En svømme-snorkel er et af de absolut bedste redskaber at bruge når du gerne vil forbedre og vedligeholde din svømmeteknik. Det gælder både armteknik og den lidt mere oversete benteknik.
Alligevel er snorklen et ofte overset stykke svømmeudstyr hos begyndere og endda også nogle hos nogle mere erfarne svømmere og triatleter.
Jeg er selv flittig bruger af en svømme-snorkel i min egen svømmetræning. Og i denne guide fortæller jeg dig hvorfor og hvorfor du også bør bruge den. Derudover fortæller jeg dig også hvordan du kan bruge en snorkel i din egen træning, hvordan du vælger den rigtige og hvilke snorkler jeg anbefaler ud fra adskillige af mine egne tests.
Helt konkret kommer jeg i denne guide ind på:
Lad mig i øvrigt lige slå fast, at du for at få det optimale ud af din tekniktræning med snorkel, skal bruge deciderede svømme snorkler til svømmetræning. En dykker-snorkel vil ikke fungere ordentligt til det formål en svømmer har.
Med agendaen for denne guide på plads, vil jeg starte ud med at fortælle dig hvem der har brug for en svømme-snorkel i sin træning. Og svaret er enkelt; det har alle svømmere og triatleter, der gerne vil forbedre og vedligeholde sin svømmeteknik.
Uanset om du er begynder, om du er erfaren, om du er elite eller måske endda professionel, hjælper snorklen dig med at kunne have fuld fokus på dit specifikke teknikarbejde i vandet.
Den største begrænsning for at kunne lære og fokusere på nye teknikker, er vejrtrækningen. Med en snorkel trækker du vejrtrækningselementet ud af træningen, så du ikke løber tør for luft og dermed mister teknikken ved at dreje hovedet til siden for at trække vejret.
Der er ingen tvivl om at det kræver lidt tilvænning at svømme med en snorkel. Jeg har selv skulle svømme en del gange med snorklen i munden, før jeg vænnede mig til at trække vejret med den uden at trække vand med ned.
Men da jeg først havde overstået de første næsten mareridtsagtige gange med min snorkel, kunne jeg tydeligt mærke en forskel i måden jeg kunne udføre mit teknikarbejde på. Og det er jeg sikker på at du også kommer til.
Så uanset dit svømmeniveau, vil du få rigtigt meget ud af at bruge en snorkel under en del af dit teknikarbejde.
Som jeg allerede var kort inde på i forrige afsnit, tjener snorklen ét stort og vigtigt formål; at fjerne vejrtrækningselementet fra dit teknikarbejde. Snorklen tillader dig at blive liggende med hovedet i den rigtige position gennem længere tid, uden at skulle dreje det til siden for at trække vejret.
Vejrtrækning er en rigtig rytmedræber, ligesom man ofte har tendens til at miste lidt af balancen når hovedet drejes til siden. Og det undgår du altså med en snorkel i munden, så du kan fokusere 100 procent på din teknik.
Derfor er en svømme-snorkel ét af de absolut vigtigste redskaber når teknikken skal forbedres.
Ydermere kan snorklen bruges til både ben- og armtræning. Ofte vil armtræningen foregå i kortere sæt med en snorkel i munden og en pullbuoy mellem benene, for også at fjerne benene fra teknikligningen.
Det tillader dig at fokusere helt og holdent på hele din armcyklus. Det vil sige dit isæt, dit catch, dit pull, din afslutning og din recovery (eller fremføring, som det hedder på dansk).
Til bentræningen bruges snorklen med en svømmeplade, hvor du ligger med pladen ude foran dit hoved i strakte arme. Præcis som med normal bentræning. Med en snorkel fjerner du igen vejrtrækningselementet, så du ikke skal hæve hovedet for at trække vejret.
Ved hele tiden at kunne holde hovedet nede under din bentræning, vil du have en meget mere naturlig svømmeposition i vandet. Dine ben vil ganske enkelt ikke synke ned når du skal op og trække vejret. Det vil dermed hjælpe dig til at forbedre teknikken i dit benspark i den samme position som du normalt svømmer i.
Dertil kan der også bruges svømmefødder, for at få en bedre fornemmelse for bevægelsen i dine ben.
Nogle sæt – uanset om det er med henblik på arm- eller bentræning – vil måske kun være 25 meter af gangen, imens nogle vil være helt op til 100 meter. Pointen er primært at du skal kunne ligge så naturligt i vandet som muligt uden rytmeforstyrrelser.
Og kort sagt, så er det dét snorklen hjælper dig med; at kunne træne din teknik uden rytmeforstyrrelser.
Nu har vi slået fast hvorfor en snorkel er så god at bruge og hvorfor du også bør bruge den. Tiden er derfor kommet til at vi finder ud af hvilken snorkel der er den rigtige for dig.
Der findes et par forskellige typer, der har hver deres fordele og ulemper. Og dem kommer jeg ind på her.
