Du har højst sandsynligvis set et paddleboard i de danske farvande og er blevet bekendt med de forskellige paddleboards der eksisterer. Der findes adskillige forskellige paddleboards til SUP, alle med hver deres fordele, ulemper og egenskaber.
Helt konkret, kommer jeg i denne guide ind på:
Stand up paddle boarding (SUP) er en vandsport som er en af de mest populære former for vandsport og vokser ligeledes i popularitet, dette er ligeledes gældende i Danmark hvor interessen er eksploderet.
Hvis du gerne vil prøve kræfter med vandsport er SUP perfekt da et paddleboard kan benyttes under adskillige omstændigheder og kan benyttes til flere lejligheder. Oftest er det en kilde til motion, en fritidsaktivitet eller som en reel sport.
Dette betyder at du kan bruge et paddleboard til de afslappende ture på vandet eller begive dig ud i mere livagtige ture hvor du får sved på panden.
Det eneste det kræver for at komme i gang er et paddleboard, en paddel og en smule balance.
Et paddleboard minder om det traditionelle surfbræt i og med begge foregår på et bræt, foruden dette er forskellene mellem de to former for vandsport dog markante.
Den tydelige forskel er størrelsen på boardet, hvor et paddleboard er betydeligt længere og ligeledes bredere end et surfbræt. Dette bidrager til øget stabilitet, hvorfor selv uøvede har stor succes med SUP når de begiver sig ud på vandet mod solopgangen.
Dertil benytter du ved SUP en paddel til at navigere og komme fremad, hvorfor du har større kontrol over din tur på vandet sammenlignet med et surfbræt. Grundet dens versatilitet kan et paddleboard derfor benyttes i søer, bugter, floder og i havet.
Der er mange typer af paddleboards du kan vælge mellem, typen du vælger er baseret på dit behov.
Et allround board kan du benytte under alle omstændigheder, hvilket også er grunden til at det er kaldet et allround board. Det er derfor et perfekt paddleboard til begynderen som gerne vil prøve SUP.
Størrelsen på boardet gør at den er stabil samtidig med at den kan glide optimalt på både fladt og bølgende vand.
Til førstegangskøberen anbefales et allround paddleboard og ligeledes hvis du ønsker at paddle boardet skal bruges til familieture.
Et touring board har en spids næse og har en længere overflade at stå på, dens form gør at nemt kan skære gennem vandet.
Touring boardet er også kaldet “flatwater board” da deres ydeevne er bedst ved stille vand.
Et surf board er mindre, de er derfor mindre i deres konstruktion i forhold til både længde og bredde.
Grundet dens størrelse er det et oard du nemt kan manøvre – men ikke nem at mestre.
Hvis du ønsker fart er et race board perfekt til dig. Selve boardet er langt og har en spids næse, dens form og størrelse gør at det kan være svært for begyndere at benytte et race board.
Kort fortalt er et allround paddleboard beregnet til begyndere da det kan bruges under stort set alle vilkår, de er oftest relativt store så det er nemmere at balancere på. De giver dig dermed høj stabilitet og god manøvreevne.
Et godt oppuseligt allround paddleboard er relativt stort, der gør at det er nemmere at holde balancen på for selv begyndere. Til gengæld vil du dog ikke kunne opnå de helt høje hastigheder som du kan med et race eller touring board.
Grundlæggende betyder størrelsen at du får en oplevelse af at det er nemt at stå på boardet, men at du kan opleve mindre hastighed og manøvreevne end ved andre typer af paddleboards, hvis du dog er nybegynder vil du få en god oplevelse med et stort oppusteligt paddleboard.
Når du er begynder og skal forsøge dig med SUP, så vil du primært gerne kunne stå stabilt på boardet. Derfor er det naturligvis et krav at boardet har en høj volumen og dermed en høj evne til at bevare sin evne til at flyde på overfladen.
En god stabilitet kræver en høj volumen som kan håndtere din vægt. Fordelen ved et oppusteligt paddleboard er at du ved en høj volumen også kan have flere på et enkelt board eller forskellige personer kan bruge det.
