Når du skal lære dit barn at opholde sig i vand, er sikkerhed alfa og omega, og her er en svømmevest netop genial. Tidligere har svømmebælte og armvinger været de foretrukne redskaber til at sørge for sikkerheden, men i de senere par år, har svømmevesten altså overtaget mere og mere.
Netop markedet for svømmeveste vil jeg give dig et indblik i her i denne guide. Jeg vil blandt andet fortælle dig om hvilke forskellige typer der findes og hvorfor de måske er et bedre sikkerhedsprodukt end de traditionelle svømmebælter og armvinger.
Derudover har jeg også haft testet adskillige veste og kan dermed give dig mine anbefalinger til hvilken model du skal vælge.
Helt konkret kommer jeg i denne guide ind på:
Med guidens agenda på plads, så lad os komme til det første punkt: Hvor gammel barnet skal være for at få gavn af en svømmevest.
Først og fremmest skal barnet være gammel nok til at bevæge sig naturligt i vandet. At bevæge sig naturligt i vandet, kan børn ofte allerede fra 1-års alderen – ca. 12 kg i vægt. Derfor er det også her at producenternes størrelser starter fra.
Derefter går størrelserne ellers bare opad, indtil vi er oppe i voksenstørrelserne. Omkring 8-års alderen er der dog lidt færre muligheder at vælge imellem, men der laves altså stadig modeller oppe i de store børnestørrelser.
Og så laves der sågar også svømmeveste til voksne. Men mere om det senere i guiden.
Med både svømmebælte og armvinger på markedet, der ellers har fungeret fint i så mange år, hvorfor så bruge en svømmevest i stedet?
Som udgangspunkt gør en svømmevest, et svømmebælte og et sæt armvinger det samme; at hjælpe med opdriften, så barnet er meget mere sikker i vandet. Og ja, både svømmebælte og armvinger har fungeret udmærket i mange år.
Men hvis du er ude at sejle i en båd, er der ikke krav om hverken svømmebælte eller badevinger. Der er der krav om redningsveste. Og i grove træk, minder svømmeveste og redningsveste meget om hinanden.
Strukturen i en svømmevest, gør at den er meget mere sikker. Den har markant mere opdrift end både bælte og vinger til sammen. Og så hjælper neoprenen (der er det materiale som svømmeveste primært er lavet af) en lille smule med at holde varmen.
Dertil er langt de fleste veste også lavet i farver der er nemme at få øje på, så hvis du slipper dit barn af syne et kort øjeblik på stranden, er det markant nemmere at få øje på ham eller hende igen. Og så dækker vesten også en stor del af overkroppen, hvilket automatisk beskytter huden under vesten for solen.
Men vigtist af alt: En svømmevest giver barnet den mest optimale position i vandet til at lære at svømme, derfor hedder det også en “svømme”-vest. For hvorimod armvinger og svømmebælte får barnet til at stå lodret op i vandet, så giver en svømmevest en mere optimal svømme-position, som er mere eller mindre vandret (dog uden at barnets hoved kommer under vand). Dette gør det altså noget lettere for barnet selv at bevæge og svømme sig rundt i vandet.
Derfor er en svømmevest ofte et bedre alternativ til svømmebælte og armvinger.
Skulle du alligevel være mest interesseret i de to mere gammeldags stykker udstyr, har Watery et ganske fint udvalg af dem her:
Skulle du fortsat have interessen i den størst mulige sikkerhed for dit barn, er der ingen tvivl om at en svømmevest er det bedste valg. Men forskellige modeller er der mange af. Og hvilke design- og sikkerhedsmæssige finesser der er brugt, er der også mange af.
De væsentligste ting du bør overveje før du køber en svømmevest, fortæller jeg dig derfor om herunder.
Den første ting du bør overveje, er om svømmevesten skal være med eller uden skridt-stop (eller under-strop, som det også kaldes). En skridt-stop er en strop der holder vestens ryg og frontside samlet ved at gå under skridtet.
