Et svømmenet (også bare kaldet et udstyrsnet eller træningsnet) kan hurtigt være en god investering når du begynder at svømme med eksempelvis svømmefødder, pullboys og andet teknikforbedrende udstyr.
Men hvad er et svømmenet helt præcist, hvordan adskiller et net sig fra en svømmetaske og hvilket udstyrsnet bør jeg vælge? Det giver jeg dig et indblik på i denne guide.
I denne guide kommer jeg ind på:
Når du på et tidspunkt under dit svømmeeventyr begynder at bruge udstyr for at blive bedre, er et svømmenet næsten en uundværligt ting. Med et udstyrsnet kan du nemlige holde samling på alt dit udstyr, så du altid ved hvor det er.
Jeg ved i hvert fald fra mig selv, at hvis jeg af en eller anden grund ikke har mit udstyr liggende i mit net, plejer jeg altid at glemme noget af det derhjemme.
Så den allerbedste ting ved et svømmenet, er at du har samling på dit udstyr og du ved derfor lige præcis hvor det hele er.
Det er derfor også alle former svømmere der har gavn af et net. I hvert fald når der er tale om mere end ét stykke udstyr i bagagen.
Måske har du set svømmerne nede i svømmehallen, bære rundt på en decideret svømmetaske. Så hvad er lige forskellen på sådan en og så et net til svømmeudstyr? Og hvorfor ikke bare kun bruge enten en taske eller et net?
Svaret til hvad forskellen er på en taske og et net, skal findes i hvad de to forskellige ting er beregnet til.
Kort fortalt er et svømmenet beregnet til at opbevare og transportere dit udstyr. Og en svømmetaske er beregnet til at nemt at transportere og opbevare dit tøj og dine ejendele til, fra og inde i svømmehallen.
Hvis du eksempelvis bare samler dit udstyr i din svømmetaske efter endt svømning, vil tasken hurtigt blive våd indeni. Og da svømmetasker ofte er vandtætte, vil vandet fra det våde udstyr, ligge og soppe rundt i bunden af tasken. Det er ikke særligt hensigtsmæssigt, kan vi nok blive enige om.
Et svømmenet er derimod lavet til at kunne komme af med vandet fra det våde udstyr. Det er lavet i et andet materiale, samtidigt med at der i langt de fleste net, er huller til at dræne vandet ud.
Og det er her den store forskel ligger.
Så helt konkret:
Har du blot ét stykke udstyr eller mere, kan det derfor være en klar fordel med et svømmenet. Men det næste store spørgsmål er så, hvilket net du skal vælge.
Jeg kan af gode grunde ikke tage valget for dig. Men jeg kan i det mindste fortælle lidt om de overvejelser du bør gøre dig, inden du taster koden til dit dankort ind på dankortautomaten.
Det første du skal overveje, er hvor stort et net du behøver. Har du blot en lille smule udstyr som eksempelvis en pullboy og et sæt finger paddles, er der ikke behov for et stort net. Har du derimod hele pakken med svømmefødder, paddles i flere størrelser, snorkel, pullboy og så videre, vil et lille net på ingen måde være stort nok.
Tag derfor stilling til hvor meget udstyr du har, som skal i nettet. Og tag gerne med i overvejelserne, om du kommer til at bruge mere udstyr i fremtiden.
Hvis du lige nu kun har brug for et lille net, men allerede nu ved at du kommer til at bruge mere i fremtiden, så vær på forkant med fremtiden og invester i et af de større svømmenet.
Eksempler på et stort og et lille svømmenet:
Men hvad er så fordele og ulemper ved et lille kontra et stort svømmenet?
Fordele og ulemper ved et lille net:
Fordele og ulemper ved et sort net:
Et svømmenet er i sig selv beregnet til at opbevare og fragte svømmeudstyr. Men langt de fleste af os svømmere, har også brug for at opbevare og fragte andre ting sammen med vores udstyr.
