Næseklemmer er et efterhånden gammelt redskab indenfor svømmesporten, men i de senere år er der kommet flere og flere nye slags næseklemmer til svømning på markedet. Og det er med god grund.
Selv professionelle svømmere er nemlig begyndt at bruge næseklemmer under både træning og konkurrence, for at hjælpe dem med at opnå de hurtigste tider.
Og hvorfor de er det, kommer jeg blandt andet ind på i denne guide, hvor jeg også kommer ind på følgende punkter, så du kan vælge den helt rigtige model for dig.
I denne guide kommer jeg ind på:
Du behøver ikke at have haft hovedet under vand særligt mange gange, for at have mærket fornemmelsen af at have fået vand i næsen. En fornemmelse der for de fleste er til at leve med, men som alligevel tager meget af glæden ved svømning.
En næseklemme afhjælper dig med lige præcis dét; at sørge for at der ikke kommer vand op i næseborene.
For de fleste svømmere på alle niveauer, er vand i næsen blot en irriterende ting der følger med når man svømmer. Men for meget vand i næseborene, kan give dig irriterede slimsække og i værste medføre infektioner, der holder dig ude af vandet i enten kortere eller længere perioder.
Udover den klare fordel med at holde vandet ude af næsen, hjælper næseklemmer også med at holde luften nede i lungerne i længere tid af gangen. Det er blandt andet en klar fordel ved undervandsarbejde som eksempelvis flyben efter hvert afsæt fra væggen, hvor det gælder om at komme så tæt på de maksimalt tilladte 15 meter under vand som overhovedet muligt.
Men for at komme tilbage til det som næseklemmer reelt hjælper dig med, nemlig at holde vandet ude af næsen, så er de særligt brugte til rygsvømning.
Vandet sprøjter rundt over det hele og dit hoved vender opad, så det kan nemt komme til at føles som om at det eneste sted vandet sprøjter hen, er op i næsen. Det er ikke særligt rart når du gerne vil holde en god og rytmisk vejrtrækning hele vejen fra start til slut.
Da rygsvømning også indgår i medley-disciplinen, bliver næseklemmer også flittigt brugt i denne disciplin.
Ved tekniktræning med snorkel, er en næseklemme også et perfekt redskab til at hjælpe dig med at holde vandet ude af næsen. Særligt ved brug af snorkel foregår vejrtrækningen nemlig primært gennem munden, hvorfor der ikke vil være noget lufttryk fra udåndingen til at holde vandet ude af næseborene.
Og så er de også ret så populære blandt dykkere, snorklere og synkronsvømmere, samt til almindelig leg i vandet. Med en næseklemme slipper du nemlig for at holde dig for næsen under vandet, så du dermed hele tiden har begge hænder fri.
Derfor kan en næseklemme til svømning også uden problemer bruges som en næseklemme til dykning.
Nu har jeg været lidt inde på hvorfor det er så godt at bruge næseklemmer i vandet. Så nu vil jeg fortælle lidt om hvad det vigtigste i en god næseklemme er.
Og svaret er heldigvis nemt og lige til at forstå; at holde vandet ude af næsen. Præcis som jeg allerede har været inde på.
De findes dog i forskellige slags, så det kan nemt blive uoverskueligt at vælge den rigtige til dig. Derfor fortæller jeg dig nu hvad de vigtigste egenskaber er, som jeg har erfaret mig gennem en længere testperiode i de seneste par måneder.
Når det kommer til hvor blød puden på næsen er, handler det hele om hvor komfortabel du vil have næseklemmen til at være. En blød pude giver maksimalt komfort, imens en hård pude giver lidt mindre komfort.
En blød pude giver til gengæld lidt mindre greb på næsen, så her er der en lille smule større risiko for at den glider lidt rundt på næsen under svømning.
Men i sidste ende, er der ikke den store forskel på om næsepuden er blød eller hård.
For at gøre det nemt for dig at finde den rigtige med enten en blød eller en hård næsepude, finder du en blød model her og en hård model her.
Som udgangspunkt passer alle vores næseklemmer til både voksne og børn, så de ikke hopper af næsen under svømning. Det gør de, fordi presset ind på næsen er designet til at være helt rigtigt.
Som mennesker er forskellige, er næser det dog også. Derfor anbefaler jeg en model med mindst pres til folk med brede næser og en model med mest pres til folk med smalle næser.
Naturligvis handler mængden af presset også om hvor komfortabel en næseklemme vil føles. Det vejer sig dog op imod hvor øget sandsynlighed for at få vand i næsen, du er villig til at risikere.
Med de forskellige egenskaber på plads, er det blevet tid til at jeg giver dig mine klareste anbefalinger til hvilken næseklemme du bør vælge. Det er anbefalinger der bygger på adskillige tests af en bred række af markedets udvalg af næseklemmer over en længerevarende periode.
Alle fire anbefalinger er beregnet til både svømning, leg, dykning og snorkling. Og jeg har delt dem op i kategorierne ‘det bedste af det bedste’, ‘den bedste til prisen’ og ‘den bedste til svømmestævner’.