Generelt set, giver en vest med en skridt-strop lidt ekstra sikkerhed for at den ikke falder af hen over hovedet. Det er meget usandsynligt at en svømmevest i forvejen ville gøre det, men med en skridt-strop kan du altså være helt sikker. Dertil gør stroppen også at vesten sidder mere til på barnet og den ikke frigører sig fra skuldrene og ender oppe omkring hovedet.
Om det er nødvendigt med farver på vesten der er nemme at se, er afhængig af hvad den skal bruges til. Skal den blot bruges i svømmehallen, er farven ligegyldig. Men skal den bruges ude ved eller på havet, er det absolut en fordel med en vest der er nem at få øje på.
I så fald er farverne rød, orange eller blå gode farver, da disse tre farver er de absolut nemmeste at få øje på i vandet.
Eksempler på svømmeveste i en tydelig og en ikke-tydelig farve:
Farvevalget i forhold til sikkerhed, gør sig iøvrigt også gældende ved svømmeveste for voksne. Der er en grund til at redningsveste har de farver de har. Jeg vil dog samtidigt gerne slå fast, at der ikke findes nogle konkrete regler på området.
Så det hele handler primært om dit eget sikkerhedsbehov.
Opdrift er naturligvis den primære årsag til at iføre sig en svømmevest. Men for meget opdrift kan også sætte en hæmsko på mulighederne for at svømme i den. Det er derfor ikke helt ubetydeligt hvor meget opdrift der er vesten.
Der findes naturligvis veste med forskellige flydeevner. Men dem du måske bør kigge nærmest på når det kommer til opdrift, er disse to:
Svømmeveste med mest og mindst opdrift:
Det smarte ved Beco svømmevesten, der eller er den der giver mest opdrift, er at du kan tage enkelte flydeelementer ud, hvis vestens flydeevne hæmmer barnets evne til at svømme. Eller endda hvis barnet bliver bedre og bedre til at svømme og derfor skal have lidt mere udfordring.
Det er måske en selvfølge for mange. Derfor er det oftest ikke noget man er opmærksom på når der skal handles svømmeveste.
Det er dog vigtigt at sikre sig at den svømmevest du køber, er CE godkendte. Er de det, kan du være sikker på at de har været underlagt strenge testprocedurer for at stille garanti for sikkerheden.
Hvad betyder CE-godkendelse så? Det er EU´s internationale mærke-ordning for legetøj, elektroniske maskiner og lign., som beviser at det overholder alle de gældende lovkrav i EU og må sælges det Europæiske økonomiske samarbejdsområde (hvori Danmark er iblandt). Det er altså din beskytning for at det ikke er et billigt kina-produkt, der ikke er sikkerheds-testet indenfor de gældende EU-regler. Du kan læse mere om mærket på sikkerhedsstyrelsens hjemmeside her.
Får du dermed eksempelvis købt en vest uden denne godkendelse, ved du reelt set ikke hvor sikker den er.
Samtidigt sikrer CE godkendelsen også at der ikke er brugt materialer i vesten, der er giftige for mennesker. Eksempelvis ftalater.
Så kig altid efter CE godkendelsesmærkatet når du køber svømmevest. Så ved du i hvert fald at den lever op til de strammeste sikkerhedskrav.
OBS: Alle svømmeveste i nedenstående test er CE-godkendt.
Jeg håber at jeg nu har givet dig et godt indblik i, hvad du skal have med i overvejelserne når du skal købe en ny svømmevest. Og det bringer mig til næste punkt i denne guide; hvilke svømmeveste jeg har testet til at være de bedste og mest anbefalelsesværdige.
