På nær svømmetøj, badehætte og svømmebriller, er en pullboy (normalt kaldet en pullbuoy) det måske nok mest brugte stykke svømmeudstyr blandt svømmere og triatleter. Og det er ikke uden grund.
Der er nemlig flere gode fordele ved jævnligt at sætte en pullboy mellem benene i bassinet.
Hvad en pullboy hjælper dig med, hvordan du bruger den og hvilken pullboy jeg har testet til at være den bedste, giver jeg blandt andet svar på i denne guide.
I denne guide kommer jeg ind på følgende:
Lad os starte med at snakke lidt om hvem der har gavn af en pullboy i sin svømmetræning. Og svaret er ganske enkelt; alle. Både børn, begyndere, øvede, elitesvømmere og sågar endda professionelle svømmere.
Pullboyen har nemlig en række svømmemæssige fordele, der – selvom det ikke er tilladt at bruge dem under konkurrencer – hjælper dig med at svømme hurtigere når det virkeligt gælder.
Og det er jo det vi alle sammen gerne vil. At svømme hurtigere. Og gerne hurtigere og hurtigere for hver gang.
Vi har nu slået fast at en pullboy er en fordel for svømmere på alle niveauer. Men hvorfor er det så at den er det og hvordan kan du bruge den i din egen træning? Det tager vi et kig på her.
Og lad mig starte med at fortælle lidt om hvorfor det er så godt at bruge pullboy.
Når du sætter en pullboy mellem benene, hjælper den med at holde din hofte, din bagdel og dine ben oppe. Det vil sige at du ikke behøver at sparke med benene for at undgå at din underkrop (og navnligt benene) synker i vandet og dermed forårsager vandmodstand.
Samtidigt gør en pullboy at du ikke har den samme store nødvendighed for at spænde op i din coremuskulatur, for ligeledes at holde benene og bagdelen oppe i overfladen af vandet.
Det har den praktiske fordel, at du med det her ellers så simple stykke udstyr, kan koncentrere dig fuldt ud om dine arme. Du sparer på din coremuskulatur og i og med at du ikke skal sparke med benene, vil du have meget mere ilt til rådighed til at arbejde med dine arme.
For det er ingen hemmelighed at bensparket er den største synder når det kommer til kroppens iltforbrug. Og ved at eliminerer benene, bliver du ikke lige så forpustet når du svømmer.
Igen, så er en pullboy et godt stykke udstyr fordi den fjerner bensparkelementet og giver dig mere overskud til at fokusere udelukkende på armene.
Svømning med en pullboy er meget nemmere end at svømme uden. Du bliver ikke lige så forpustet og mange svømmere, særligt begyndere, svømmer markant hurtigere med en pullboy mellem benene end de gør uden, fordi benene med pullboyen imellem ikke synker mod bunden, men bliver i vandoverfladen
Det kan derfor være fristende hele tiden at svømme med sådan et stykke udstyr mellem benene. Men det vil bare ikke gøre noget godt for dig.
Brug i stedet kun en pullbouy engang imellem i enten kortere eller længere sæt. Og brug den kun til enten decideret tekniktræning eller funktionel styrketræning af armene. Det er ved disse to svømmeopgaver at den kommer til sin ret.
Til tekniktræning skal den bruges over kortere distancer. Typisk mellem 25 og 50 meter af gangen, hvor fokus er på dit armtag. Her kan en snorkel med fordel også bruges, så du både fjerner sparkeelementet og elementet hvor du skal dreje hovedet for at trække vejret.
På den måde kan du fokusere 100 procent på dit teknikarbejde.
I stedet for at bruge masser af tid i et fitnesscenter for at styrke dine svømmemuskler, kan du tage lidt af tiden i et fitnesscenter væk ved at lave funktionel styrketræning i vandet. Og nej, du skal ikke stå og træne med håndvægte i kork.
Sæt i stedet pullboyen mellem benene og smid et sæt finger paddles på hænderne. Svøm derefter et helt sæt som du normalt ville svømme det. Det kunne eksempelvis være 10×100 meter, 5×200 meter eller lignende.
På den måde træner du de helt specifikke svømmemuskler i overkroppen under nøjagtigt de samme forhold som når du svømmer konkurrencer. Det opbygger massiv muskulær udholdenhed, hvilket kommer dig til gavn hvis du evt. skal svømme konkurrence.
Der findes flere forskellige slags pullboys på markedet, så hvilken slags du skal være, kan være svært at overskue. Som udgangspunkt er der dog to overordnede punkter du skal være opmærksom på:
Om den skal være symmetrisk eller asymmetrisk. Og om den skal være hård eller blød.
Men det hjælper jeg dig med at blive klogere på i dette afsnit.
Pullboys laves enten som symmetriske eller asymmetriske. En asymmetrisk er ikke lige stor i begge ender, mens det modsatte gør sig gældende for den symmetriske.
Eksempler på en symmetrisk og en asymmetrisk pullboy:
Som med alt andet, er der naturligvis fordele og ulemper ved begge slags. Det tager vi et kig på her:
Med det sagt, er der ingen tvivl om at langt de fleste svømmere bruger en asymmetrisk pullboy. Den er ganske enkelt nemmere at arbejde med under vendinger og længere svømmesæt, da den bliver siddende mellem benene.
Det kan måske virke ligegyldigt, hvor hård en pullboy er. Men det er det ikke for de fleste svømmere. Hårdheden har nemlig direkte indflydelse på hvor komfortabel den er at svømme med i længere tid af gangen.