Foruden selve boardet, så er paddlen også en essentiel del af paddleboardet. Oftest anbefales en paddle der er konstrueret af aluminium da det er holdbart og letvægtigt samtidig med at de prismæssigt er i den lave end.
Dertil finder mange det fordelagtigt hvis paddlen er justerbar, da den derfor kan tilpasses i højden til hver enkelt bruger af boardet.
Et holdbart oppusteligt paddleboard er mindst to lags PVC, da flere lag betyder at dit board er mere rigid og holdbart.
Det er primært oppustelige paddleboards med mindre end to lag hvor du oplever en kort levetid. Derfor er det yderst anbefalelsesværdigt at vælge et board med mindst to lag.
Jeg håber at du allerede nu har en fornemmelse af hvad der er vigtigt når du vælger et paddleboard, især når der er et “hav” af valgmuligheder at vælge mellem, derfor har jeg ligeledes gennem tests kåret en vinder i kategorien, bedste oppustelige paddleboard til begyndere.
Til nybegyndere anbefaler jeg specifikt et oppusteligt allround paddleboard simpelthen fordi de er holdbare, transportable og du kan bruge dem til stort set alle former for SUP. Dertil er det vigtigt at der medfølger alt ekstraudstyr så man som begynder straks kan komme i gang.
For at kunne finde en testvinder har jeg personligt testet adskillige oppustelige paddleboards i det åbne hav, for netop at kunne give dig mit bud på en reel testvinder og min oprigtige anbefaling.
Som nybegynder har man behov for et paddleboard hvor du kan holde balancen, have det sjovt og ikke mindst at det versatil så den kan bruges til mere end blot meditation eksempelvis, personligt bruger jeg mit eget til blå paddleboard motion.
Jeg anbefaler Watery’s oppustelige allround paddleboard da den har en optimal størrelse til de fleste personer, hvor du kan holde balancen uanset højde og drøjde. Selve boardet er nemlig 320 cm langt og 80 cm bredde, altså samme størrelse som de fleste oppustelige paddleboards.
Derudover er det fantastisk for mig, men især for en begynder at det er et komplet sæt, hvor man får paddleboard, paddle, taske, pumpe, finne, safety leash og et reparationssæt. Man er godt udstyret til hoppe direkte på boardet og i vandet.
Det er ligeledes dejligt at boardet er stort og kan indeholde 298 liters luft, hvilket ikke er et problem når man bare kan benytte den medfølgende pumpe til at pumpe luft i den. Selve boardet er tilmed lavet i en super fin kvalitet, hvor den er tilpas stiv i oppustet tilstand, hvor man ikke oplever at den bøjer indad.
Paddlen som følger med i pakken er lavet af aluminium med at plastik blad, det betyder at den faktisk er relativt letvægtig samtidig med at den føles holdbar.
En ekstra fordel for dig med flere i familien der vil bruge samme board er at paddlen kan justeres i længden fra 140-220 cm.
På grund af alle disse features har jeg kåret Watery’s oppustelig paddleboard til at være det absolut bedste paddleboard til begyndere uanset om du vil bruge den til meditation, fritid eller som kilde til motion.
1. Hvordan vil jeg bruge paddleboardet?
Det vigtigste spørgsmål at stille dig selv inden du begiver dig ud i vandsporten er hvordan vil jeg padle?
Stand up paddle boarding er netop beregnet til forskellige aktiviteter, generelt kan det dog opdeles i tre kategorier.
For de fleste er det dog ideen om en rolig tur på vandet der fanger interessen, er du en af dem et allround board anbefalelsesværdigt.
Som navnet indikerer et det et paddleboard som kan benyttes under næsten alle omstændigheder, de er lange, brede og stabile, hvilket betyder at de er ideelle til begyndere.
Først og fremmest skal du beslutte dig for om hvilken type der er passende til dine behov, generelt set er der to forskellige typer, oppusteligt eller solidt paddleboard.
Det opppustelige paddleboard er nem at transportere da det netop er oppusteligt. Dette betyder at du kan tage den med dig i stortset alle scenarier. Et oppusteligt paddleboard består af adskillige lag, primært PVC plastik som er forbundet via adskillige tråde fra nederste til øverste lag.
