Det kræver kun observation af svømmere under en hel træningssession én gang, før du ser dem bruge en svømmeplade. Men hvad skal det gøre godt for og hvordan vælger du den rigtige svømmeplade for dig, hvis du gerne vil træne ligesom svømmerne?
Det giver jeg et indblik på i denne test, hvor jeg også giver dig mine egne anbefalinger ud fra løbende tests af samtlige svømmeplader
Meningen med denne guide er at klæde dig godt på til at vælge den helt rigtige model til dit behov.
En svømmeplade, et kickboard, et svømmebræt… Kært barn har mange navne, men blandt svømmere kaldes det oftest blot ‘et bræt’ eller ‘et kickboard’. Og i sidstnævnte navn, ligger anvendelsen af svømmepladen også.
En svømmeplade bruges nemlig primært når der skal fokuseres på benene under træningen, for at forbedre og styrke bensparket. Og til dét er et kickboard et rigtigt godt træningshjælpemiddel.
Det er det både for eliten og bassinets øvrige konkurrencesvømmere, men i særdeleshed også til nybegyndere.
Et stabilt, kraftigt og solidt benspark er nemlig essentielt for først og fremmest at kunne holde balancen i vandet. Og så kan et godt benspark også give dig en god portion fremdrift og dermed hjælpe dig til at blive hurtigere i vandet.
Uanset svømmeniveau er bentræning i vandet vigtigt. Det er det både for at udvikle styrken i dit spark og for at tillære dig – og vedligeholde – en bæredygtig sparkefrekvens.
Og så er der ikke noget som en hård omgang bentræning, der virkeligt kan få pulsen til at nærme sig maksimum.
Det er alt sammen noget, hvor en svømmeplade er et uundværligt redskab hvis du gerne vil have det optimale ud af din træning.
Jeg har allerede været lidt inde på det i forrige afsnit. Men nu vil jeg være lidt mere konkret i forhold til hvordan du kan bruge en svømmeplade i din træning og hvorfor det er så godt.
Og lad mig starte med det sidste, så du først bliver klog på hvorfor det er så godt at benytte lige præcis dette specifikke stykke svømmeudstyr.
Ved specifikt at træne dit benspark, opnår du som det korte svar, at blive hurtigere i vandet. Det bliver du fordi du træner dit benspark til at blive kraftigere uden at du skal bruge ekstra energi.
For tro mig; lige præcis dit benspark er den mest energikrævende del af din svømning.
Så hvis du kan få styr på dit benspark, kan du virkeligt rykke dig på både farten, på teknikken og på energifordelingen.
Når du er hoppet i bassinet og fået varmet godt op, kan du med fordel indsætte et ben-set hvor du eksempelvis tager 12×25 meter med svømmepladen ude foran dig og så ellers bare har fuld gas på benene. Mellem hver 25 meter, holder du så en pause på 10-20 sekunder, alt efter dit niveau.
Det kommer med sikkerhed til at syre godt i benene. Og højst sandsynligt vil det også kunne mærkes i hele overkroppen, da alt blodet forsvinder ned til de hårdtarbejdende benmuskler.
Det er yderst effektivt, både for styrken i dit benspark og for din generelle kondition.
Ligesom med meget andet svømmeudstyr, findes der flere forskellige typer svømmeplader. Det kan derfor være ret uoverskueligt at finde ud af hvilken model der passer bedst til dig.
Herunder giver jeg dig et indblik i hvilke modeller der findes og hvilke fordele og ulemper de forskellige slags har. Så vil du være meget bedre rustet til at vælge den helt rigtige til lige præcis dig.
Helt overordnet set, findes der to typer svømmeplader:
Der er fordele og ulemper ved begge typer. Fælles for dem begge er dog, at de er designet til at hjælpe dig med at blive bedre med benene. Bare på hver sin måde på grund af sine forskellige egenskaber:
Når alt kommer til alt, vælger de fleste svømmere en blød model, da den er nemmere at få til at følge med selve kropspositionen under ben-serierne.
