Der findes et hav af forskellige våddragter fra mange forskellige producenter og i mange forskellige prisklasser. Dertil er der også forskel på hvad dragten skal bruges til. Det kan derfor være svært at overskue hvilken våddragt der er den helt rigtige til dig og dit behov.
Det vil jeg forsøge at vejlede dig omkring i denne test og guide til valg af våddragt, hvor jeg blandt andet også kommer ind på hvorfor du har brug for en våddragt, reglerne for brugen af den til tri-stævner og hvilke våddragter jeg anbefaler på baggrund af adskillige tests med de mest populære
Engang for flere tusinde år siden, vandrede et helt folkefærd op igennem Europa og bosatte sig i det kølige Skandinavien. Hvad de ikke tænkte på dengang da de bosatte sig i det kolde Nord, var, at der et par tusinde år senere, ville være en række af deres efterkommere, som ville udnytte farvandet og søerne til at dyrke sport i.
Det er til trods for at det danske farvand hele året igennem, alleroftest er for køligt til at opholde sig i gennem længere tid af gangen uden at risikere underafkøling.
Heldigvis er der siden dengang og nu, blevet opfundet våddragter til at hjælpe svømmere med at holde varmen i selv flere timer i det våde element. Og så har våddragter også den fordel at de giver en betydelig opdrift, så du ligger meget mere strømlinet i vandet.
Særligt egenskaberne med at give opdrift og at reducere vandmodstanden, gør, at det ikke er unormalt at kunne skære to minutter af din normale tid på 1000 meter svømning. Og for nogle svømmere, endda endnu mere.
At du takket være opdriften og den reducerede vandmodstand kan skære en betydelig bid af dine normale svømmetider, henleder mig til det næste punkt jeg vil gennemgå. For hvad er en våddragt lavet af, som giver den sådan nogle gode egenskaber?
Jo, svaret er kort og enkelt. Den er lavet af neopren og nylon.
Det primære materiale der bliver brugt til en våddragt, er neopren. Neopren er et materiale der udenpå er meget glat, hvilket gør at vandet nemmere glider forbi og dermed giver mindre vandmodstand når du svømmer gennem det.
Men den helt store force ved neopren, i hvert fald når det kommer til at være hurtig i vandet, er, at den indeni består af en masse luftbobler som gør at dragten automatisk søger mod overfladen og dermed giver dig opdrift.
Opdriften forhindrer blandt andet dine ben i at synke, hvilket ellers ville være den største årsag til vandmodstand.
Derudover er neopren også isolerende, så du nemmere kan holde varmen i kroppen.
Til gengæld er neopren et ret skrøbeligt materiale. Derfor bruges der også nylon i en våddragt, simpelthen for at forstærke våddragten, så den ikke går i stykker når du hiver i den.
Nogle meget få dragter er til gengæld lavet i lycra både indvendigt, udvendigt og fra top til tå. Men disse dragter giver ingen opdrift og bruges oftest til undervandsjagt i tropiske farvand, hvor dragtens vigtigste opgave er at beskytte mod sol og brandmænd.
Så til svømning i åbent vand, både herhjemme i de køligere danske farvande og i det lunere vand længere mod syd, er den traditionelle dragt i neopren det helt klare valg.
Med materialet og dets egenskaber på plads, er det blevet tid til at komme lidt ind på tykkelsen på selve dragten. For våddragter laves i forskellige tykkelser, der har hver deres fordele og ulemper.
Kort sagt fås dragter som udgangspunkt med 3, 5 eller 7 millimeters tykkelse. Det er i hvert fald de primære standarder. Hver tykkelse har sin egen fordel, men med fordelen følger også en ulempe med.
Med disse fordele og ulemper ved de forskellige dragter in mente, hvorfor så ikke bare vælge mellemtykkelsen på 5 millimeter, der giver lidt af det bedste fra den tyndeste og den tykkeste model?
Det er også hvad mange åbentvands svømmere gør. Men derfor findes der stadig ideelle situationer til hver tykkelse våddragt, som jeg vil fortælle dig lidt om her:
Med de forskellige tykkelsers egenskaber og brugsområder på plads, er valget for dykkere derfor ret enkelt. Er du dykker, bør du alt andet lige vælge den tykke dragt.
Er du til gengæld triatlet eller åbenvands svømmer, står valget mellem 3 eller 5-millimeteren, primært på grund af ønsket om en kombination af bevægelsesfrihed og opdrift.
Her har producenterne heldigvis været så smarte, at de i de fleste dragter kombinerer de to tykkelser. Så omkring skuldrene og armene hvor nødvendigheden af bevægelsesfrihed er størst, bliver der anvendt 3 millimeter neopren. Og på benene, på brystet og omkring maven og hoften bliver der anvendt 5 millimeter neopren, for at øge opdriften uden at gå på kompromis med bevægelsesfriheden omkring skuldre og arme.
En våddragt med en kombination af 3 millimeter neopren omkring skuldre og arme og 5 millimeter neopren omkring ben, mave, hofte og ryg, er efter min mening den allerbedste type våddragt til triatleter og åbenvands svømmere. Og det bekræfter mine timevis af tests mig også klart i.
