Svømmefødder er et must hvis du gerne vil forbedre din teknik. Men de fås både i billige og dyre udgaver og de ser alle sammen forskellige ud. Så hvilke svømmefødder er bedst til dig? Det kigger jeg nærmere på her, så du finder den helt rigtige model til lige præcis dig og dit behov.
Svømmefødder – eller finner eller zoomers, som de også populært kaldes blandt svømmere – er nemlig ikke bare svømmefødder.
I denne guide giver jeg dig bla. svar på:
Så lad os starte med at komme ind på, hvem der egentligt har gavn af et sæt svømmefødder. Og svaret er faktisk ganske enkelt;
Det har alle der gerne vil forbedre sin teknik i vandet. Og derfor er deciderede svømmefødder til svømmetræning et absolut must hvis du gerne vil blive bedre på både teknikken og farten.
Det er fordi dine fødder bliver større med dem på og du dermed kan sparke mere i vandet. Det giver dig mere fremdrift fra dit spark, så du bedre kan fokusere på den tekniske del uden at gå helt i stå i vandet under dit teknikarbejde.
Samtidigt bruges finner også ofte under både opvarmning og afsvømning for at mindske belastningen på skuldre, triceps og vinger når musklerne enten endnu ikke er varme eller når musklerne ‘skal køles ned igen’.
Og gennem den større fremdrift som de automatisk giver, vil det også hjælpe dig med at få fornemmelsen af en højere fart i vandet. Det giver en klar fordel når dit mål er at lære at svømme hurtigere.
Sidst, men ikke mindst, kan du også bruge finner til at holde din svømmetræning ved lige ved mindre svømmeskader. Det kan enten være ved brug i deciderede sammensatte svømmesæt eller blot til bentræning i kombination med andet svømmeudstyr som eksempelvis en svømmeplade.
Så uanset om du er begynder, en efterhånden erfaren svømmer eller sågar endda elitesvømmer, vil du have gavn af et sæt svømmefødder.
Når vi nu har slået fast at svømmere på alle niveauer kan have gavn af svømmefødder, er det tid til at komme lidt ind på hvilke forskellige slags der findes. For markedet er stort og det er både egenskaber og fordele også.
Der findes eksempelvis deciderede svømmefødder til voksne, svømmefødder til børn, svømmefødder til dykning og svømmefødder til snorkling.
Ligeledes findes der både finner med hælrem – også kaldet hælremsfinner – og så findes der fuldfodsfinner.
Forvirret over hvad de forskellige begreb dækker over?
Det behøver du ikke være, for nu fortæller jeg dig nemlig hvad de forskellige typer kan bruges til.
Som nævnt ovenfor, kan du få finner med både fast hæl og finner med rem.
Som navnet også lidt antyder, er svømmefødder med fast hæl en finne som er helt lukket. Det vil sige at hele din hæl – ja faktisk hele din fod – er lukket inde i denne type svømmefødder. Præcis ligesom med et almindeligt par sko.
Derimod er svømmefødder med rem en model hvor hele hælen er fri. Her holdes svømmefødderne fast med en fast rem der går rundt om dine ankler.
Det er ikke særligt mange år siden at du kun kunne købe svømmefødder med fast hæl. Men i de senere år har svømmefødder med rem vundet mere og mere frem. Og det er der primært én stor grund til;
Hvis du har en rigtigt god fleksibilitet i dine ankler og aktivt bruger denne fleksibilitet i dit benspark, oplever mange at modellerne med fast hæl kommer til at gnave lidt i achillessenerne lige hen over hælene. Særligt hvis det samtidigt er nogle meget stive svømmefødder.
Det er ikke videre behageligt i længden. Og det vil du oftest være fri for på modellerne der sidder fast på fødderne med en rem.
Ligesom der findes zoomers med både fast og åben hæl, findes de også i enten silikone eller plastik. Og begge dele har hver deres egenskaber og fordele.
Modellerne i plastik er generelt meget stive, hvorimod modellerne i silikone er markant blødere.