Det kan eksempelvis være dine svømmebriller, din pung, en drikkedunk eller din mobil. Fælles for alle fire ting, er at det måske ikke nødvendigvis er det mest geniale at opbevare med dit våde udstyr.
Derfor kan det være en god ide at vælge et svømmenet, der har ekstra lommer til opbevaring.
Fordelene ved et net med lommer kontra et net uden, er ret nemme at få øje på. Men for nemhedens skyld, lister jeg alligevel lige fordelene og ulemperne ved begge typer op:
En lille ting som du måske ikke er opmærksom på når du skal købe et svømmenet, er om nettet har huller i bunden til at kunne dræne sig selv for vand. De fleste svømmenet er lukkede i den nederste halvdel og har et decideret net i den øverste halvdel.
At have et net i øverste halvdel er smart nok, for så kan fugten fra det våde udstyr trænge ud derigennem. Men hvis der nu samler sig vand i bunden af nettet, så kan det ikke komme ud. Og det kan altså i længden give muggent udstyr.
Nogle svømmenet er til gengæld udstyret med huller i bunden, så vandet kan løbe helt ud af nettet. Så undgår du at der samler sig vand i bunden og dermed også muggent udstyr.
Jeg har nu forhåbentligt givet dig et godt indblik i hvad du bør tage stilling til, når du overvejer at købe et nyt svømmenet til at opbevare og transportere dit udstyr i. Jeg vil derfor nu komme til den del, hvor jeg fortæller dig hvilke udstyrsnet jeg anbefaler.
Jeg har haft 10 forskellige net fra forskellige producenter på testblokken. Og de net jeg synes fungerede allerbedst i de to kategorier bedste simple svømmenet og bedste svømmenet med lommer, er også dem jeg helt klart vil anbefale dig.
Så let’s go!
Disse svømmenet har vi testet
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg testet et stort udvalg af de bedste svømmenet i ind- og udland for at kunne give de mest oprigtige anbefalinger. Dette drejer sig om disse:
Svømmenetene er afvejet ift. faktorer som med eller uden lommer, størrelse, pris, farve og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
Hvis du bare vil have et net der er så simpelt som muligt, er det min klareste anbefaling, at du vælger dette simple svømmenet fra Speedo.
Med sit ene store rum der er nettet hele vejen rundt, gør dette udstyrsnet hvad den skal. Der er masser af plads til dit udstyr, ligesom konstruktionen med at være et net på alle led og kanter, gør, at vandet fra dit udstyr, nemt bliver drænet ud.
Dertil er Speedo kendt for at lave kvalitetsprodukter til selv de allermest kræsne svømmere. Holdbarheden på nettet her, kan du derfor være sikker på at være helt i top!
Fordele og ulemper ved Speedo svømmenet:
Hvis du vil have det absolut bedste simple svømmenet, er det dette Speedo svømmenet du skal vælge.
Se video med mig, Marvin, der hurtigt viser Speedo svømmenet frem herunder og giver mit korte besyv på produktet
“Jeg kan rigtig godt lide jeres net, det har været meget praktisk under træningen. Bare det at man ikke skal slæbe ens fins med i sin svømmetaske hver gang til træning er meget mere praktisk.”
(Louise S.)
Watery Active svømmenet er er lavet af trådnet så den er åndbar hvilket betyder at ventilering muliggøres således at dit udstyr tørres hurtigere. Svømmenettet kan bæres i hånden eller på ryggen.
Hvis du leder efter et svømmenet som er rummeligt og holdbar så er dette det rette valg for dig, som ønsker et simpelt svømmenet til en rigtig god pris.
Hvis du gerne vil have et svømmenet med ekstra lommer til opbevaring, er det svømmeforhandleren Waterys eget svømmenet du skal bruge.
Traditionelt set, er forhandlernes egne udstyrsbrands både billige og i en knap så god kvalitet, i forhold til det man ser hos de store og etablerede brands.