Vær iøvrigt opmærksom på, at hvis du vil bruge din våddragt til både nationale og internationale konkurrencer indenfor triathlon og åbenvands svømning, må dragten maksimalt være 5 millimeter tyk. Men mere om de længere nede i afsnittet om regler for brug af våddragt
Jeg har efterhånden brugt adskillige timer på at teste forskellige våddragter fra en lang række forskellige producenter. Og jeg har også testet både de billigste, de dyreste og dem imellem.
Jeg har derfor fået tilegnet mig et ret klart billede af hvilke våddragter der er bedst i de forskellige prisklasser. Og dem jeg synes klart bedst om i hver sin prisklasse, giver jeg dig herunder mine anbefaler til.
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg været en tur i havet for at afprøve, et kæmpe udvalg af de mest populære våddragter i ind- og udland for at kunne give vores kunder de allerbedste badedragter, og mest oprigtige anbefalinger. Dette drejer sig om disse våddragter:
Watery Pelican Våddragt – Herre
Watery Pelican Våddragt – Dame
Watery Hedgehog Våddragt – Barn
Våddragterne er afvejet ift. faktorer som opdrift, beskyttelse, materiale, tykkelse, til øvede, professionelle og børn, pris og design. og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af.
I denne kategori har jeg samlet de tre våddragter, som jeg synes har haft den klart bedste performance indenfor opdrift, isolering og bevægelsesfrihed uden at de koster en bondegård.
Disse våddragter er de bedste dragter i entry level-kategorien, der kort sagt betyder at prisen er lav uden at gå for meget på kompromis med de betydningsfulde egenskaber.
Alle dragter overholder de gældende regler for tykkelse, så de kan bruges til konkurrencer (og internationalt også godkendt af Fina). Og så besidder de alle sammen de vigtige egenskaber med at øge opdriften, reducere vandmodstanden og holde varmen inde i dragten.
Derudover har de alligevel en stor grad af bevægelsesfrihed, som der ellers oftest bliver gået på kompromis med på de billigere dragter. Når det er sagt, så giver de dog ikke helt den samme fleksibilitet som de dyre topdragter.
Jeg anbefaler disse dragter til nye åbenvands svømmere, der vil prøve sig selv af i åbent vand og som endnu ikke er helt sikre på om åbenvands svømning er noget for dem.
Denne Pelican våddragt fra Watery er lavet af top kvalitets materialer. Kendt for den høje kvalitet holdbarhed, samt forøget opdrift i dragten. Dette betyder at du flyder nemmere til overfladen, samtidig med at dragten stadig er fleksibel.
Med disse tykkelser af neopren, gør det vores Pelican våddragt super fleksibel, samtidig med, at den er meget slidstærk og holder godt på varmen omkring torso.
Grundet materialevalget med JAKO gummi, får man en våddragt som er designet til, at løfte den nedre halvdel af kroppen, når du er i vandet. Dette forbedre kropspositionen, mindsker vandmodstanden og forøger hastigheden, mens du sparer på energien. Alt dette uden at gå på kompromis med fleksibiliteten når du er i vandet.
Denne Pelican våddragt fra Watery er lavet af top kvalitets materialer. Kendt for den høje kvalitet holdbarhed, samt forøget opdrift i dragten. Dette betyder at du flyder nemmere til overfladen, samtidig med at dragten stadig er fleksibel.
Med disse tykkelser af neopren, gør det vores Pelican våddragt super fleksibel, samtidig med, at den er meget slidstærk og holder godt på varmen omkring torso.
Grundet materialevalget med JAKO gummi, får man en våddragt som er designet til, at løfte den nedre halvdel af kroppen, når du er i vandet. Dette forbedre kropspositionen, mindsker vandmodstanden og forøger hastigheden, mens du sparer på energien. Alt dette uden at gå på kompromis med fleksibiliteten når du er i vandet.
Som åbent vands svømmer er våddragten en essentiel del af oplevelsen i vandet, hvor især fleksibilitet, varmebeholdning og opdrift er altafgørende. Dette er ligeledes gældende for SUP hvor du især har behov for en dragt der tillader stor bevægelsesfrihed og kan give dig varme på og hvis du falder af boardet.
Derfor er dragten præcis 3 mm i tykkelsen, hvilket gør at du får en optimal kombination af fleksibilitet og ligeledes varme. Våddragten er fremstillet i termisk neopren som har en høj strækbarhed. Det faktum at den er termisk garanterer at du oplever øget varmebeholdning sammenlignet med andre dragter i samme tykkelse, hvilket bidrager til at du kan holde varmen, selv om vinteren.
Orca Open Water Core er den billigste af de tre våddragter jeg anbefaler i denne kategori. Men bare fordi det er den billigste af dem, gør det den ikke dårlig. Den har trods alt klaret sig ind i min top tre over våddragter til begyndere og åbenvands motionister.
Takket være sin neopren-tykkelse på 2-2,5 millimeter, er den yderst fleksibel. Tykkelsen er også nok til at hjælpe dig med at holde på varmen, om end den er lidt køligere end de andre i kategorien hvis du skal bruge den i ydersæsonerne.
Med sin skrigende orange farve, er den nem at få øje på for andre svømmere eller vandtrafikanter. Og så er den konstrueret med Orcas HydroLite-paneler, der gør dragten utroligt nem at få af i forhold til andre våddragter i samme prisklasse.