Jo stivere dine svømmefødder er, jo hårdere skal dine muskler arbejde i dit benspark. Det giver dig den fordel at svømning med stive svømmefødder giver dig markant hårdere træning rent muskulært. Og det gør også at hvert benspark giver mere fremdrift, hvorfor man oftest ser stive svømmefødder i plastik blive brugt til dykning.
Til gengæld vil stive modeller automatisk sænke tempoet i dit benspark på grund af den lave fleksibilitet i selve materialet. Så hvis formålet er at øge benfrekvensen og deraf lære at svømme hurtigere med benene, er hårde svømmefødder i plastik ikke det ideelle redskab.
Og det er så her zoomers i silikone kommer ind i billedet. I sig selv er silikone nemlig et markant blødere og mere fleksibelt materiale, hvorfor de nemmere giver efter og dermed giver større mulighed for at holde benfrekvensen oppe.
Så for at sige det helt kort: Svømmefødder i plastik er gode til styrkerelateret arbejde i benene, imens svømmefødder i silikone er gode at bruge når benfrekvensen skal holdes oppe som de skal under normal banesvømning.
Længden på dine finner betyder også noget for de egenskaber de har. Præcis ligesom vi allerede har været inde på omkring svømmefødder i silikone eller plastik.
Det er ganske klart, at jo længere en finne er, jo mere fremdrift giver den også. Derfor sværges der eksempelvis også klart mest til modeller med lang finne når det kommer til dykning.
Men en lang finne og dermed øget fremdrift er ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Det kommer nemlig helt an på hvad formålet med din brug af svømmefødder er og hvilke svømmedistancer du træner til.
Ganske kort kan længden på dine svømmefødder koges ned til følgende tommelfingerregler i forhold til distance:
Og hvorfor så det?
Hvis du fokuserer på sprintdistancer og de kortere mellemdistancer, vil du automatisk have en høj benfrekvens for at få så meget fremdrift ud af benene som muligt. At sparke hårdt med benene i en høj frekvens er utroligt energikrævende, men giver dig samtidigt en tårnhøj fremdrift fra benene alene.
Så her er det vigtigt at dine finner er korte, så du nemt kan bevæge benene gennem vandet uden at få ødelagt din frekvens.
På de længere mellemdistancer og også på de lange svømmedistancer, vil det være alt for energikrævende at bruge benene udelukkende til at få fart på. Du vil ganske enkelt blive alt for forpustet af at holde et hurtigt og kraftigt benspark i længere tid.
På mellem- og langdistance bliver benene primært brugt til at stabilisere kroppen, understøtte din rotation og hjælpe dig med at holde balancen i vandet.
Det er her svømmefødder med en mellemlang finne kommer til sin ret. Finnen er ikke så lang at den gør det muskulært hårdt at sparke, men den er heller ikke så kort at du skal have en høj benfrekvens for at få noget ud af at bruge dem.
Og til sidst er der så svømmefødderne med en lang finne, som ganske enkelt er beregnet til dykning og egentligt også til snorkling. De kræver i sin natur mere muskulær energi at sparke med på grund af sin størrelse, men til gengæld får du en utroligt høj fremdrift i hvert benspark. Lige noget der er ideelt for dykkere.
Tro det eller lad være. Men vægten på dine svømmefødder betyder noget. Ligesom en håndvægt på 10 kilo er sværere kontinuerligt at løfte og sænke i forhold til en håndvægt på 5 kilo, gælder det det samme for svømmefødder.
Forestil dig at have et sæt tunge svømmefødder på i en lang benserie. Og forestil dig så at have et sæt svømmefødder på der vejer det halve.
Umiddelbart ville man ikke tro at det gør nogen forskel, for i vand er man jo vægtløs. Sådan da.
Men faktisk vil lette svømmefødder først og fremmest øge din komfort. De vil ganske enkelt føles mere behagelige at svømme med. Dernæst vil de – som vi allerede har været inde på – være lettere at sparke op og ned med, særligt gennem længere benserier.
En lavere vægt vil – ja, på grund af den lavere vægt – samtidigt også mindske stressen på både dine fødder og ankler. Det giver dig en markant mindre risiko for både kramper og skader.
Sidst men ikke mindst, giver lette svømmefødder naturligvis mindre vægt når du transporterer dem rundt med alt dit andet udstyr i dit svømmenet.