Når det kommer til om dit nye kickboard skal have huller til fingrene eller ikke, så er det mere en smagssag end det er vigtigt for funktionaliteten. Se i øvrigt eksempler på de to typer herunder.
Huller til fingrene gør egentligt ikke nogen forskel, udover at du kan holde fast i brættet midt på pladen gennem hullerne.
Svømmeplader uden huller til fingrene, kan dog også nemt holdes enten i bunden, i toppen eller på siderne. Så uanset om du vælger en model med eller uden huller til fingrene, er det en smagssag og det kommer an på hvad du tror du vil føle dig mest tilpas med.
Det er som sagt en smagssag om du vil have huller til fingrene eller ikke. Men tager du et kig i den lokale svømmeklub, er det tydeligt at langt de fleste svømmere bruger en model uden huller.
Med styr på både hårdheden og om der skal være huller til fingrene, er jeg nu kommet til et mere essentielt punkt i forhold til egenskaber. Nemlig om formen på selve pladen skal give en lav eller lidt mere vandmodstand.
Man kan naturligvis argumentere for vigtigheden af hvor meget vandmodstand der bør være ved sådan en svømmeplade, når den blot skal bruges til træning. Men det er naturligvis også rart at komme hurtigt frem uden at sakke for langt bagud i forhold til svømme-kollegaerne.
Det er klart at der måske vil være mere fidus i at have lidt mere vandmodstand i svømmepladen, når nu den blot bruges under træning. Alligevel er det dog ganske tydeligt at de fleste svømmere bruger modeller med lav vandmodstand.
Det kommer sig i hvert fald hurtigt til syne ude i svømmeklubberne, hvor det er denne type der klart bliver brugt mest.
Jeg har nu været inde på hvilke typer og egenskaber de forskellige svømmeplader har. Så nu er tiden kommet til at jeg vil fortælle dig lidt om mine favoritter ud fra en test af dem.
Fælles for dem alle, er at de er blevet mine favoritter gennem adskillige tests jeg selv har foretaget.
Til at udvælgelse af nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg i svømmehallen testet en masse forskellige svømmeplader fra vores store udvalg af de mest populære svømmeplader i ind- og udland for at kunne give de mest oprigtige anbefalinger så du kun får det bedste af de bedste. Dette drejer sig om disse:
Svømmepladerne er afvejet ift. faktorer som blødhed vs. hårdhed, størrelse, vægt, pris, materiale og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger.
Jeg har allerede været inde omkring TYRs Hydrofoil svømmeplade tidligere i denne guide. Og der er ingen tvivl om at jeg er ret vild med den. Det skyldes dens gode opbygning og egenskaber, der gør den til den absolut bedste svømmeplade på markedet.
Det fantastiske ved dette kickboard er at den er konstrueret på en måde, så den er rigtigt behagelig at bruge i selv lang tid af gangen. Overfladen er blød og armene ligger naturligt ovenpå pladen, så du mindsker belastningen på både arme, skuldre og ryg.
Dertil er der også meget lidt vandmodstand i dette kickboard, så du kommer også hurtigere fremad i forhold til ved andre svømmeplader på markedet.
TYR Hydrofoil er suverænt den bedste svømmeplade jeg har haft testet. Og derfor anbefaler jeg den også til både motions- og elitesvømmere.
“Den perfekte svømmeplade, med ergonomisk korrekt håndgreb”
(Tina R.)
“Jeg var meget glad for at finde dette høj kvalitet TYR kickboard til salg, da jeg shoppede efter nye til min community pool. Størrelsen er standard, og jeg kan godt lide den sorte farve.”
(CB)
Hvis du er ude efter den bedste svømmeplade til prisen, kommer du ikke udenom denne model fra Watery. Under mine tests har jeg erfaret at den har mange af de gode egenskaber som testvinderen TYR Hydrofoil, bare til en lavere pris.