Men forhandleren Watery har her virkeligt skudt papegøjen og fået skabt et svømmenet, der giver dig alt det du har brug for; den er billig, den har ekstra opbevaringslommer der er adskilt fra selve udstyrslommen, den har huller i bunden til at dræne vandet og så holder den bare til at blive brugt.
Normalt er dyre produkter fra etablerede brands, lige med det bedste du kan få. Men i det her tilfælde, får du altså det absolut bedste net med Waterys eget svømmenet!
Hvis du vil have det bedste net med mulighed for at opbevare dine ejendele, skal du anskaffe dig forhandleren Waterys eget svømmenet.
“Kan have alt mit svømmeudstyr! Har tidligere haft et net, der slet ikke kunne have mine svømmefødder, finger paddles, badetøj, plade osv. men det kan denne i høj grad. Tilmed lavet i en lækker nylon, som er nem at bære rundt.”
(Lone J.)
Med et svømmenet, kan du nemt og enkelt transportere og holde styr på alt dit svømmeudstyr. Men det kunne du jo reelt set også gøre i en traditionel svømmetaske. Men som jeg allerede har været inde på i et tidligere afsnit i denne guide, er det ikke nødvendigvis en særligt god ide.
Hvis du lægger dit våde udstyr ned i en svømmetaske, vil vandet fra udstyret blot gøre tasken fugtig indvendigt. Og så dannes der hurtigt mug, både i selve tasken og på udstyret.
Til gengæld gør en svømmetaske at du nemmere og mere sikkert, kan slippe for at opbevare dit tøj og dine ejendele i svømmehallens opbevaringsskabe. Man ser desværre tit eksempler på tyve der lykkes med at bryde skabene i omklædningsrummene op. Og ved at opbevare dit tøj og dine ejendele i tasken, undgår du tyveri af dine ting i omklædningsrummet.
Det er derfor en rigtigt god ide både at bruge et svømmenet og en svømmetaske. Med svømmenettet holder du styr på dit udstyr, samtidigt med at vandet derfra nemt kan rende ud. Og med en svømmetaske kan du tage dit tøj og dine ejendele med ind i svømmehallen, så du undgår tyveri.
Et svømmenet er beregnet til at at kunne opbevare alle typer af svømmeudstyr. Har du meget udstyr, skal du vælge et stort net. Og hvis du kun har et enkelt eller to stykker udstyr, skal du vælge et lille.
Men du behøver nødvendigvis ikke kun at holde dig til at opbevare decideret udstyr i dit udstyrsnet. Ting som håndklæde, badetøj og så videre, kan også fint opbevares i et svømmenet.
Herunder giver jeg eksempler på de ting, der er mest normalt at opbevare i svømmenettet:
Et sæt svømmefødder hjælper dig med at komme hurtigere fremad ved hjælp af dit benspark. Du kan derfor nemmere fokusere på at arbejde med teknikken i armene, eller sågar endda gøre dit benspark stærkere.
Svømmefødder fylder dog relativt meget i et svømmenet, så hvis du har sådan et par, skal du nok vælge et af de store udstyrsnet.
En pullboy hjælper dig med at holde din bagdel og ben oppe i vandoverfladen, i stedet for halvvejs nede på bunden. Det giver god mulighed for at fokusere udelukkende på dine arme uden at skulle tænke på benene.
En pullboy fylder nødvendigvis ikke meget, så den vil godt kunne være i et lille svømmenet. Medmindre du har meget udstyr, så vil det være en god ide at opbevare den i et af de større net.
Et sæt finger paddles fastgøres til hænderne, så du nemmere kan mærke om du laver uregelmæssigheder i dit armtag. Samtidigt bruges finger paddles – eller storebroderen hand paddles – også til funktionel styrketræning af svømmemusklerne i overkroppen.