Derfor er lette svømmefødder absolut at foretrække frem for de tungere modeller.
Med alt dette på plads, er tiden kommet til vores test af de bedste svømmefødder.
Watery Badger Active Svømmefødder hjælper dig med at forbedrer din svømme performance. Den er lavet af super blød silikone af høj kvalitet. Watery Badger Active Svømmefødder hjælper svømmere på alle niveauer med at forbedre deres teknik og styrke i den nedre del af kroppen. Active Finnen er et centralt værktøj der kan hjælpe dig til opbygge styrke og svømme hurtigere og dermed få dig til at performe bedre.
Finnerne er designet til at forbedre din krops naturlige evner i vandet. Den er skræddersyet til at forbedre din performance og hastighed i din svømmetræning.
Arena Powerfin Pro er vores klareste anbefaling til både konkurrencesvømmere, banesvømmere og motionssvømmere. Og det er ikke uden grund.
Disse svømmefødder er nemlig lavet i 100% silikone, der giver et hurtigt benspark og minimerer risikoen for kramper og skader. Kombineret med at det er en model med rem og at der er designet en række forskellige riller ind på kritiske steder, giver disse svømmefødder dig den mest naturlige føling i vandet med en maksimal fremdrift til følge.
Disse Arena svømmefødder passer bedst til smalle og normale fødder, fås i sort, grøn, lyserød og hvid og laves i de europæiske skostørrelser 36 til 48.
– Konkurrencesvømmere
– Banesvømmere
– Motionssvømmere.
Watery Pike svømmefødder er vores klareste anbefaling til svømmere på alle niveauer, hvis du ønsker et sæt finner med lukket hæl. Der er lagt tusinder af timers udviklingen i disse Watery svømmefødder, så du får den mest behagelige oplevelse i kombination med øget træning af styrken i dit benspark.
Da disse svømmefødder er med lukket hæl og designet til at være stive, foretrækkes de primært af nye svømmere og motionssvømmere. Særligt fordi de også er kendte for at have en ekstraordinær lang levetid i forhold til mange andre svømmefødder.
Disse Watery Pike svømmefødder findes i en udgave i sort og fås i størrelserne 35 til 48. Størrelserne er lig med normale skostørrelser.
– Nye svømmere
– Motinistsvømmere, der foretrækker med hel hæl
Beco Silikone korte svømmefødder med hæl, er Waterys anbefaling til børn, der bruger størrelse 25-35 i almindelige sko. Disse svømmefødder har en kompakt størrelse, så de ikke fylder meget i hverken dit svømmenet eller i din svømmetaske.
Omkredsen af disse finner er en af grundene til at vi anbefaler lige præcis disse svømmefødder til børn. To andre gode grunde til vores anbefaling, er at de først og fremmest er let genkendelige med sin blå farve med hvid tip og så fås de helt ned i skostørrelse 25!
Samtidigt er disse svømmefødder med fast hæl, hvorfor de sidder bedst muligt fast på børnenes fødder.
Størrelserne er meget lig normale skostørrelser
– Mindre børn (under str. 35 i almindelig sko-størrelse)
Står der dykning og/eller snorkling på programmet, kommer du ikke udenom Watery Delphina. Konstruktionen af selve finnen giver dig hurtig bevægelighed under vand uden at du skal bruge unødig energi på at sparke.
Med sine kun 870 gram i størrelse Small, er de samtidigt dejligt behagelige at have på i længere tid af gangen.
Læg dertil at du kan justere størrelsen med de påsatte spænder og at de i forvejen findes i et bredt udvalg af størrelser til både børn og voksne, så har du altså nogle super gode svømmefødder til både dykning og snorkling.
Til voksne fås de i størrelserne 36 til 46 i farven sort.
– Dykning (både børn og voksne)
– Snorkling (både børn og voksne)
Komfortable, kraftfulde og stabile. Disse 3 ord highlighter Watery dykkerfødder – Delphina
Delphina er et sæt fuldfods snorkelfødder, der giver en rigtig god fremdrift og har en naturlig manøvredygtighed, der gør dem lette at bruge – også for førstegangsbrugere af dykkerfødder. Den faste fod giver en helt naturlig bedre fornemmelse under snorklingen.