Denne svømmeplade er et essentielt stykke svømmeudstyr uanset svømme-niveau, der holder over-kroppen stille, så du kan fokusere på at styrke dit benspark og teknikken heri
Pladen har en høj grad af stivhed, som giver dig fuld fokus på bensparket og ikke på hvor pladen bevæger sig hen i vandet. På trods af stivheden er pladen stadig rigtig let og giver derfor en naturlig følelse under brug.
Watery Heat svømmeplade fås i 4 forskellige farver – sort, pink, mørkeblå, lilla
“Den bedste svømmeplade jeg har brugt. Prisen er virkelig god!”
(Henriette W.)
Hvis du er ude efter den bedste svømmeplade til motion og elite, er Arena svømmeplade en af de bedste svømmeplader på markedet, På kort tid vil du bemærke at pladen hjælper med at udvikle og forbedre ens benspark.
Skummet den er produceret i, giver en super god komfort. Og det samme gør sig gældende for dens afrundede kanter.
Hvis du er ude efter den bedste svømmeplade til motion og elite, er jeg ikke i tvivl om at du skal vælge denne svømmeplade fra Arena. Det ville jeg i hvert fald gøre, særligt efter at have testet den over en håndfuld gange.
“Pladen er behagelig at holde ved i vandet. Giver ikke røde mærker ved hudkontakt. Fed farve!”
(Caroline L.)
Dette Beco kickboard kan bruges af både børn og voksne, men jeg anbefaler den primært til børn. Den er nemlig fysisk lidt mindre, så den er nemmere for børn at styre og holde fast i end de større modeller. Særligt for kortere arme.
Udover den mindre fysiske størrelse, har den også huller til fingrene midt på den forreste del af pladen. Det er også noget som børn føler sig mest komfortable med, da de på den måde kan holde ordentligt fast i pladen.
Tilmed er det en rigtigt billig model, så det er nemmere at overkomme at købe en ny hvis den enten bliver væk eller skulle gå i stykker.
Skal dit barn have en svømmeplade der kan det basale som en svømmeplade skal kunne, som er ideel til børn og skal den samtidigt være til en overkommelig pris, er der ingen tvivl om at denne svømmeplade fra Beco er det bedste valg.
“Min søn er virkelig glad for svømmebrættet. Kvaliteten er meget god, og den ser god ud. Jeg er meget glad.”
(algeis5)
“Ideelt element til at hjælpe min 3 år gamle barnebarn med at svømme”
(Staindrop1)
God benteknik skal starte et sted og det skal helst gerne være allerede fra man begynder til svømning. Det gælder også for børn helt nede i 2-8 års-alderen, der til gengæld vil have en kæmpe udfordring med at bruge de traditionelle svømmeplader på grund af deres fysiske størrelser.
Men det er her at denne lær-at-svømme svømmeplade fra Beco kommer ind i billedet.
Den er nemlig specifikt beregnet til børn i alderen to til otte år.
Den er eksempelvis meget mindre end de traditionelle svømmeplader. Og så har den intet mindre end tre rækker fingerhuller, så den kan bruges i alle årene fra to til otte år, selvom armene bliver længere for hvert år der går.
Den er samtidigt nem at styre for børnene. Og så er den designet med et indhak i bunden, så den kan bruges med hovedet liggende på pladen under bentræning på ryggen.
Beco lær-at-svømme svømmepladen er det absolut bedste kickboard til børn i 2 til 8-års alderen. Det viser brugen af den ude i klubberne og det viser den uden tvivl også under de tests jeg har foretaget med den.
Når alt kommer til alt, handler brugen af svømmeplader om to ting; at forbedre din benteknik og øge styrken i dit spark. Det hjælper alle typer svømmeplader dig med, men der findes også et par alternativer der hjælper dig på hver deres måde.
Dem vil jeg fortælle dig lidt om nu.
Nogle gange er det godt at have kombinerede ben- og armserier, hvor der skiftes mellem at træne ben og arm. Lad os sige at du starter med at svømme 25 meter ben efterfulgt af 25 meter arm, for igen at svømme ben og så endnu engang arm.
Hvordan skal du få din svømmeplade med tilbage, så du kan bruge den i næste runde igen?