Og særligt det med at kunne få dragten nemt og hurtigt af, kommer sig særligt til gavn i skiftezonen til tri-stævner, hvor der hurtigt kan hentes dyrebare sekunder i jagten på en ny personlig rekord.
“Har brugt det til et par åbent vand svømmer nu og en triathlon. det passer virkelig godt og forformer også godt! Den orange skiller sig virkelig ud i vandet, hvilket er godt for venner at se, men også både for at se dig, hvis du er med åbent vand svømning.”
(Lærke.B)
TYR Hurricane C1 er efter min mening den bedste våddragt under 2000 kroner. At den koster omtrent en plovmand mere end Orca Open Water Core, retfærdiggøre sig med en bedre teknisk sammensætning af neopren.
På sine tykkeste steder omkring bryst, mave og ben er neoprenen 5 millimeter tyk. Men under armene er der benyttet 1 millimeter neopren, imens der omkring skuldre og på selve armene gøres brug af 2 millimeter. Sidst, men ikke mindst, er neoprenen 3 millimeter på ryggen. Det giver dig en rigtigt god kombination af opdrift, isolering og fleksibilitet på hver af sine kritiske steder.
Derudover er der elastiske manchetter ved håndled og ankler, så det kølige vand ikke trænger ind disse steder. Og så er den udstyret med Speed Wrap-paneler omkring overarmene og skuldrene, som giver dig zoner med ekstra bevægelighed.
Alt i alt er TYR Hurricane C1 en rigtigt god dragt til begyndere, uden at du skal sælge din højre arm for at få råd til den.
“Jeg er en begyndende / mellemliggende åbent-svømmer. Jeg har lavet et par korte tri-svømme i en fuld, langærmet våtdrakt, men har altid følt mig indsnævret. Jeg ville prøve en ærmeløs uden at bruge et ton penge. Denne dragt er perfekt!”
(Mathias.J)
Vil du have den allerbedste våddragt i entry level-kategorien, skal du have denne Orca S7. Under mine tests har den nemlig vist sig som værende utroligt god på alle punkter, endda så god, at den læner sig kraftigt op ad de dyrere dragter på markedet.
Orca har gjort brug af den særlige Yamamoto-neopren, der giver mere opdrift end andre typer neopren. Og så gør kombinationen af forskellige neoprentykkelser forskellige steder på dragten, at den både hjælper dig med at holde din krop stabil samtidigt med at du får en rigtigt god bevægelsesfrihed til skuldrene og armene.
Og så har den tilmed også et super fedt design, der skiller sig ud fra mængden.
“Først købte en Zone3 Advance, men Orca S7 føles som en mere tankevækkende og glattere våddragt uanset markedsføring. Glat og elastisk under armene. I øvrigt intet fan!”
(Birgitte.S)
“Meget funktionel dragt, intet dårligt at sige. Det er let at finde en god position til svømning, og dragt begrænser ikke bane.”
(Kim.H)
Hvis du er kommet forbi begynderstadiet, er begyndt at svømme i åbent vand på fast basis og måske også stiller op til stævner i åbent vand, kan du med fordel benytte en af de lidt mere avancerede våddragter.
På disse våddragter for øvede svømmere, finder du blandt andet en mere avanceret type neopren. Og så er disse typer våddragter konstrueret med specielle paneler, der mindsker vandmodstanden betragteligt på de kritiske steder.
Dragterne her er lidt dyrere, men de giver til gengæld mulighed for mere bevægelsesfrihed og mindre vandmodstand.
Pris: Cirka 2600 kroner
Med Aqua Sphere Challenger får du en våddragt der indeholder mange af de samme egenskaber som begynderdragterne, blot med yderligere tilføjede egenskaber. Dragten giver dig blandt andet 100% UV beskyttelse på hele dragtens overflade, samt særlige paneler på kun 2 millimeter på de kritiske steder under armene og den nederste del af ryggen, der øger din bevægelsesfrihed.
Dertil er der brugt Aqua Spheres Thermo Guard-teknologi på bryst, skuldre og benene, så du nemmere kan holde varmen i dragten. Som supplement til Thermo Guard, benyttes der også Aqua-Flex lapper ved ankler, hænder og hals for at holde vandet ude af dragten.
Så her får du altså en våddragt der hjælper dig med at holde dig varm, samtidigt med at du får en rigtigt god fleksibilitet omkring armene og ryggen.
ZONE3 våddragt til herre – Advance tager lige skridtet et step videre i forhold til lillebroderen. Den har de samme egenskaber der hjælper dig med at holde varmen og minimerer mængden af vand der kommer ind, hvilket øger din komfort.
Dertil har ZONE3 i denne dragt gjort brug af BIO-Stretch, der giver dig en fænomenal bevægelsesfrihed omkring skuldrene. Noget jeg virkeligt kunne mærke under mine testforsøg med denne dragt.
Og så er dragten født med quick release-paneler ved anklerne, der gør dragten hurtig at tage af. Det giver en god fordel i triathlon, når hvert sekund i skiftezonen tæller.
ZONE3 våddragt til herre – Advance synes jeg helt klart er den bedste våddragt i mellemklassen, der er klassen du skal kigge i hvis du er en øvet svømmer.