Denne tråd kaldes drop-stitch og er grunden til at et paddleboard kan oppustes og bevare sin form, uden disse tråde ville den i oppustet tilstanden ikke kunne bevare sin aflange form. Dette muliggøre også at boardet nemt kan pumpes med luft og tømmes igen. Du får luft i boardet via en pumpe med måler, så du kan få den rette mængde luft ind i boardet.
Da det er oppusteligt og er et stort board, så er det super brugervenligt og er dermed perfekt til begynderen.
Den solide type af paddleboards er grundet din konstruktion netop fast – det vil sige at den ikke kan oppustes. Den er traditionelt lavet af skum, fiberglas og epoxy – men kan yderligere kombineres med andre materialer.
Grundet dens konstruktion er det skrøbeligt og ligeledes svært at transportere, dertil skal du kunne opbevare dit board.
Den solide type er egnet til surf og racing, da de deres ydeevne specifikt i forhold til fart er god.
Ud af de to typer vil du oftest støde på oppustelige paddleboards, som rigtig mange nye og selv øvede benytter.
Alt efter hvilken type paddleboard du beslutter dig for at vælge så er det essentielt at overveje om du har mulighed for at opbevare og transportere boardet.
Et stand up paddleboard er normalvis 300 cm og opefter, alt efter typen, hvilket sætter krav for at du har tilstrækkelig plads til at opbevare dit board derhjemme.
Dette er især problematisk med et solidt paddleboard da det ikke kan sammenfoldes, dertil er de ofte tungere.
Sammenlignet med et oppusteligt paddleboard som netop kan foldes sammen og lægges i en taske således at det fylder en brøkdel af dens normale størrelse når den er oppustet.
Transportmæssigt kræves det ligeledes at du kan transportere et board på omtrent 300-360 cm alt efter hvilket board du benytter.
Et solidt paddleboard har en fast form, hvilket betyder at du skal kunne transportere et paddleboard i dens fulde længde og bredde. Derfor kan det være nødvendigt med en bil og stativ således at du kan komme hen til vandet.
Et oppusteligt paddleboard kan derimod tømmes for luft og transporteres i en taske, du kan nemt transportere den i bilen, med bussen, toget og selv gående. Dertil sparer du en del hvis du skal have dit board med til udlandet.
Ulempen ved at oppusteligt paddleboard kontra et solidt et, er at det skal oppustes hvilket taget mellem 5-10 minutter. Dertil skal du have pumpen med dig, den fylder og vejer dog ikke meget – det er nærmere selve akten at oppuste boardet der kan være hårdt, men så er du også klar til at hoppe på dit paddleboard.
Størrelsen på et paddleboard er baseret på både længde samt volume. Generelt er det dog vigtigt at du vælger et paddleboard som passer til din vægt.
De fleste begyndere og endda øvede benytter et oppusteligt paddleboard hvor dens kapacitet og længde er passende til mange forskellige personer uanset højde og drøjde.
Volumen er hvor mange liter luft boardet kan indeholde og ligeledes hvor godt den kan flyde på vandet. En højere volumen er ens betydende med at boardet kan håndtere flere kilo og stadig fungerer optimalt.
Reglen for oppustelige paddleboards er at de kan indeholde omtrent 185-298 liter. En tommelfingerregel for at kunne finde den perfekte volumen er at din vægt fordobles – hvorfor en person på 45 kg vil skulle have et paddleboard med mindst 90 liters kapacitet.
En høj volumen er anbefalet til nybegyndere da de er nemmere at stabilisere sig på.
Længden på dit paddleboard skal vælges ud fra dit behov og dit niveau inden for SUP. Et længere og dermed større board tillader at du nemmere kan holde balancen.
Dertil skal du vælge board efter hvordan du vil bruge dit paddleboard, skal du eksempelvis bruge det til allround brug vil du gerne have et stort board, hvis du derimod ønsker at kunne komme hurtigt frem i vandet, skal du vælge et race board.
Et kort board er nemmere at manøvre og er omtrent 8’ (243,84 cm). Hvorimod et langt board giver dig en højere hastighed og ofte stabilitet og er omtrent 10’ til 14’.
