af igen. Tag dem stille og roligt af, step-by-step. Jo længere tid du bruger på at tage dem af og på, jo mere blidt har du højst sandsynligt også gjort det.
Når du er færdig med dit sidste race og du har taget dine konkurrence badebukser af, så lad være med at rense dem med vand og sæbe under den varme hane. Og prop dem heller ikke i vaskemaskinen.
Det eneste du behøver at gøre, er at fylde en balje eller lignende med koldt vand. Læg badebukserne derned i og bevæg dem rundt uden brug af vold. Det er længe nok til at gøre dem rene, for de er vandafvisende og er derfor ikke modtagelige for bakterier.
Når du har taget dine stævne badebukser af og har fået skyllet dem i koldt vand, så forsøg ikke at tørre dem ved at vride vandet ud af dem, inden du lægger dem i tasken. Pak dem i stedet ind i et håndklæde, for så forhindrer håndklædet at badebukserne gør resten af tasken våd.
Sådan helt casual, anbefaler jeg i øvrigt altid at du transporterer dine konkurrence badebukser rundt i et håndklæde. På den måde risikerer du ikke at dit svømmeudstyr eller andre genstande i din svømmetaske, kommer til at lave hul på dine dyre badebukser.
Når du har skyllet dine stævne badebukser, må du, som jeg også var inde på i forrige punkt, ikke begynde at vride dem tørre. Læg dem i stedet til at tørre et sted, hvor de ikke får direkte sollys.
Og når jeg siger at du skal lægge dem til at tørre, mener jeg ikke at du skal hænge dem til tørre. De skal ligge. Hvis du hænger dem op, vil vægten fra vandet på dragten, trække i materialet. Og det vil vi ikke have.
Hvis du vil have den absolut længste levetid ud af dine konkurrence badebukser, så brug dem kun til konkurrencer og ikke til træning. For hver gang du tager dem af og på, udsætter du dem for stræk. Og det samme gør sig gældende, når bare du har dem på.
Så brug dem kun til konkurrencer. Og hvis du har flere konkurrence badebukser, så brug kun det bedste par, til de allervigtigste konkurrencer.
Når du kun bruger dine stævne badebukser til konkurrencer, vil du også føle dig meget mere flyvende når du får dem på. Og det gør i sig selv, at du opnår en stor psykologisk fordel.
Når jeg har været ude i de forskellige danske svømmeklubber, har jeg ofte hørt en del forskellige spørgsmål omkring konkurrence badebukser. Og de mest stillede spørgsmål, er hvor mange stævne badebukser man bør have, hvordan man nemmest tager dem på og hvor stramt de skal sidde.
Du sidder måske også med de samme spørgsmål, efter at være kommet så langt i denne guide. Så for at hjælpe dig lidt, giver jeg dig svarene på netop disse tre spørgsmål herunder.
Jeg har efterhånden hørt mange spørgsmål og problemstillinger omkring stævne badedragter ude i svømmeklubberne. Og dem der går mest igen, er hvor mange dragter man bør have, hvordan man lettest tager dragten på og hvor stramt den skal sidde.
Dette er et spørgsmål, der primært bliver stillet af forældrene. For som du måske har opdaget, kan et par konkurrence badebukser være en ret stor omkostning. Ja, faktisk den suverænt største omkostning når det kommer til udstyr.
Men de ældre svømmere, har jo flere end ét par stævne badebukser. Så bør dit barn også have det?
Men som udgangspunkt, er det ikke vigtigt med mere end ét par. Særligt ikke i de mindre klasser. I de ældre klasser, svømmes der tit både indledende heats og finaler på samme dag, så der er det en fordel med mere end et par.
Men som barn, er det altså ikke umiddelbart en nødvendighed. Her er der nemlig ikke lige så mange løb der skal svømmes og stævnedagen er derfor også kortere.
Men når først dit barn når op i 16-17 års alderen, vil jeg sige at det er en god ide med mere end ét par stævne badebukser. Indtil da, er det helt klart nok bare med et enkelt par.
Konkurrence badebukser er uden tvivl svære at få på. Og sådan skal det også være, for at de sidder så tæt som muligt. Men du vil også gerne passe bedst muligt på dem, så det der med at hive og vride i dem for at få dem på plads, er ikke en god ide.