Hvis du skal have det ypperste af det ypperste indenfor våddragter, skal du vælge en high-end dragt. I disse dragter finder du den bedste af den bedste teknologi der giver dig maksimal opdrift, maksimal bevægelsesfrihed og minimal vandmodstand.
Der bliver benyttet særlige typer af neopren forskellige steder på dragten for at maksimere udbyttet. Elasticiteten er i højsædet, så du får en bevægelsesfrihed du kun finder bedre hvis du svømmer uden våddragt. Og dragternes overflade er lavet i helt særlige vandafvisende materialer, så du får så lav en vandmodstand som overhovedet muligt.
Disse våddragter er lavet med ét mål for øje; så høj en fart i vandet som muligt. Og intet andet.
På Orcas Sonar-våddragt er der virkeligt ikke sparet på noget. Hele dragten er lavet i Yamamoto neopren, der giver dig en uovertruffen opdrift (faktisk hele 30% mere opdrift i forhold til de normale neopren-typer) og dermed den bedste mulighed for at holde din meste optimale positur i vandet.
Dertil er der brugt CLS (Core Lateral Stabiliser) der stabiliserer din maveregionen, samt 39 Cell der har en høj elasticitet og dermed giver dig den bedst mulige bevægelsesfrihed. 39 Cell absorberer heller ikke vand, så i stedet for at tage vand ind i cellerne, skyder våddragten i steder vandet fra sig.
Det giver dig absolut minimal vandmodstand.
Orca Sonar er blandt de bedste af de bedste våddragter på markedet, hvilket jeg også tydeligt har kunne mærke på mig selv. Og så er den tilmed blandt de billigere våddragter i topklassen.
“Jeg købte denne våddragt for en måned siden, da min gamle var faldet fra hinanden. Passformen var perfekt med det samme og fik min svømning langt hurtigere samlet. Jeg konkurrerede i Ironman Estonia og havde min bedste svømning nogensinde.”
(Martin.B)
TYR Hurricane C5 er den klart bedste våddragt jeg nogensinde har svømmet i. Den giver fuld bevægelsesfrihed, den er mere eller mindre totalt vandafvisende og så glider man bare gennem vandet i den.
TYR har produceret dragten i Yamamoto-neopren med 39 Cell, der skyder vandet af og dermed minimerer vandmodstanden. Sammen med et sæt hydrodynamiske paneler på benene, maven og brystet, gør det denne dragt til den våddragt på markedet, der giver absolut mindst vandmodstand.
Samtidigt smyger dragten sig til kroppen, hvilket er dejligt komfortabelt. Og så er dragten utroligt elastisk, som gør at du får total bevægelsesfrihed i alle kritiske regioner.
Denne dragt er bare det ypperste indenfor våddragter!
“Fantastisk våddragt! Jeg købte det til et løb, der så ud som om det ville være cool H2O temps og våddragt legal. TYR-størrelsesdiagrammet var spot on, og dragt passer perfekt og strømlinet perfekt! Fået min kilometer svømning til at føle sig let 😉 Definiteky anbefales.”
(Hans.P)
Alle de våddragter jeg indtil nu har omtalt, har været forbeholdt udelukkende til de voksne. Men børn kan naturligvis også svømme i åbent vand og derfor kommer jeg her med mine anbefalinger til det yngre segment.
Jeg er selvklart lidt for stor til at være i en våddragt til børn. Derfor har jeg fået min fætter på 10 år til at svømme et par ture i åbent vand i fem forskellige dragter. Og ud fra det, er der ingen tvivl om at de to nedenstående dragter er de absolut bedste indenfor børnesegmentet.
Selvom Orca Squad er lavet til børn, er der ikke sparet på noget. Ligesom på de dyre Orca-dragter, er Squad lavet i Yamamoto neopren der giver barnet god bevægelsesfrihed. Dertil er der (efter standarder for våddragter til børn) god opdrift i dragten, der kombineret med ærmer i en skrigende orange farve, giver dig og dit barn den absolut største sikkerhed.
Orca anbefaler en alder på mellem 8 og 12 år for denne dragt.
Orca Squad laves i én model der er beregnet til både drenge og piger.
“En god og funktionel våddragt til børn.”
(Eeva L.)
Aqua Sphere Stingray er ganske vist ikke en traditionel våddragt. Den er i stedet en svømmedragt. Mange af egenskaberne er dog de samme og det gør at den stadig er anbefalelsesværdig til brug for børn der skal svømme i åbent vand. Dog primært i de helt varme måneder, hvor vandet er lunt.
Selve dragten er lavet i en kombination af neopren og lycra, så den giver en kombination af god opdrift, god bevægelsesfrihed, UV-beskyttelse og isolering.
Og så laves den i størrelser helt nede fra 1-års alderen og op til 12 år. Og endda også i tre forskellige farver; blå, lyserød og grøn.
“Fin til prisen og virker som den skal”
(Mikkel H)
“God pris og hurtig levering. Ingen problemer.”
(Michael. B)
Udover selve våddragten, findes der også en række produkter beregnet til at hjælpe dig med at få en mere sikker og komfortabel svømning i det åbne vand. For hånden på hjertet, så ved vi alle godt at svømning i havet og i søerne, kan være en kold fornøjelse på de danske breddegrader.