Disse svømmeveste har vi testet
Til at udvælge nedenstående testvindere i de forskellige inddelinger har jeg i svømmehallen testet et stort udvalg af de mest populære og sikre svømmeveste i ind- og udland for at kunne give de mest oprigtige anbefalinger. Dette drejer sig om disse:
Watery svømmevest til børn (1-6 år) – Splashy
Watery svømmevest – Basic – Grøn
Konfidence Original svømmevest
Svømmevestene er afvejet ift. faktorer som størrelse, materiale, pris, opdrift, farve og i sidste ende min personlige samlede oplevelse af dem hver i sær. Og det er altså disse omfattende test, der danner baggrund for nedenstående anbefalinger
Jeg har fundet en testvinder indenfor følgende tre kategorier:
Jeg har allerede været lidt inde på denne vest tidligere i guiden. Men det er altså bare en god svømmevest, særligt når man samtidigt kigger på prisen.
Udover at være udstyret med en skridt-strop og at være en af de veste med mest opdrift, kan flydeelementerne også tages ud, så opdriften bliver mindre hvis der skulle være behov for det.
Den laves i to forskellige størrelser; en small, der går fra 1-3 år (12-18 kilo) og en medium, der går fra 3-6 år (18-30 kilo). Hvis vesten bliver købt i den tidligste alder i den enkelte størrelse, kan den derfor bruges i et par år før den skal udskiftes.
Det gør den blot til en endnu bedre investering til prisen.
“Super udførelse og passer godt. Dette giver min datter mere bevægelsesfrihed i vandet.”
(Rasmus S.)
“Malthe blev glad for vesten. Nu kan han ” svømme ” selv. Men desværre, pga coronakrisen, har han jo ikke kunne kommet i svømmehallen. Så vi glæder os til det er overstået. Så skal vesten hurtigt komme i brug.”
(Marianne E.)
“Er tillægsgebyret mod svømmevinger absolut værd, fordi småbørnen har fuld bevægelsesfrihed for armene. Passer relativt stort. Maksimeret vand sjovt for vores barn.”
(Fidiamboos)
Skal du have svømmevesten med ud at rejse, kommer denne Watery svømmevest – Splashy til sin ret. Den er nemlig lille og kompakt, så den fylder ikke meget i kufferten. Tilmed ligger den også i den billige ende af prisspektret.
Denne vest gør sig primært gældende til at have med på rejser, på grund af sin lille størrelse. Den kan dog også sagtens bruges herhjemme. Den er designet med så meget bevægelsesfrihed som muligt for øje, men har dog ikke udtagelige flydeelementer, der ellers ville have sat prikken over i’et.
“Vesten kan holde min søn på 2½ og 15 kg i vandet uden yderligere hjælp. Men han ligger dog ret ustabilt, så man skal holde ham i begge hænder. Hvis jeg slipper hænderne går der få sekunder, så ligger han på en uheldig måde med munden under vand.”
(Esben M.)
“Jeg har købt denne søde svømmevest til min lille dreng, og jeg er mere end tilfreds med både forsendelsen og kvaliteten.”
(Pura Ferri)
Hvis du bare skal have det bedste af det bedste, hvor prisen er ligegyldig, har Aqua Sphere lavet den ultimative svømmevest til børn. Bevares, den koster noget mere end de andre svømmeveste på markedet, men den giver til gengæld også langt bedre muligheder for at lære dit barn at svømme.
Den helt klare fordel ved Aqua Sphere svømmevesten, er at den har et håndtag på ryggen. Det gør at barnet kan ligge i en naturlig svømmeposition i vandet, imens du som forældre kan hjælpe barnet med at holde sig ovenvande imens de basale svømmefærdigheder øves.
Sammenlign det lidt med når du skal lære dit barn at cykle, ved at holde fast i den kæp du har kilet fast i cykelstellet. På samme måde fungerer det egentligt med denne svømmevests håndtag.
Det giver maksimal tryghed, både for børn og forældre.
Dertil er vesten også udformet på en måde, så barnet få maksimal bevægelsesfrihed omkring både arme og ben. På den måde kan svømmetagene øves uden at vesten er i vejen.
Den laves i størrelserne 1-3 år og 3-6 år, så den kan endda også bruges af en bred aldersgruppe.