Hvis du allerede har undersøgt markedet for snorkler, er du måske studset over at nogle modeller har drejelig hovedstøtte og andre ikke har. Men hvad skal du så vælge?
Mit svar er at det mest er en smagssag. Den drejelige hovedstøtte har naturligvis den fordel at du nemmere kan tage snorklen væk fra munden, når du skal konversere med træneren på kanten.
Det er dog ikke noget jeg personligt selv rigtigt tænker over. For kan hovedstøtten ikke drejes, vipper jeg blot mundstykket ud ved siden af min kind. Men en dejlig feature er det da, når hovedstøtten kan drejes.
Som udgangspunkt er det kun Arenas snorkler der har drejelig hovedstøtte, imens andre snorkler, som eksempelvis denne populære model fra MP, ikke har det.
Man skulle måske ikke tro det. Men vægten på en svømme-snorkel kan faktisk betyde noget for hvordan du oplever brugen af den. Og det er selvom man jo reelt set er vægtløs i vandet.
En let snorkel vil blandt andet være lettere at lave kolbøttevendinger med. Og så vil en let snorkel også føles mere naturlig at svømme med, da du stort set ikke mærker den.
En snorkel fra den lette klasse, er eksempelvis denne TYR Ultralight snorkel. Af de lidt tungere snorkler, er der denne MP Focus snorkel.
Når det kommer til vandmodstand, er der stor forskel på hvilken form en snorkel har. En rund snorkel har traditionelt mest vandmodstand, imens en trekantet snorkel traditionelt har mindst vandmodstand.
Man kan naturligvis diskutere vigtigheden af vandmodstand i en snorkel, når den ikke skal bruges under konkurrencer. Men jo mindre vandmodstand, jo mindre skal du arbejde for at komme fremad. Og det kan også være godt under teknik-træningen.
En snorkel med lav vandmodstand er denne trekantede MP snorkel og en snorkel med mere vandmodstand, er denne runde snorkel fra Speedo.
Hvis du skal have lidt ekstra ud af din svømning med snorkel, kan du med fordel bruge forskellige modstands-toppe. Det er noget som mange konkurrencesvømmere og gode motionssvømmere bruger, for at blive mere udfordret på vejrtrækningen og dermed forbedre iltudnyttelsen i kroppen.
Det er dog ikke alle snorkler hvor disse modstands-toppe følger med. Der findes endda snorkler hvor der slet ikke findes ekstra toppe til.
Til den superlette TYR Ultralight 2.0 snorkel følger modstands-stykkerne eksempelvis med, imens det slet ikke er muligt at få modstands-stykker til denne ellers udmærkede Speedo centersnorkel.
Skal du svømme meget med din snorkel, kan det være en god ide at vælge en snorkel med en blød hovedstøtte. En blød hovedstøtte er ganske enkelt bare mere komfortabel i længden.
Det kan naturligvis være begrænset hvor meget du reelt kommer til at bruge en snorkel i det store billede. Men hvad foretrækker du af hovedpude når du skal sove? En hård eller en blød?
Det er primært en smagssag om du kan lide en blød hovedstøtte. Men herunder har jeg alligevel samlet lidt fordele og ulemper ved de to typer.
Vi har nu fået styr på det væsentligste når det kommer til svømme-snorkler. Og jeg håber at du derfor har fået nemmere ved at danne dig et indtryk af, hvilke forskellige slags der findes. Og måske endda allerede har dannet dig et billede af, hvilken snorkel du skal gå efter.
Jeg vil dog meget gerne hjælpe dig lidt mere på vej i købsprocessen ved at give dig mine klare anbefalinger, ud fra tests af adskillige forskellige snorkler af alle typer.
De to anbefalinger jeg kommer med, har jeg delt op i hvilken snorkel jeg har testet til at være den bedste i kategorierne motion- og elitetræning (+16 år) og motion- og elitetræning (under 16 år).
Det er fordi der er en lille, men ikke ubetydelig, forskel på snorkler til voksne og snorkler til junior.
Til at udvælge de nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg i svømmehallen testet et stort udvalg af de mest populære snorkler til svømning i ind- og udland for at kunne give de mest oprigtige anbefalinger.Disse snorkler anbefaler vi:
Watery centersnorkel – Hydrolite
Snorklerne er afvejet ift. faktorer som form, størrelse, vægt, pris, materiale og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
Watery centersnorkel – Hydrolite er min absolut klareste testvinder. Den gør ganske enkelt hvad den skal. Og når først jeg har den på og har svømmet de første par baner med den, bemærker jeg stort set ikke at jeg har den på.
Den har en dejlig blød hovedstøtte og så gør den trekantede form at vandmodstanden minimeres. Den er samtidigt nem at lave vendinger med uden at den ryger af hovedet.
Dertil gør selve rørets trekantede profil også at jeg automatisk får trænet mit iltoptag og udnyttelse af ilt i min krop. Og så er mundstykket lavet i blød silikone, så kæberne undgår at blive udmattede af et hårdt mundstykke.