Derfor har jeg herunder samlet en række produkter, som jeg selv flittigt bruger i min åbenvands svømning.
Med en havtaske – også kaldet en SafeSwimmer – opnår du flere fordele. Først og fremmest gør den dig markant mere synlig for den øvrige vandtrafik. Det gør den fordi at du spænder den rundt om din mave med en strop og så følger den dig tæt uanset hvor du svømmer.
Ved at have sådan en form for bøje til hele tiden at være ved din side, er det meget nemmere for skibstrafik, vandscootere og andre svømmere at få øje på dig. Selv hvis du har farvede ærmer på din våddragt, vil en havtaske stadig gøre dig markant mere synlig da den befinder sig over vandet hele tiden.
Derudover vil du også være nemmere at få øje på for andre mennesker inde på land.
Se havtasken i brug her og hvad mulighederne med den er (1:01 i videoen)
Udover sikkerhedsaspektet i en havtaske, tjener den også det rigtigt gode formål, at den med sin indbyggede opbevaringslomme giver dig mulighed for at have din pung, nøgler og telefon med ud på vandet.
Netop det med telefonen kan også være en sikkerhedsmæssig fordel, da du i tilfælde af at være kommet i nød til havs, kan tage din telefon op og ringe efter hjælp.
Derfor er en havtaske et absolut must-have hvis du svømmer i åbent vand, uanset årstid.
Tilmed er en havtaske ikke en dyr investering. Særligt ikke taget din egen sikkerhed i betragtning.
Vil du have så meget sikkerhed som muligt, kan du købe en billig og funktionel havtaske her.
Langt de fleste af os bruger en badehætte når vi svømmer i bassinet. Og endnu flere bruger en badehætte i åbent vand.
Udover at beskytte dit hår, tjener badehætten også det formål at du er nemmere at få øje på i vandet. Præcis ligesom en havtaske, hvis du da husker at bruge en badehætte i skrigende farver der er nemme at få øje på.
Jeg bruger selv denne badehætte i orange, da netop orange gør at den er ekstra nem at få øje på i det mørke vand.
Så udover at passe på mit hår, hjælper den mig også med at blive set af den øvrige vandtrafik.
Farverne gul og lyserød er i øvrigt også gode farver, der er nemme at få øje på i vandet. Hold dig til gengæld fra farver som blå, grå, sort eller andre mørke farver. De bliver nemlig hurtigt “væk” i vandets mørke farve.
Særligt i ydersæsonerne – det vil sige forår, tidlig sommer, sensommer og efterår – gør jeg brug af støvler, hue og handsker i neopren. Det hjælper mig nemlig med at holde varmen i vandet, der tidligt og sent på året, ikke har den mest ideelle temperatur at opholde sig i gennem længere tid.
Særligt huen og fødderne er jeg rigtigt glad for, da det virkeligt forlænger den tid jeg kan opholde mig i vandet i ydersæsonerne. Handskerne nedsætter derimod vandfølingen en smule, så dem bruger jeg kun når vandet er så koldt at jeg føler det nødvendigt at have dem på. Det er dog en smagssag, og hvis handskerne hjælper dig med at kunne opholde dig længere tid i vandet, er de helt sikkert investeringen værd.
Vær i øvrigt opmærksom på at hverken handsker, hue eller støvler er tilladte at bruge under officielle konkurrencer. Så udstyr som dette er udelukkende til brug under træning, hvilket det til gengæld også er rigtigt godt til.
Den neopren badehætte jeg bruger er denne fra Orca. Neopren-handskerne jeg bruger er disse fra Zone3. Og støvlerne jeg bruger, er disse fra Neopren svømmesokker fra Zone3.
Skal du have alle tre neopren-tilbehør? Så har jeg også set at Watery har lavet dette helt geniale neoprensæt bestående af ovenstående 3 produkter som et samlet sæt – også sparer du hele 16%, så du får det til kun 1197 kr.
Når jeg svømmer i poolen, har jeg ikke brug for særligt meget syn til siderne. Det har jeg til gengæld når jeg svømmer i åbent vand, så jeg bedre kan orientere mig om hvor jeg skal hen og eventuelt spotte andre svømmere, både eller andre faresignaler.
Traditionelt set har pool-briller ikke et særligt bredt synsfelt. Men triathlon svømmebriller har til gengæld et større hus med et bredere glas, der hjælper mig med at kunne se mere bredt.
Dertil har triathlon svømmebriller også oftest linser i farverne Smoke, Mirror eller Polarized, der alle sammen hjælper mig med at undgå at blive blændet af solen.
Efter jeg er begyndt at bruge tri-specifikke svømmebriller, har det gjort en verden til forskel for min åbenvands svømning. Og det er jeg sikker på at de også vil gøre for dig.
De svømmebriller jeg bruger i åbent vand, er disse Aqua Sphere Kayenne.
Hvis du vil bruge din våddragt i konkurrencer under Triatlon Danmark (tidligere Dansk Triatlon Forbund), er der nogle meget klare regler for hvornår du må bruge den. Det gælder deciderede tri-stævner såvel som generelle åbenvands svømmestævner, Swimrun-stævner og andre former for konkurrencer der foregår med svømning i åbent vand.
Disse regler gælder for hvornår det er påbudt og hvornår det ikke er forbudt at bruge våddragt. Og så fortæller reglerne også hvor tyk en våddragt må være, for at kunne blive brugt under konkurrencer.