Der findes forskellige typer af paddles, forskellen på typerne er konstruktionen og dermed dens vægt og justerbarhed.
Der findes adskillige typer af paddles som variere efter kvalitet og dertil pris.
Ved valg af paddle er det derfor vigtigt at opveje ens behov. Er du stor udøver af vandsporten og ønsker at være hurtig, så er det anbefalelsesværdigt med en paddle af fiberglas eller kulfiber.
Hvis du derimod er begynder og ønsker en holdbar paddle der er relativt billig, så er aluminium at foretrække.
Den optimale længde er baseret på højden af brugeren. En tommelfingerrel at efterfølge at at den padlen i udstrakt form skal gå til omtrent dit håndled fra jorden.
Der findes to typer af paddles i forhold til længde, faste og justerbare.
Fordelen ved en justerbar paddle er at flere kan brug den, uanset højden. Dertil er det lettere at transportere padlen når den kan minimeres i dens længde.
Selve størrelsen på bladet er bestemmende for hvor hurtigt og ikke mindst effektivt du kan paddle.
Bemærk at bladet er vinklet fremad, således at bladet skal vendes fremad. Dette er ofte for begyndere ikke naturligt, men du vil hurtigt opleve at din paddleboard oplevelse er hårdere.
At købe et paddleboard kan være en bekostelig affære, priserne starter oftest fra omtrent 3000,- men kan også sagtens være dyrere.
Prisen variere efter adskillige faktorer, der er forskellige parametre du skal bemærke ved både et oppusteligt og et solidt paddleboard.
Et solidt paddleboard består traditionelt af tre dele, skum, epoxy og fiberglas. Selve kombinationen af disse materialer er bekostelige samlet, men ligeledes for sig.
Dertil er der forskel på hvordan det er fremstillet, antallet af lag (og typerne) – sidst men ikke mindst håndværket.
Hvis du er begynder og ønsker at benytte dit paddleboard til fritid og/eller motion, anbefales det at benytte et oppusteligt paddleboard grundet dens størrelse og versatilitet.
Det kan være nervepirrende at bruge dit paddleboard første gang, du er måske nervøs for at miste balancen eller at du ikke kan navigere boardet når du er i vandet.
Derfor har du her en guide til hvordan du bedst muligt påbegynder din stand up paddle boarding karriere.
Inden du lægger dit board i vandet skal du sikre dig at du ikke er et sted hvor paddleboardets finner rammer bunden og dermed bliver beskadiget.
Tag derfor dit board og gå ud til et sted hvor du kan bunde og sæt dig derefter på boardet. Placer dine knæ midt på boardet, her kan du med fordel blive og begynde at padle, således at du får en fornemmelse for dit board og din padle.
Inden du stiller dig op er det en god ide at lægge padlen fra dig og fastsætte den i remmene på paddleboardet.
Derefter skal du sikre dig at du er placeret i centrum af paddleboardet, herefter stiller du dig op på en fod ad gangen samtidig med at du bibeholder din balance via hænderne. Det er nu tid til at tage padlen og rejse dig fuldt op.
Dine fødder skal være omtrent en skulders længde fra hinanden, dertil skal du holde dine knæ en smule bøjet og din maveregion skal være centreret på boardet.
Hvis du oplever at det føles ustabilt, så kan det anbefales at stramme mavemusklerne, hvilket dermed øger din stabilitet.
Du er nu klar til at padle fremad i vandet, det er helt naturligt at du i starten padler i et komfortabelt tempo – dette er omtrent to-tre tag hvorefter du skifter side med padlen.
Det anbefales at gøre følgende hvis du skulle opleve problemer med at padle:
Du er nu klar til at begynde at bruge dit paddleboard, det er helt naturligt at du som nybegynder vil opleve at det kan være svært at balancere på boardet – dette vænner du dig dog hurtigt til.
Når du føler dig sikker på boardet og kan balancere på det uden problemer, så er det tid til at du forsøger at dreje til siderne. Et paddleboard kan du nemlig navigere når du padler.
