Ørepropper til svømning er en fantastisk opfindelse, der hjælper svømmere på alle niveauer med at holde vandet ude af ørerne. Men der findes flere forskellige typer fra endnu flere producenter.
Så hvilken model skal du vælge? Det giver jeg dig her mine varmeste anbefalinger på.
I denne guide kommer jeg ind på:
Der er ikke mange mennesker der har haft hovedet under vand, som ikke bagefter har haft den der irriterende følelse af vand i øret. Særligt ikke ved længere tids ophold i vand. Det bliver i svømmerkredse kaldt for svømme-øre.
For at gøre en lang historie kort, skyldes vand i øret at der trænger vand ind i selve mellemgangen, hvor det så bliver fanget og hverken kan komme videre ind i øret eller ud igen.
Det giver en følelse af at have en prop i øret, ofte med en medfølgende hørenedsættelse og svimmelhed til følge og i værste fald med en ørevejsinfektion som konsekvens. Det har den danske svømmeforhandler i øvrigt skrevet en rigtigt god guide omkring her, hvor de også kommer ind på hvad du kan gøre for at afhjælpe svømme-ører hvis uheldet er ude.
Når du bruger ørepropper, forhindrer du vandet i at trænge ind i øret og dermed undgår du det ubehag som svømme-øre medfører.
Når vi nu har slået fast hvorfor det er en god ide at bruge ørepropper, er tiden kommet til at komme ind på hvilke forskellige slags der findes og hvad de gør for dig. Her beskriver jeg blandt andet også de klare fordele og ulemper ved de forskellige slags, så du er bedst muligt rustet til at vælge de helt rigtige til dit behov.
Vær opmærksom på at det er vigtigt med deciderede ørepropper til svømning, hvis du gerne vil have den bedste beskyttelse. Normale ørepropper der bruges til at reducere støj i hverdagene, er ikke designet til brug i vand.
De vil i stedet suge vand til sig og falde ud efter ganske kort tid. Og det er det der adskiller normale ørepropper fra deciderede ørepropper til svømning.
Det lyder måske som noget der omhandler HI-FI. Men det er det ikke. For indenfor ørepropper til svømning, findes typerne in-ear og surround også. Naturligvis blot med en anden funktion.
Kort fortalt er en in-ear øreprop en type, der stikkes ind i selve øregangen ligesom en traditionel øreprop og dermed holder vandet ude fra det indre øre. En surround øreprop har til gengæld en kappe der lukker tæt på ydersiden af øregangen, så vandet slet ikke kommer derind.
Et eksempel på en in-ear øreprop er denne Speedo Biofuse og et eksempel på en surround øreprop, er disse Speedo Ergo ørepropper.
Men hvad er så fordele og ulemper ved den ene kontra den anden? Det giver jeg dig svar på her:
De to typer ørepropper- in-ear og surround – jeg indtil nu har fortalt om, er begge af den type earplugs der går under betegnelsen støbte ørepropper. Men der findes også en anden type; moldable.
En moldable øreprop er produceret i silikone, som gør at du nemt og hurtigt kan forme dem til at passe til lige præcis dit øre. Det vil sige at de er så tæt på custom-fit som de overhovedet kan blive.
Du kan se et eksempel på en moldable type her og et eksempel på en støbt type her.
Men hvad er så fordele og ulemper ved de to typer earplugs?
Med de forskellige typer ørepropper på plads, vil jeg gerne fortælle dig lidt om hvilke størrelser de findes i. Og det er heldigvis en ganske enkel forklaring; langt de fleste ørepropper passer nemlig til både børn og voksne.
Der findes dog ingen regler uden undtagelser. Så der er en enkelt model i vores sortiment, der er beregnet til brug af enten voksne eller børn. Til gengæld giver det nogle uovertrufne egenskaber ved brug.
Modellen hvor du skal være opmærksom på om ørepropperne skal bruges af en voksen (16 år eller ældre) eller et barn (fra 3 til 16 år), er topmodellen indenfor ørepropper til svømning; Swimears.
Du finder Swimears til voksne her og Swimears til børn her.
Årsagen til at disse Swimears ørepropper er til børn eller til voksne, skal findes i deres unikke egenskaber, der blandt andet sikrer at lyde fra almindelig tale kan trænge igennem, samtidigt med at de holder vandet ude af øregangene.
Så for at sige det kort; bortset fra ørepropperne fra Swimears, er der ikke forskel i størrelserne på de forskellige modeller. Du kan derfor frit vælge mellem vores store udvalg, uanset om de skal bruges af et barn eller en voksen.