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg i svømmehallen testet et stort udvalg af de mest populære næseklemmer i ind- og udland for at kunne give de mest oprigtige anbefalinger så i får valgt den helt rette næseklemme. Det drejer sig om disse:
Næseklemmerne er afvejet ift. faktorer som størrelse, materiale, pris, blødhed vs hårdhed og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
Mange kender problematikken med at finde en næseklemme som sidder solidt placeret på næsen uden at den er ubehagelig at have på i længere tid, sådan er det ikke med denne næseklemme fra Watery.
Næseklemmen er ergonomisk udformet og følger dermed din næses naturlige form, på denne måde kan den bruges en hel svømmesession uden at den er ubehagelig at have på.
Næseklemmen kan benyttes af både motions- og konkurrencesvømmere samt børn og voksne. Børn fra 6+ år kan benytte næseklemmen med stor succes.
Så skal du bare have det bedste af det bedste indenfor både komfort og sikkerheden for ikke at få vand i næsen, er det denne næseklemme du skal bruge.
Hvis du gerne vil have de fleste egenskaber fra de dyre modeller, men gerne vil spare lidt penge, Har svømmeshoppen Watery fået produceret deres helt egen næseklemme.
Næseklemmen er produceret på de samme fabrikker som de store, dyrere og etablerede brands. Derfor er kvaliteten og holdbarheden også den samme, selvom den hører til under kategorien budgetvenlige næseklemmer.
Og under mine tests, har jeg måtte konstatere at denne næseklemme rent faktisk også gør hvad den skal; holder vandet ude af næsen, samtidigt med at de bløde silikonepuder giver maksimal komfort.
Modellen her passer til både voksne og børn fra 6-årsalderen.
Waterys næseklemme er god til alle slags vandaktiviteter uden at den koster en bondegård. Den er derfor beregnet til dig der vil have et godt basisprodukt, der gør hvad den skal, uden at du skal tømme pengepungen.
“Købte to stk… passer både til mit barn og jeg”
(Søren Friis)
“Sidder som den skal Og bliver rent faktisk siddende, så jeg undgår vand i næsen”
(Susanne Henriksen)
Hvis du skal bruge en næseklemme udelukkende til brug ved svømmestævner, kommer du ikke uden om en Speedo Competition næseklemme. Den er nemlig specifikt beregnet til stævnebrug, men kan dog også bruges under træning.
At den er specifikt beregnet til konkurrencebrug, er fordi at den er bygget op omkring et ganske tyndt metalstykke, der giver mindst muligt modstand i vandet. Det er klart at foretrække under konkurrence.
Det tynde metalstykke gør også at den kan tilpasses til både smalle og brede næser. Og så gør næsepuderne at den bliver siddende på næsen, selv ved meget hurtig svømning.
Denne Speedo næseklemme er i øvrigt ideel til brug under alle svømmesportens fire stilarter.
Denne Speedo Competition næseklemme er til dig, der vil have den absolut hurtigste næseklemme til brug under konkurrence.
“Hvis du ikke kan lide smagen af klor, der vaskes gennem din næse og den brændende fornemmelse, der giver dig, er dette din frelser – gå aldrig uden det. Næseklemmen er god og den er fantastisk.”
(AngBel)
Hvis du er ude efter den bedst mulige næseklemme beregnet til børn, er du ude efter denne TYR næseklemme. Og det er der særligt én altoverskyggende grund til:
Den er produceret med en rem, så næseklemmen ikke bliver væk hvis de skulle falde af. De vil ganske enkelt blot hænge om nakken, hvis klemmen skulle miste taget om næsen.
Denne model er fuldstøbt i silikone med en metalclips inde bagved. Det giver god pasform og øget komfort til selv de mindste næser.
Hvis du gerne vil hjælpe dit barn med at holde vandet ude af næsen ved leg i vand, samtidigt med at du gerne vil føle dig sikker på at næseklemmen ikke bliver væk, er det denne TYR Latex næseklemme du skal vælge.
“Dette er de bedste næseklips, der er lavet. De er lavet med latex i stedet for plast, hvilket gør dem meget behagelige at have på. Intet andet mærke sammenligner!”
(Anmeldelsen fra tyr.com)
“Dette er det første sæt næseklemmer, som jeg kan få til at forblive på min næse og gøre arbejdet med at holde det klorerede vand (som jeg ser ud til at være meget følsomt) ud af. Som et resultat har jeg været i stand til at tilføje antallet af omgange, jeg kan gøre, uden at få en nattebensinitis.”
(Mike)
En næseklemme er blot en lille ting, derfor udbydes de også hos tonsvis af forhandlere. Også forhandlere der ikke specialiserer sig i svømmeudstyr.
Når jeg af og til skal købe en ny næseklemme, køber jeg den altid ved Watery.dk. De er specialister i alt hvad der har med svømmeudstyr at gøre, så alle deres produkter er kvalitetsprodukter. Dertil har de super skarpe priser, samtidigt med at jeg – og ifølge Trustpilot, også tusindvis af andre kunder – altid har været tilfreds med at handle hos dem.