Det er ganske enkelt min helt sikre testvinder!
Så hvis du gerne vil have absolut mest ud af at svømme med snorkel, anbefaler jeg dig helt klart Watery centersnorkel – Hydrolite
Det er i øvrigt ikke kun mig der er vild med denne snorkel. Denne her er blandt de absolut mest populære snorkler på markedet.
“Ingen vandmodstand ved vendinger, dejlig strømlinet. Lækkert design”
(Sandra H)
“Jeg har fået meget ud af at bruge min nye trænings snorkel som jeg købte hos dig og jeg vil anbefale til alle mine Svømmevenner at de også skulle tage at købe en trænings snorkel.”
(Marcus Ø)
Hvis du er under 16 år, kan du stadig drage stor fordel af at svømme med snorkel. De almindelige svømme-snorkler vil dog oftest være for store til unge drenge og pigers ansigter.
Arena har heldigvis lavet en juniorudgave af deres populære voksensnorkel, der har de samme egenskaber. Den er dejlig blød i både hovedstøtten og mundstykket. Og så er den født med en en-vejs ventil, der sikrer at du nemt kan puste vand ud af snorklens rør hvis du skulle få vand derind.
Snorkler med ventil er helt klart at foretrække frem for snorkler uden ventil. Særligt i juniorudgaverne.
Er du under 16 år og skal du have en ny snorkel, anbefaler jeg helt klart denne form for snorkel!
“Er et rigtig godt sports gear til hjælp for bedre arm- og bentag i crawl.Kan ligeledes bruges til at forbedre din balance i vandet.”
(Susanne H.)
Jeg har allerede været lidt inde på det tidligere. Men nu vil jeg konkretisere lidt mere omkring hvilket udstyr du med fordel kan bruge sammen med en snorkel.
En snorkel kan i sig selv hjælpe dig ret langt med din teknik, men skal du have det helt optimale ud af den, er det en god ide at kombinere den med nedenstående udstyr.
Når du bruger svømmefødder, kommer du nemmere og hurtigere fremad. Det giver dig mere overskud til at tænke på den tekniske del af dit arbejde.
Skal du eksempelvis træne et specifikt punkt i din armcyklus, kan du have stor fordel af at bruge svømmefødder sammen med din snorkel. Du kommer til at glide lettere og hurtigere gennem vandet, imens snorklen lader dig have hovedet placeret stabilt i den samme position hele tiden.
På den måde kan du meget nemmere koncentrere dig om den tekniske del.
Ligesom med svømmefødder, hjælper en pullbouy dig også med dine ben. Men i stedet for at du skal sparke for at komme fremad, tillader pullboyen dig helt at lade være med at bruge benene.
Ved ikke at bruge benene til fremdrift, kan du med det samme mærke om det arbejde du laver med armene, hjælper dig med at komme fremad. Og kombineret med en snorkel, skal du ikke dreje hovedet for at trække vejret.
På den måde kan en pullboy også hjælpe dig med dit teknikarbejde. Dertil er dit benspark den største synder når det kommer til at blive forpustet under svømning, så når du ikke skal bruge benene, er det nemmere at få den ilt du har brug for gennem snorklen.
Med et sæt finger paddles på hænderne, er det utroligt nemt at mærke hvis du laver fejl i din armcyklus. Derfor er et sæt finger paddles i sig selv et rigtigt godt stykke værktøj hvis du vil forbedre din armteknik.
Kombinerer du brugen af paddles med en snorkel, vil snorklen tillade dig at mærke ordentligt efter om du har døde punkter i din armcyklus. Ganske enkelt fordi du ikke skal tænke på at dreje hovedet til siden for at trække vejret.
I sig selv er en snorkel ret solidt bygget og de holder ofte i mange år. Du kan dog forlænge levetiden markant ved at gøre den ren efter hver brug og opbevare den korrekt.
Selve rengøringen er ganske simpel. Gennemskyl blot selve røret, mundstykket og hovedremmen med ferskvand umiddelbart efter brug. Det fjerner klorinen og hindrer dermed klorinens nedbrydning af snorklens materialer.
Når snorklen ikke er i brug, så opbevar den et tørt sted hvor det ikke er for varmt. Det forlænger virkeligt levetiden markant. Og så vil du have gavn af din nye snorkel i mange år.
Skal du have en svømme-snorkel af den bedste kvalitet, hvilket jeg absolut vil anbefale dig, skal du handle den hos en specialist indenfor svømmeudstyr. Hos en svømmespecialist, er du sikker på at din nye snorkel lever op til de krav en svømmer har.
Derfor handler jeg selv snorkler og alt mit andet svømmeudstyr hos Watery.dk. De er tidligere elitesvømmere og ved derfor alt om hvilket udstyr der fungerer og hvilket udstyr der ikke fungerer.
Dertil er deres priser også altid i den fornuftige ende, ligesom deres dag-til-dag levering gør at jeg står med mine varer i hånden dagen efter.