Jeg er nu kommet så langt i min guide om ørepropper til svømning, at jeg nu vil give dig mine klareste anbefalinger ud fra test af alle tilgængelige modeller. Med dét, håber jeg at det bliver meget nemmere for dig at vælge hvilken model du skal bruge.
Alle tre anbefalinger kan bruges til både svømning, leg, dykning og snorkling. Og jeg kan stå inde for dem alle sammen.
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg taget en tur i svømmehallen for at teste et stort udvalg af vores allermest populære ørepropper. Dette har jeg gjort for at kunne give jer de mest troværdige og oprigtige anbefalinger. Dette drejer sig om:
Speedo Biofuse Aquatic ørepropper
TYR Soft Moldable Silikone Ørepropper
Watery ørepropper
Watery ørepropper til voksne – Indra
Watery ørepropper – Transparent
Ørepropperne er afvejet ift. faktorer som størrelse, pris, vandtæthed og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
Så lad os starte med det absolut bedste af det bedste; Swimears ørepropper i både voksen- og juniorudgaven.
Jeg har allerede kort været inde på dem i afsnittet om størrelser, hvor jeg har fortalt om deres unikke egenskaber, der gør det muligt at lukke lyd ind til øregangene uden at vandet følger efter.
Tale og instruktioner fra svømmerkollegaer og fra bassinkanten kan dermed nemt forstås, så du som svømmer ikke behøver at tage ørepropperne ud hver gang der er noget information du skal modtage. Det er en egenskab der har gjort dem til et af de mest eftertragtede sæt ørepropper til elite.
Men du behøver ikke være hverken elitesvømmer eller almindelig motionssvømmer for at bruge disse earplugs. De kan også bruges til ganske normal brug under familiens tur i svømmehallen med børnene når deres øregange skal beskyttes, eller blandt open water-svømmere der svømmer i flok.
Swimears ørepropper er designet som en støbt øreprop. Den kommer dog udenom de støbte udgavers udfordringerne med ikke at passe lige godt til alle, ved at der følger udskiftelige dele i forskellige størrelser med.
På den måde kan du få dem til at passe helt perfekt til lige præcis dit øre. Og så holder de tilmed også både snavs, kold luft og bakterier ude.
Swimears er min absolut klareste anbefaling til alle dem der gerne vil beskytte sine ører i vandet. Uanset om du er elitesvømmer, motionssvømmer eller blot kan lide at opholde dig i vand.
“Rigtig gode. Sidder behageligt og der kommer ikke vand ind og man har ikke problemer med at høre. Hænger sammen, så de er ikke så nemme at miste. God beholder.”
(Margrethe P.)
“Vi købte for nyligt Swinears Junior hos Watery efter rigtig god vejledning på chatten. Vores datter må ikke få noget vand i det ene øre, så vi søgte de tætteste og bedste ørepropper, og de her virker bare!”
(Mia A.)
Hvis du gerne vil have et sæt earplugs hvor du får absolut mest for pengene, er min klareste anbefaling at anskaffe dig et sæt Speedo Ergo ørepropper. De passer både til børn og voksne og så er de dejligt komfortable at have på i selv længere tid af gangen.
Speedo Ergo går under surround-typen, der, i stedet for at blokere vandet med flanger inde i selve øregangen, stopper det allerede inden det når derind med blot en enkelt flange der lukker af i den ydre del af øret.
Det er dét der gør dem så hamrende komfortable.
Speedo Ergo ørepropper er min klareste anbefaling hvis du ønsker et sæt ørepropper der gør hvad de skal, nemlig at holde vandet ude af øregangene, uden at de behøver at koste en formue.
“Der er et R- og L-brev på hver øreringe, der fortæller dig, hvilket øre du skal lægge på hver. Det er meget effektivt. Let at montere og gør ikke ondt.”
(Simbad1)
“Jeg købte din online direkte fra dig og var absolut glad for at komme tilbage til dem. De er korrekt designet til at passe godt, mens de er meget behagelige. Jeg bestiller mere i den nærmeste fremtid. Ulemper: Intet”
(Sue)
Disse Watery Active ørepropper er designet specifikt til brug i vand, uanset om du svømmer baner, motionerer eller svømmer i åbent vand. De er udformet således at de sidder behageligt selv over længere tid – du kan faktisk bruge dem helt uden problemer en hel svømmesession.
Ørepropperne er ergonomisk designet og de følger dermed måden dine ører er formet, dette garanterer en tæt pasform. De indsættes med et blidt tryk og drejes indtil de sidder solidt, her bliver de siddende i lang tid.