Det store og fleksible finneblad giver en kraftig respons, når du sparker i vandet, hvilket sikrer dig en større fremdrift. At bladet samtidig er særligt fleksibelt gør at du bruger mindre energi og dermed mindsker risikoen for muskeltræthed og kramper.
Det store og fleksible finneblad giver en kraftig respons, når du sparker i vandet, hvilket sikrer dig en større fremdrift. At bladet samtidig er særligt fleksibelt gør at du bruger mindre energi og dermed mindsker risikoen for muskeltræthed og kramper.
Selvom det for udenforstående kan virke som snyd når de ser en svømmer svømme med svømmefødder, er det alt andet end snyd. Svømmefødder bliver jo selvsagt ikke brugt i konkurrencer, men udelukkende til specifik træning.
Med en sparkeflade der er 2-3 gange større end din normale fodstørrelse, giver svømmefødder – uanset om det er lange eller korte svømmefødder – helt automatisk mere fremdrift i hvert benspark uden at du skal arbejde hårdere.
Det giver dig en klar fordel under specifikt teknikarbejde, uanset hvilken form for teknik du arbejder med. Både ben, rotation og catch- og pullteknik.
Ved at sikre høj fremdrift udelukkende fra benene, fjerner du udfordringen ved den lave fart som oftest følger med tekniktræning. Lav fart får dine ben til at synke i vandet, hvilket hæmmer teknikken i alle facetter.
Svømmefødder kan med fordel også bruges i sammensatte svømmeserier, for at opnå en god fornemmelse for højere fart i vandet.
Så brugen af svømmefødder er et absolut must hvis du gerne vil forbedre din svømmeteknik.
Ligesom med almindelige sko, er ikke alle størrelser ens selvom de måske står opgivet til at være en størrelse 42. Det kan naturligvis være lidt af en udfordring når du gerne vil shoppe svømmefødder online.
Som udgangspunkt skal du dog gå ud fra, at hvis du bruger størrelse 42 i almindelige sko, skal du også bruge en størrelse 42 i svømmefødder. Langt de fleste svømmefødder er meget lig de normale skostørrelser. Og da vi her hos Watery selv har mangeårig erfaring med svømning og svømmeudstyr, ved vi også hvilke modeller der afviger fra de normale skostørrelser.
Derfor har vi gjort en stor dyd ud af at fortælle dig inde på de forskellige produkter, om den enkelte model er lille, almindelig eller stor i størrelsen og hvor mange numre du eventuelt skal gå op eller ned for at finde den rigtige størrelse til netop dig.
Vi har efterhånden fået slået godt fast at brugen af svømmefødder er et absolut must hvis du gerne vil forbedre din svømmeteknik. Men svømmefødder er kun ét redskab til at forbedre din teknik – der findes også andre produkter der med fordel kan bruges enten for sig selv eller i kombination med svømmefødder.
Og ét specifikt produkt du med fordel kan bruge sammen med svømmefødder, det tager vi et kig på her.
Skal du arbejde med din armteknik, kommer du ikke udenom en snorkel. En snorkel lader dig trække vejret roligt og afslappende under din tekniktræning, så du ikke skal dreje hovedet for at trække vejret.
Det har den klare fordel at det er nemmere at holde den rigtige position i både overkroppen og i hovedet. Du kan dermed fokusere udelukkende på din armcyklus.
Ved brug af snorkel i kombination med svømmefødder, sikrer du dig derfor de mest optimale betingelser for ikke at gå i stå i vandet under dit teknikarbejde. Du får kort sagt de mest optimale muligheder for at forbedre dig teknisk uden at skulle tænke på hverken fremdrift eller vejrtrækning.
Der findes massevis af forhandlere i både ind- og udland der sælger svømmeudstyr med meget varierende priser.
Jeg bruger dog altid selv danske Watery.dk. Udover at jeg støtter en dansk butik, er priserne også super skarpe (umiddelbart Danmarks laveste) og så har jeg altid mine varer i hænderne dagen efter jeg har bestilt dem.
Så skal du have nye svømmefødder, anbefaler jeg helt klart Watery.dk som stedet du skal handle!