Det er lige præcis hvad en pull-kick svømmeplade hjælper dig med. Den er en kombineret svømmeplade og pullbuoy, så den er beregnet til både at blive brugt ude foran hovedet og mellem benene.
Så når du svømmer ben og når ned i den anden ende, smider du svømmepladen mellem benene og bruger den som pullbuoy på vej tilbage igen. Og med dens udformning der minder om en meget stor pullbuoy, er du sikker på at den hverken forstyrrer din balance eller at du taber den under armtræning.
Det har jeg selv stor nytte af når jeg kører kombinationsserier med både ben og arm.
Skal du have øget styrken i dit benspark, kan du med fordel udfordre dig selv med en dragpose til dit kickboard. Det er en pose du har siddende på undersiden af dit kickboard, som blot fastspændes med en rem.
Det øger vandmodstanden utroligt meget, så du er nok ikke den første der kommer ned i den anden ende under bentræningen. Men til gengæld vil den meget øgede vandmodstand gøre dit benspark meget stærkere og kraftigere. Og det kommer til tydeligt at vise sig til stævnerne.
Jeg har selv testet TYR Riptide Kickboard Drag og jeg må sige at det virkeligt gør bentræningen hård, men meget effektiv.
Isoleret set er en svømmeplade et rigtigt godt værktøj når du skal forbedre din benstyrke og din sparketeknik. Men bruger du et kickboard i kombination med at par andre typer svømmeudstyr, kan du forbedre din svømmeteknik endnu mere.
Hvilke produkter du med fordel kan bruge sammen med en svømmeplade, fortæller jeg dig om herunder.
Svømmefødder er i sig selv et godt produkt til når du skal lave tekniktræning. Men bruges de sammen med et kickboard, kan du sætte endnu mere fokus på din sparkerytme.
Med svømmefødder kan du nemlig lettere mærke variationer i din rytme. Og det er en fordel når du skal forbedre teknikken i benene.
Samtidigt kan en kombination af svømmefødder og en svømmeplade også være en fordel at bruge hvis du enten har små eller store skader i overkroppen, men ikke vil gå glip af den hårde træning.
Tag i så fald blot svømmefødderne på, sæt svømmebrættet ud foran og spark så hårdt du kan for at følge med dine svømmekollegaer i de hårde svømmesæt. Så får du stadig pulsen op og får trænet den kardiovaskulære del af kroppen, uden at halte efter dine klubkammerater.
Du kan købe massevis af forskellige svømmefødder her.
Der er én stor ulempe ved at træne bentræning med en svømmeplade. Og det er at du af og til skal løfte hovedet for at trække vejret, hvilket gør at dine ben automatisk synker i det øjeblik du løfter hovedet.
Det bryder rytmen og giver en unaturlig position i vandet. Det er faktisk en relativ stor ulempe.
Der findes dog ét produkt der udjævner den ulempe. Og det er en snorkel.
Når benserien skal til at starte, tager du snorklen i munden og så sparker du ellers derudaf. På den måde kan du hele tiden holde hovedet i din normale svømmeposition uden at skulle tænke på at trække vejret.
Det vil give dig en meget mere naturlig position i vandet. Og det vil ret hurtigt også kunne mærkes positivt i både nakken og ryggen, at hovedet ikke med jævne mellemrum skal hæves og sænkes imens der arbejdes på højtryk med benene.
Hvis du gerne vil opnå en bedre kropsposition under bentræningen, finder du et bredt udvalg af snorkler her.
Der findes uden tvivl mange forhandlere, både online og fysisk, der sælger svømmeplader. Det er i sig selv godt, for så er der øget konkurrence og dermed lavere priser til os forbrugere. Men det gør det også svært at finde ud af hvor du skal købe dit svømmeudstyr.
Et godt bud på en forhandler, som jeg selv flittigt bruger, er Watery.dk. Priserne er lave, kundetilfredsheden på Trustpilot er i top, du får leveret dit køb fra dag-til-dag og så er ejeren tidligere elitesvømmer og ved derfor hvad svømning og brug af svømmeudstyr drejer sig om.