Hvad der opleves som komfortabel hos de forskellige svømmere, er naturligvis en smagssag. Men herunder har jeg samlet et par fordele og ulemper ved begge slags:
Med de forskellige slags pullboys på plads, er det blevet tid til at jeg vil introducere dig for min klareste anbefaling. Jeg har haft testet adskillige pullboys fra forskellige producenter, hvor Watery Heat Pull Buoy var den jeg var mest glad for, efterfulgt af Speedo Elite Pullboy.
Disse pullboy’s har vi testet
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg i svømmehallen har jeg testet et stort udvalg af de mest populære pullboy’s i ind- og udland for at kunne give de mest oprigtige anbefalinger, så du får den helt rette pullboy. Dette drejer sig om disse:
Pullboyene er afvejet ift. faktorer som symmetrisk vs. a-symetrisk, størrelse, vægt, pris, materiale og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
Watery Heat Pull Buoy er den absolut bedste pullboy jeg nogensinde har brugt. Og med min baggrund som elitesvømmer gennem flere år, synes jeg alligevel at det siger noget.
Den er asymmetrisk designet, så den ligger rigtigt godt mellem lårene. Og så er den af den hårde slags, så den giver en rigtigt god flydeevne og dermed opdrift.
Det er ingen problem at lave kolbøttevendinger, den bliver ganske enkelt hvor den hører til; mellem lårene. Også gennem svømmesæt med intervaller af 3-500 meters længde. Og selvom den er af den hårde slags, har jeg ikke oplevet at få slidsår af den.
Alt i alt, er Watery Heat Pull Buoy den absolut bedste pullboy jeg nogensinde har svømmet med. Og så kan den tilmed bruges af både børn og voksne!
Uanset om du er barn eller voksen, anbefaler jeg helt klart denne Watery Pull Buoy
Udover de traditionelle pullboys, findes der også en lille række af alternative af slagsen. De har hver deres egenskaber der kan være gode i forskellige situationer.
Så dem skal vi tage et kig på nu.
Hvis du tit er ude at rejse, kan en oppustelig pullboy være en god træningsmakker at have. Flyselskaberne accepterer mindre og mindre vægt og størrelser på kufferterne, hvorfor en pullboy nemt kan fylde for meget i den sparsomme kuffert.
Med en oppustelig pullboy fylder den ingenting i din bagage. Når du når frem til destinationen, puster du den blot op som var det de gode gammeldags badevinger. Og når du rejser hjem, tager du blot luften ud af den.
Det er ikke altid sikkert at svømmehallerne i udlandet udlåner svømmeudstyr. Så det er altid en god ide at tage sit udstyr med hjemmefra, hvilket en oppustelig pullboy ikke vil give dig problemer med.
Hvis du har brug for opdriften fra en pullboy, men stadig gerne vil aktivere din coremuskulatur under din svømmetræning, er der heldigvis opfundet en ankel pullboy. Det er et stykke udstyr der virker ligesom den traditionelle pullbouy, denne her sidder blot nede om anklerne.
Det er en lidt sjov oplevelse at svømme med den de første par gange. Men når først man har vænnet sig til den, kan man nemt mærke en forskel.
Ankelhullerne i pullboyen sidder i øvrigt godt fast om anklerne, så risikoen for at benene falder ud undervejs, er ganske minimal. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet det endnu, på trods af at jeg i alt har svømmet i omegnen af 15-20 kilometer med den.
Du har måske af og til prøvet at svømme en kombineret arm- og benserie, hvor du skifter mellem arm og ben? Hvis du har det, så kender du også til problematikken med at få pullboy eller kickboard fragtet frem og tilbage under serien.
Et stykke svømmeudstyr ved navn Pullkick er lavet til netop dette formål; at kunne bruges til både at lave bentræning og armtræning med.
Når du skal træne ben, bruger du den blot som almindeligt kickboard i strakte arme ude foran hovedet. Og når du skal træne arm, sætter du den blot mellem benene.
Dét er smart!
Når du skal forbedre din armteknik, er en pullboy et rigtigt godt redskab til at hjælpe dig. Men bruges din pullboy i kombination med en snorkel, får du endnu bedre forudsætninger for at lykkes med din tekniktræning.
Pullboyen fjerner sparkeelementet fra din svømning, imens snorklen fjerner vejrtrækningselementet. Og det gør at du har meget mere overskud til at fokusere på dét du reelt skal lave; at forbedre din teknik.
Hvis du vil have det optimale ud af din svømmetræning, kan du købe en snorkel her.
Udover den teknikmæssige fordel ved at bruge en pullboy, bruges den også til isoleret armtræning uden brug af ben. Eller som svømmerne kalder det, bare ‘Arm’. Og til det formål, bliver der ofte brugt finger paddles.
Finger paddles gør at du får en lille smule (men ikke meget) større håndflade. Når du svømmer med finger paddles, går det under navnet funktionel styrketræning. Og det styrker dit armtag betragteligt.
Alle erfarne svømmere bruger løbende en kombination af pullboy og finger paddles, for først og fremmest at isolere armene og dernæst styrke de specifikke svømmemuskler. Og det er noget svømmere på alle niveauer har gavn af.
Hvis du også vil øge styrken i dit armtag, kan du købe finger paddles her.
Det er ikke tit der skal handles ny pullboy, for når først du har en, holder den ofte i mange år. Men når der skal købes ny, er det vigtigt at købe den et sted hvor de har forstand på de forskellige slags og hvornår de skal bruges.
Derfor handler jeg generelt alt mit svømmeudstyr ved Watery. De er tidligere elitesvømmere, så de ved hvilke produkter der virker og ikke virker. Og har jeg spørgsmål til et produkt, får jeg hurtigt svar i deres kundeservice-chat.
Derudover er priserne skarpe og leveringstiden har altid kun været fra dag-til-dag. Så derfor anbefaler jeg at købe svømmeudstyr hos Watery, da min oplevelse med dem er helt suveræn!