Reglerne finder du her, men de vigtigste punkter har jeg listet herunder:
Maksimal tykkelse på våddragt: En våddragt du agter at bruge under konkurrencer, må maksimalt være fem millimeter tyk uanset placering på dragten. Har din våddragt enkelte steder hvor dragten er mere end 5 millimeter tyk, er den ganske enkelt forbudt at bruge og du må ikke stille til start.
Hvis du har prøvet at tage en våddragt af og på bare én gang før, er du ikke i tvivl om at det kan være lidt af et besvær. Både at tage den på og at tage den af. I hvert fald hvis du gerne vil passe på den.
Det er neoprenen der gør at det er så vanskeligt at få den af og på, men omvendt er det også dét at den sidder så tæt om kroppen, der gør at våddragten hjælper dig med at komme hurtigt frem i vandet.
Det kræver selvsagt en del øvelse før du kan tage en våddragt af og på i søvne. Selv efter flere år med svømning i åbent vand, kan jeg stadig have lidt besvær med det. Men det er blevet meget bedre jo mere øvelse jeg har fået, så her kan man virkeligt snakke om at øvelse gør mester.
Som udgangspunkt vil jeg anbefale at tage den med ro og lade det tage den tid det tager. Neoprenen i en våddragt er ret skrøbelig, så hvis du er for ivrig, kan du nemt komme til at lave huller i den. Og det vil være en skam på en helt ny våddragt.
DDTri har i øvrigt lavet en rigtigt god video, der i detaljer viser hvordan du nemmest muligt tager en våddragt på. Så se videoen herunder og øv det masser af gange, så skal du nok hurtigt blive verdensmester i våddragts-påtagning.
Når du så har fået våddragten på, skal den også af igen. Og i tri-konkurrencer hvor ethvert sekund tæller, er der ikke tid til at bøvle rundt med at tage dragten nænsomt af.
Her er det blot vigtigt at du tager våddragten af i de rigtige step. Og til det, har to af Danmarks bedste triatleter lavet en video der beskriver processen ret godt.
Som udgangspunkt er det bare om at sætte svømmebrillerne i panden så snart du har forladt vandet, lyner våddragten ned og tager den af overkroppen så den hænger om hofterne imens du løber. Så tager du badehætten og brillerne af i det øjeblik du kommer ind i skiftezonen, hvorefter du tager resten af våddragten af benene i samme øjeblik du når hen til din skiftestand.
Det kræver øvelse og mange af de bedste triatleter kan tage dragten af imens de tager cykelhjelmen på. Det gør de for at spare så meget tid som muligt i skiftezonen, så de hurtigere kan komme ud på cykelruten.
Men øvelse gør mester. Øv det mange gange derhjemme, så kommer det til at gå gnidningsfrit til stævnerne.
En våddragt kan hurtigt blive en bekostelig investering og derfor vil vi alle gerne have så lang levetid som muligt ud af vores respektive dragter. Der er ingen tvivl om at en våddragt er et sårbart stykke udstyr, men hvis du følger mine seks tips herunder, forlænger du levetiden på din nye dragt markant.
Jeg følger selv mine egne råd til punkt og prikke. Og det virker altså.
Følger du hvert punkt til punkt og prikke, er der ingen tvivl om at du forlænger levetiden på din nye våddragt markant.
Hvis uheldet skulle være ude og du enten får en flænge eller et hul i din våddragt, kan den oftest repareres. Heldigvis, for det ville være ærgerligt at kassere en våddragt til flere tusinde kroner for bare et hul eller en flænge.
Når jeg selv er kommet til at lave en flænge eller et hul i min egen våddragt, har jeg fulgt nedenstående videoguide for at kunne reparere min skade. Og det virker.
Det bedste af det hele er at det er en ret simpel opgave, der tilmed kun kræver en sprittusch og en tube neoprenlim. Og naturligvis din skadede våddragt.
Se videoen herunder, så får du en udførlig guide til hvordan du reparerer skader i din dragt.
Indsæt denne kode for at indlejre video om reparation af våddragt:
Størrelsen på din nye våddragt er totalt essentiel for at du får det optimale ud af de egenskaber den har. Hvis våddragten er lidt for lille, vil den stramme for meget omkring skuldrene og armene, så du ikke har bevægelsesfrihed nok. Og så vil den også gøre det sværere at trække vejret ordentligt.
Hvis våddragten derimod er for stor, vil den lettere tage vand ind. Det giver både diskomfort ved at der kommer koldt vand ind i dragten og så vil der automatisk danne sig små lommer inde i selve dragten (typisk under armene og i lyskeregionen), hvor der samler sig vand og dermed øger vandmodstanden.
Derfor er det vigtigt at du vælger den rigtige størrelse, der til gengæld næsten kan være en videnskab at finde ud af.
Jeg har dog herunder samlet links til de største brands størrelsesguides, så du nemmere kan finde ud af hvilken størrelse dragt du skal vælge ud fra dine egne mål.
Hver opmærksom på at disse størrelsesguides er lavet ud fra højde og vægt, hvilket oftest er en ret præcis indikator for hvilken størrelse du skal bruge. Hvis du så passer ind i flere forskellige størrelser, er en god tommelfingerregel at gå efter den der passer bedst til din vægt ud af de dragter der passer i både vægt og højde.