Ørepropperne kan benyttes af både motions- og konkurrencesvømmere samt børn og voksne.
Børn fra 3+ år kan benytte Watery Active ørepropper.
Watery Active ørepropper fås i klar, blå og grå.
“Disse ørepropper sidder perfekt i øret, og er behagelige at have på en hel træning i bassinet”
(Trine B)
Hvis du gerne vil have dem så billigt som muligt, så er det disse vandtætte silikone ørepropper fra TYR du skal bruge. Men bare fordi det er billige ørepropper, betyder det ikke at de ikke er gode.
TYR Soft Moldable er nemlig – som navnet også antyder – moldable, så de kan formes til at sidde utroligt godt og komfortabelt i alle typer ører. Samtidigt har de den fordel at de holder vand utroligt godt ude.
Tilmed kan de bruges af både børn og voksne, uanset størrelsen på ørerne de skal sidde i.
Jeg anbefaler TYR Soft Moldable til dem der gerne vil have så billig en earplug som muligt og som har komfort i absolut højsædet
“Fantastisk til svømning, flyet, kontoret og til at køre. Disse fantastiske ting holder vandet ude og lyden i. Jeg bar en gang disse ting til en undervandsrockkoncert, og de fungerede som en perle. Jeg bærer dem også på arbejde omkring vandkøleren.”
(Travelr)
Når det kommer til at beskytte dine ører, er ørepropper ikke det eneste produkt der kan hjælpe dig. Det er der også en lille række andre produkter der kan.
Og dem vil jeg fortælle lidt om her.
Ear-bands kan enten bruges uden ørepropper eller i kombination med dem. Ear-bands egenskaber er nemlig den samme; at holde vandet ude af ørerne.
De er lavet i neopren og kan justeres til børns hovedstørrelser fra cirka tre-årsalderen og op til et mellemstort hoved på en voksen. Hvis du bruger dem i kombination med ørepropper, vil ear-bands have den rigtigt gode fordel, at du kan være sikker på at dine earplugs ikke falder ud og bliver væk.
En vigtig detalje som et earband også gør, er at de holder ørerne varme under køligere forhold som eksempelvis svømning i åbent vand i ydersæsonerne. Så vi har altså at gøre med et produkt, der tilbyder dig den ultimative ørebeskyttelse i vandet.
Du ser sjældent en svømmer i bassinet uden en badehætte på hovedet. Udover fordelen ved at minimere vandmodstanden, beskytter den også dit hår mod klorinen. Og så kan den hjælpe med at du ikke taber dine ørepropper, hvis hætten er trukket langt nok ned.
Skulle uheldet være ude og du har fået vand i øret, kan du med fordel bruge udtørringsmidlet Macks Dry-n-Clear. Det er et produkt, der ved at du drypper lidt af væsken ind i øret, udtørrer det vand der eventuelt måtte være fanget i din øregang.
Udover at tørre vandet i øret ud, er der også et fugtighedsmiddel i, der tager sig godt af den sarte foring i den inderste del af øregangen.
Så alt i alt er det et rigtigt godt produkt til når uheldet er ude!
Selvom ørepropper i sagens natur ligger i vand når du bruger dem under svømning, er det stadig en rigtigt god ide at rengøre dem efter hver brug. Det fjerner det skidt og snavs du eventuelt måtte have i øregangene og som derfor er kommet med ud da du tog dine earplugs ud.
De er heldigvis ganske enkle at rengøre. Skyl dem blot under frisk varmt vand efter hvert brug. Derefter opbevarer du dem i et etui et tørt og køligt sted og så er de klar til brug igen næste gang.
Alle ørepropper til svømning kan heldigvis bruges igen og igen. Som jeg allerede har været inde på tidligere, holder nogle modeller længere end andre. Men de kan som udgangspunkt bruges op til flere gange og også i lang tid, hvis blot du husker at passe godt på dem.
Som du nok er kommet frem til efter at have læst denne guide, er ørepropper til svømning ikke bare nogle normale ørepropper. Derfor er det en god ide at købe dine nye ørepropper hos en specialist indenfor svømning og svømmeudstyr.
Og der findes nok ikke nogen i Danmark, der er mere specialister indenfor svømmeudstyr end Watery.dk. De er alle tidligere elitesvømmere og har prøvet alt mellem himmel og jord indenfor svømmeudstyr. Så de ved hvad der virker og hvad der ikke gør.
Hver gang jeg har haft spørgsmål til en vare, har jeg fået svar på deres kundeservicechat med det samme. Og alene af den grund, anbefaler jeg Watery.dk