Herunder har jeg derfor lavet en lille instruktion i, hvordan du nemmest muligt får dine stævne badebukser på. Og følger du disse punkter, passer du også mest muligt på dem.
Inden du skal tage dine konkurrence badebukser på, så afsæt mindst 30 minutter i omklædningsrummet til at blive helt tør. Og husk at du ikke skal have et andet par badebukser på indenunder.
I bunden af hvert ben på badebukserne, er der et gummibånd, der er beregnet til at holde dem på plads lige hen over dine knæ. Vip disse gummibånd op, så du nemmere kan glide dine ben igennem.
Sæt dig ned på en stol eller en bænk og før langsomt én fod af gangen, gennem badebuksernes ben. Det kan tage helt op til 30 minutter i alt hvis badebukserne er helt nye, så giv dig selv god tid.
Når først begge fødder er igennem badebukserne, så træk dem forsigtigt op til knæene. Og lad være med at bruge negle. Et godt tip er at bruge tynde stofhandsker, så dine negle slet ikke kan komme i direkte kontakt med badebuksernes materiale.
Du vil for alt i verden undgå at lave huller i dem, for så er de ikke til at reparere igen. Og i samme ombæring, så træk også forsigtigt badebukserne op på ét ben af gangen.
Når du har fået badebukserne op til knæene, så tjek og sørg for, at begge badebuksernes ben, sidder ligeligt og ensformigt på begge dine ben. Det vil altså sige, at paneler, mønstre og så videre, skal sidde nøjagtigt det samme sted på begge ben, uden at være trukket rundt eller snoet.
Du vil for alt i verden undgå at strække dragten for meget. Så træk den forsigtigt én centimeter op af gangen på hvert ben. På den måde undgår at du strække og vride materialet for meget.
Jo længere du kommer op af dine ben, jo mere stramt føles badebukserne at trække i. Og det gælder særligt når når op over knæene. Så for ikke at strække badebukserne for meget, så skift mellem hvert ben i små stykker af gangen. Det vil altså sige at du skal trække i én centimeter på det ene ben, gøre det samme på det andet ben og så fremdeles.
Den suverænt sværeste del af at tage konkurrence badebukser på, er når du skal have dem trukket op over hofterne. Så sørg for at hele badebuksen er trukket op over din knæskal, før du forsigtigt trækker resten op over hofterne.
Det er i denne fase, hvor du skal trække dem op over hoften, at du bliver mest udmattet. Og det er særligt her, du begynder at stille spørgsmålstegn ved om du overhovedet har købt den rigtige størrelse.
Men det er helt normalt, for badebukserne er udviklet til at være så stramme!
Når badebukserne er helt på plads fra hofterne og ned over lårene, så vip den nederste del af benene ned. Altså den del, du har vippet op med gummibåndene. Og så er du klar til at svømme hurtigt!
Det er ingen hemmelighed at alle svømmere kommer i tvivl om, hvor stramt deres badebukser skal sidde, når først de tager dem på. For det er virkeligt besværligt og de sidder utroligt tæt.
Men det er meningen. For konkurrence badebukser skal sidde meget stramt.
Faktisk skal konkurrence badebukser sidde så stramt, at det tager som minimum 15-20 minutter at tage dem på første gang. Så hvis det går meget hurtigere end det, har du højst sandsynligt fået dig en for stor størrelse. Eller også har du en virkeligt god og indøvet teknik til at få dem på.
Så for at sige det kort; De skal sidde meget stramt.
Da konkurrence badebukser ikke ligefrem er en mainstream vare, er det ikke til at købe sådan et par i de normale sportsforretninger. Her må du handle hos en svømmespecialiseret forretning, hvilket jeg i øvrigt altid anbefaler når du skal købe dit svømmeudstyr og svømmetøj.
Og her kommer du ikke udenom Watery.dk. De har et kæmpe stort udvalg af konkurrence badebukser (og generelt alt du har brug for til svømning), samtidigt med at deres kundetilfredshed på Trustpilot er helt i top.
Jeg handler også selv alt mit svømmeudstyr hos dem. Og jeg har været super tilfreds hver gang. Både på grund af priserne og på grund af den hurtige dag-til-dag levering. Og så har jeg altid fået hurtigt svar på mine spørgsmål på deres supportchat.
Så når du skal købe dine konkurrence badebukser (og alt dit andet svømmeudstyr), anbefaler jeg dig at gøre det hos Watery.dk.