Det er din omkreds der oftest er afgørende for hvor godt våddragten passer. Så her er højden mere sekundært.
Når du så prøver en våddragt på for første gang, er det vigtigt at mærke efter hvor godt den sidder på dig. Og her er det vigtigste at den slutter godt til omkring halsen. Hvis du knap nok kan få pegefingeren ind mellem våddragten og huden, sidder den korrekt.
Hvis dragten ikke sidder godt til omkring halsen, vil der hele tiden løbe koldt vand igennem. Det ødelægger den isolerende effekt som våddragten har, hvilket ikke er helt optimalt.
Det er i øvrigt helt naturligt at en våddragt skal sidde meget stramt på land. Når først du kommer i vandet, vil der automatisk komme lidt vand ind i dragten og det vil gøre at den udvider sig en lille smule, så den bliver mere komfortabel.
Det første du skal gøre med din nye våddragt, er derfor at hoppe en tur i vandet med den. Det er her du virkeligt kan mærke om størrelsen er rigtig eller ej.
Hvis du er helt ny indenfor svømning i åbent vand, kan det være meget fristende at prøve disciplinen af med en brugt våddragt inden du investerer i en helt ny. Som sådan er det ikke en dårlig ide, for at købe, leje eller låne en brugt våddragt, er en billig måde at finde ud af, om åbenvands svømning er noget for dig.
Oplevelsen af åbenvands svømning vil dog ikke være det samme i en brugt dragt i forhold til i en ny dragt. Ligesom med sko, tilpasser en våddragt sig nemlig brugeren med tiden, hvilket ikke tager meget længere end et par ganges brug.
Når du hopper i den brugte våddragt, er det derfor stensikkert at den ikke vil sidde på dig som hvis den havde været ny. Den vil være tilpasset den eller de tidligere brugere, der måske har den samme højde og vægt som dig, men som er bygget på en anden måde.
Hvis du lejer en våddragt, skal du også være opmærksom på at det sjældent er muligt at afprøve dragten før et stævne, medmindre du lejer dragten over flere dage (hvilket hurtigt kan blive dyrt).
En god tommelfingerregel er at du aldrig skal benytte et nyt udstyr under en konkurrence, medmindre du har testet det af under træning inden. Og lejer du en våddragt til brug på race-day, vil det være umuligt for dig at prøve den af inden.
Det kan derfor være lidt risky business med en brugt våddragt, hvor din oplevelse kan gå begge veje. Uanset om du køber, lejer eller låner en brugt dragt.
Har du tidligere prøvet at have et lidt længere svømmepas med våddragt, har du sikkert også prøvet at få slidsår fra våddragten. Særligt i nakken. Det har jeg i hvert fald prøvet rigtigt mange gange.
Efter jeg er begyndt at bruge bodyglide, er det dog meget sjældent jeg får slidsår. Så er det oftest fordi jeg ikke har smurt mig godt nok de rigtige steder.
Slidsårene opstår af friktionen mellem huden og våddragten, der unægteligt automatisk vil ske når du roterer i vandet, når du drejer hovedet eller når du hæver hovedet for at orientere dig. Det kan ikke rigtigt undgås når våddragten sidder så tæt som den nu og engang skal.
Ved at smøre godt med bodyglide ud på de mest kritiske områder, hvilket primært er nakken, halsen, håndleddene, knæhaserne og anklerne, nedsætter du friktionen markant. Sammenlign det lidt med en tør cykelkæde kontra en velsmurt cykelkæde. Den velsmurte kører meget lettere og der er mindre modstand i den.
Det gælder også for kontakten mellem huden og våddragten. Så ved at smøre bodyglide ud på de steder der er mest udsat for slidsår, glider dragten nemmere henover disse steder og du undgår de irriterende slidmærker.
Vigtigt er det dog at det er decideret bodyglide du bruger. Jeg har i tidens løb set mange åbenvands svømmere bruge vaseline, men det er på ingen måde en god ide.
Vaseline hjælper dig ganske vist her og nu, men bliver relativt hurtigt skyllet væk af vandet. Og så er du lige vidt. Dertil er vaseline heller ikke godt for våddragtens materialer, så du ødelægger også din dragt stille og roligt.
Kører du triathlon, er der i øvrigt en bonuseffekt ved bodyglide; ved at smøre et godt lag på dine håndled, ankler, vrist og på ydersiden af de nederste ben på våddragten, bliver dragten meget nemmere og hurtigere at tage af. Det giver dig dyrebare sekunder i skiftezonen.
Derfor: Har du indtil nu brugt vaseline, så hold op med det og brug istedet bodyglide. Det vil både din hud og din våddragt takke dig for.
Bodyglide kan i øvrigt købes her.
Langt det meste af denne guide har handlet om våddragter til svømning og meget lidt om andre typer våddragter. Anvendelsesformålene for de mange forskellige typer våddragter er dog ret bred, så nu vil jeg afslutningsvist fortælle lidt om de forskellige typer dragter og hvad de bruges til.
Decideret svømning i åbent vand, kræver en varm og fleksibel dragt der hjælper dig til at kunne opholde dig lang tid i vandet og at få en så naturlig svømmestil som muligt. Disse dragter er som udgangspunkt 5 millimeter tykke eller under og har en lynlås på ryggen.