Den nemmeste måde og den klassiske fremgangsmåde at dreje på er at padle i den modsatte side, det vil sige at du skal padle i venstre side hvis du vil navigere boardet til højre. Jo længere du rykker padlen mod bagenden af dit board, jo hurtigere drejer du.
Bemærk at dette er en god måde at dreje på til almindeligt paddleboard brug, hvorfor mange nybegyndere benytter denne teknik.
Når du bruger back paddle teknikken vil du oftest gerne dreje 180 grader rundt, teknikken betyder at du skal padle fra dine fødder mod fronten af dit board.
Dette er en hurtig måde at vende rundt, faktisk kan du næsten dreje 180 grader imens du forbliver samme sted på vandet.
Pivot drejning er især nyttigt hvis du konkurrerer i SUP da det er en af de hurtigste måder at dreje på. Det anbefales derfor også at du er øvet for at kunne udøve denne drejning optimalt.
Drejningen indebærer at du har en fod bagerst og en fod foran, når du skal dreje lægger du tryk på boardet bagtil med din fod og bruger padlen samtidig til at dreje.
Bemærk dog at denne type drejning er yderst ustabil da næsen af boardet hæves fra vandoverfladen.
Det kan være nervepirrende at begive sig ud på et paddleboard, især hvis du ikke er vant til at færdes i det åbne hav. Derfor har du her et par råd du kan tage med, inden du begynder.
Stand up paddle boarding eller SUP er blevet en meget populære vandaktivitet over de seneste år, derfor kan du i Danmark finde adskillige udlejere hvor de endda tilbyder kurser.
Som ny har du muligvis derfor interesse i at lære at stå på et paddleboard med andre mennesker, her er der rig mulighed for at opsøge foreninger og klubber – oftest tilbyder de både kurser og prøvetimer.
Som ved alle andre former for sportsaktiviteter er der en række råd man som begynder og endda øvet kan følge, blot for at undgå at begå de mest almindelig SUP fejl.
Med disse råd er du fuld udstyret til at hoppe på dit paddleboard, du vil med garanti, som mange andre, blive “afhængig”.
Hvis du ligesom jeg gerne vil kunne bruge mit paddleboard både om sommeren og når temperaturen bliver lavere, så er det vigtigt at have det rette udstyr, det kan du med neoprenudstyr og en våddragt. På denne måde kan du forlænge din tid på paddleboardet.
Jeg forlænger gerne min tid på paddleboardet så jeg kan bruge det stort set hele året rundt, derfor er det vigtigt for mig at den er varm og samtidig fleksibel.
Derfor bruger jeg Orca S7 som reelt er en våddragt til svømning, hvorfor den er super fleksibel. På denne måde undgår jeg at føle at mine bevægelser er restriktive i mine bevægelser på paddleboardet.
Når jeg er ude i vinter sæsonen er våddragten ikke altid tilstrækkelig, der supplerer jeg med neopren handsker, sokker og hætte. Alt efter hvor koldt og hvor længe jeg er ude, så supplerer jeg gradvist med de tre neopren ting.
Mit foretrukne sæt er det fra Zone3 eller Watery da de giver tilstrækkelig varme uden at være irritable at have på. Det er også en fordel fordi både handsker og sokker er langskaftet, så er huden mellem arm- og ben åbninger ikke blottede.
Grundet den store efterspørgsel på netop paddleboards er de relativt nemme at finde, de kan findes i dedikerede vandaktivitets butikker som Watery.dk og endda i danske detailkæder.
Hvis du dog ønsker et paddleboard af høj kvalitet som du kan bruge i lang tid, så anbefales det at købe dit paddleboard hos en reel virksomhed der tilbyder udstyr til vandaktiviteter.
En af de forhandlere som har viden omkring vandsport og svømning er Watery.dk – dertil har de også et stort udvalg så du har en masse at vælge i mellem og hvis du skulle have spørgsmål, så er de super flittige til at hjælpe til.
Tager du et kig på Trustpilot er deres score også høj. Dette er kombineret med rimelige priser og deres dag-til-dag levering. Det er ligeledes grundene til at jeg anbefaler Watery.dk til stort set alt hvad angår vand.