Finger paddles fylder ikke meget. De er ret tynde og så er de ikke meget større end håndfladen på en voksen. De kan derfor sagtens være i et lille svømmenet, medmindre du naturligvis har meget udstyr der fylder en del.
Med en snorkel i munden, kan du trække vejret uden at skulle dreje hovedet. Det fjerner rytmebrydningen fra din vejrtrækning, så du kan holde en optimal position i vandet under din tekniktræning.
En snorkel fylder egentligt ikke det store. Den er ret smal, men er til gengæld relativ lang. Den kan være i de fleste af de små svømmenet, men jeg anbefaler dog alligevel at bruge et stort net, hvis du er ejer af en snorkel.
Som svømmer er det svært at leve uden svømmebriller. Det er måske nok det mest nødvendige stykke udstyr, en svømmer har.
Svømmebriller fylder næsten ingenting, så de kan fint være i et lille og simpelt svømmenet. Men stropperne kan være ret skrøbelige (og det kan glasset i øvrigt også være), så derfor anbefaler jeg at opbevare dem i en ekstralomme på selve nettet.
Du kan også opbevare dem i et decideret svømmebrilleetui, for at passe bedst muligt på dem. Og så hægte etuiet fast til til enten dit net eller din svømmetaske.
Et håndklæde er uundværligt når du skal tørre dig i omklædningsrummet. Mange svømmere opbevarer deres håndklæde i en svømmetaske, men du kan også fint opbevare det i et net.
At opbevare håndklædet i et net, er den bedste ide når først du har gjort håndklædet vådt. Så slipper du for at din taske bliver våd indvendigt.
Hvis du vil opbevare dit håndklæde i dit net, anbefaler jeg at du gør det i et af de store net. Der vil der automatisk være mest muligt plads, for et vådt håndklæde kan alligevel godt fylde en del.
Dit badetøj er det vigtigste udstyr, hvis du i det hele taget skal have lov til at komme ind i svømmehallen. Det fylder i sagens natur ikke meget, så det kan uden tvivl sagtens være i et lille svømmenet.
Mange svømmere opbevarer deres badetøj i en svømmetaske på vej hen til svømmehallen, for at lægge det over i deres svømmenet efter endt svømning. På den måde kan det våde badetøj ånde og man undgår at der bliver fugtigt i indvendigt i tasken.
Badetøj kan fint være i de små svømmenet. Men opbevarer du også dit håndklæde i dit net, så vælg i stedet et stort net, så der er mest muligt plads.
Det er svært at komme igennem en hel svømmetræning uden at få noget at drikke undervejs. Godt nok bevæger vi os i vand, men det er dog alligevel ikke noget vi drikker.
Hvis du vil have en drikkedunk med i svømmehallen, kan den egentligt fint opbevares sammen med dit øvrige udstyr i dit svømmenet. Jeg har dog selv et svømmenet med et ekstra opbevaringsrum beregnet til drikkeflasker, så det er der jeg opbevarer min dunk.
Ved at opbevare din drikkedunk i en opbevaringslomme udenfor selve udstyrsrummet, frigør du plads til alt dit andet udstyr, håndklæde, badetøj og så videre. Langt de fleste af de store svømmenet har et sådan opbevaringsrum, så kig gerne efter om det net du har udset dig, har sådan et.
Et svømmenet er sjældent noget der der er at finde ude i de traditionelle sportsforretninger. Her må du derfor ty til de mere dedikerede svømmebutikker.
Og her kan jeg på det kraftigste anbefale den danske svømmeforretning Watery.dk. Deres priser er lave og deres dag-til-dag levering har aldrig fejlet. Jeg har altid modtaget mine varer dagen efter jeg har bestilt dem, endda med løbende opdateringer på e-mail med status over hvordan det går med pakningen og forsendelsen af min ordre.
Derfor: Skal du købe et svømmenet eller noget andet svømmeudstyr, anbefaler jeg at handle hos Watery.dk!