Lynlåsen lynes oftest oppefra og ned på de dyre konkurrencedragter, men mange dragter lynes også nedefra og op.
Da deciderede konkurrencedragter altid er ret tynde i neoprenen, er levetiden på disse oftest også noget kortere end i de tykkere og billigere dragter. Det kan derfor være en overvejelse værd, om du skal have en tynd (og dyr) konkurrencedragt til brug under konkurrencer og så en billigere og lidt tykkere dragt til brug i den daglige træning.
Performance betyder ikke det store under træning. Og med en billig og slidstærk dragt til træning og en dyr og mere sårbar dragt til konkurrence, vil det føles som om du flyver over vandet under konkurrencer med den dyre dragt.
En våddragt til dykning, adskiller sig markant fra en dragt til svømning ved valget af materialer og hvor materialerne er placeret. Der bliver stadig benyttet mellem 3 og 5 millimeter neopren, men udenom neoprenen, vil der ofte blive benyttet nylon.
Ydersiden vil tit være i almindelig nylon for at beskytte neoprenen, men siden der vender ind mod huden, vil være mere gulvtæppe-agtig for at være så behagelig for huden som muligt.
En våddragt til almindelig dykning, er, ligesom en våddragt til svømning, en heldragt.
Disse dragter bruges ofte i vand på minimum 25 grader, hvilket vi meget sjældent ser i Danmark. De kan dog med fordel bruges på kortere dyk på under 30 minutter eller under dykkertræning, hvor der er masser af bevægelse og aktivitet til at hjælpe med at holde varmen.
Under danske forhold, anbefales det at bruge tørdragt hvis du skal foretage dybere dyk efter eksempelvis vrag eller rev. Jo dybere du kommer ned i vandet, jo koldere bliver det. Og her kan en tørdragt hjælpe dig meget bedre med at holde varmen, end en traditionel våddragt til dykning.
I modsætning til den traditionelle våddragt til dykning, skiller en våddragt til undervandsjagt (også kaldet UV Jagt) sig ud ved at være todelt, have integreret hætte og at være uden lynlås.
Den er meget stramtsiddende og skal oftest tages på ved hjælp af vand og sæbe.
Isoleringsevnen er i højsædet og derfor bruges der i Danmark 7 millimeter tyk neopren. Det gør at bevægelsesfriheden ikke er særligt stor, men til gengæld kan den hjælpe undervandsjægeren komfortabelt varm næsten hele året rundt.
Til gengæld gør den mindre bevægelsesfrihed, at selv almindelige tag som vi kender det fra brystcrawl, vil være meget besværet. Derfor foregår fremdriften primært ved hjælp af benspark.
En våddragt til undervandsjagt har tit forstærkede knæ og albuer, ligesom den ofte tit har en ladeplade på brystet.
Når det kommer til fridykning, er det allervigtigste at kunne opnå et langt og ubesværet glid. En våddragt til fridykning er derfor ofte meget stram for at være så streamlinet som muligt.
Til gengæld er isoleringsevnen ikke en vigtig egenskab, da det er begrænset hvor længe fridykkere opholder sig under vandet af gangen. Opdriften i en våddragt til fridykning er heller ikke det vigtigste, da den blot vil trække fridykkeren opad.
Disse dragter er derfor designet til tre formål; at opnå et så langt og ubesværet glid som muligt, at have god bevægelsesfrihed til et kraftigt brysttag og at hjælpe med at holde fridykkerens core stabil for at være så streamlinet som muligt.
En våddragt til børn som de fleste kender dem, er ofte en lidt malplaceret betegnelse. Ofte er det nemlig ikke egenskaberne fra en våddragt man er ude efter til børn, men i stedet til UV-beskyttelse. Derfor kaldes de fleste af disse dragter for soldragter.
Soldragter giver ganske vist masser af UV-beskyttelse, men mængden af neopren i disse dragter er relativt lille, så der er til gengæld ikke meget varme i dem. En soldragt er derfor primært egnet til brug på stranden eller ved poolen i de varme lande.
Tit er en soldragt også udstyret med korte arme og ben (oftest på dragter til børn op til 6-års alderen), hvorfor isoleringsevnen på disse dragter er meget begrænsede. Til gengæld giver de lidt opdrift, hvilket kan være rart for både barnet og forældrene.
Fra 6-års alderen og op er det nemmere at få fat i deciderede våddragter, der dækker begge arme og ben helt. Det hjælper markant med isoleringsevnen og kan derfor være med til at forlænge strand- og poolsæsonen markant.
En våddragt til børn – eller en soldragt, om du vil – kan i øvrigt anskaffes her.
Der findes efterhånden et par håndfulde forhandlere der sælger våddragter, så det kan være svært at overskue hvor handlen skal lægges.
Selv handler jeg dog ved Watery hvor priserne generelt er lave og hvor jeg føler mig sikker på at jeg får det kvalitetsprodukt jeg gerne vil have. Ejeren er tidligere elitesvømmer og ved derfor hvad godt udstyr betyder. Det gør mig tryg når jeg skal sende mange penge afsted, hvilket man uden tvivl gør når der skal shoppes ny våddragt.