Kort sagt er denne svømmevest den absolut bedste vest, når du gerne vil lære dit barn at svømme!
“Fin service – fin vejledning til at finde den rette størrelse – venlig samtale – hurtig levering”
(Watery.dk)
Ved første øjekast kan en svømmevest (eller en flydevest, som de også kaldes) og en redningsvest nemt forveksles. Og egenskaberne læner sig da også meget op af hinanden.
I bund og grund hjælper begge dele med at holde brugeren flydende. Men hvor en redningsvest er skabt udelukkende med henblik på maksimal flydeevne, er en svømmevest skabt til at hjælpe med både at flyde og at svømme.
En svømmevest er både let og har nogle udskæringer der gør at den er nem at bevæge sig i, imens en redningsvest er markant tungere og ikke er designet til at give ordentlig bevægelsesfrihed. Man vil derfor føle sig markant mere låst i en redningsvest i forhold til en svømmevest.
Det er ikke kun de helt små der kan have brug for hjælpen fra en svømmevest. Det kan mange voksne og de større også have. Markedet for svømmeveste til børn fra 7-års alderen og til voksne, er dog relativt begrænset.
Enkelte producenter har til gengæld (og heldigvis) gjort en dyd ud af også at give svømmevestens sikkerhed til dem der er ældre end de helt små børn.
Nogle er bedre end andre, men herunder har jeg samlet de veste der giver den bedste kombination af sikkerhed og bevægelsesfrihed. Der er i øvrigt tale om en Konfidence svømmevest i begge punkter.
I modsætning til svømmeveste til små børn der ofte ligger indenfor samme vægtklasse, forholder det sig anderledes til voksne. Hos voksne vil der i sagens natur både være lette og tunge brugere, hvorfor der på veste til voksne, er et stort behov for at kunne regulere flydeevnen til brugerens vægt.
Konfidence voksen svømmevesten giver en rigtigt god mulighed for lige præcis dét.
Med udtagelige flydeemner, kan vesten hurtigt indstilles til at passe præcis til brugerens vægt. Og da den i forvejen fås i størrelserne small, medium, large og X-large, giver den de allerbedste muligheder for at tilpasse flydeevnen til lige præcis den enkelte bruger.
Du kan købe din Konfidence voksen svømmevest her.
Ligesom ved svømmeveste til voksne, er der også hos juniorer et større behov for en større og mere justerbar flydeevne. Men hvor modellerne til voksne har udtagelige flydeemner, læner principperne på juniorvestene sig op af de samme principper som vestene til børn.
Imens der naturligt er et større spring i vægtklasserne blandt juniorer, er der ikke så store udsving i vægten i denne aldersklasse, at der er behov for at kunne tage flydeemnerne ud.
Disse veste er derfor lavet til de specifikke aldersklasser 8-10 år, 10-12 år og 12-14 år. Til gengæld laves de i modeller til både drenge og piger, hvor modellen til drenge er mørkeblå og modellen til piger er lyserød og lilla.
Konfidence junior svømmevesten til drenge kan købes her og vesten til piger kan købes her.
Når du har investeret i en svømmevest til dit barn eller måske dig selv, er jeg sikker på at du nok også gerne vil have den til holde så længe som overhovedet muligt. Og heldigvis kræver det ikke meget arbejde at forlænge levetiden på den.
Herunder giver jeg dig tre gode råd til hvordan du nemmest forlænger levetiden mest muligt.
Der er efterhånden mange steder du kan købe en svømmevest, både online, i fysiske forretninger og hos de små strandbutikker der traditionelt er beliggende ved de større strande i udlandet.
For at være sikker på kvaliteten og sikkerhedsgodkendelserne, bør du dog i det mindste holde dig til de specialiserede butikker herhjemme.
Ét af de steder hvor du kan være sikker på at alle svømmeveste er sikkerhedsgodkendte, er på Watery.dk. Der er samtlige veste CE og NE godkendte, ligesom priserne er blandt de bedste på markedet.
At bedømme ud fra Trustpilot, er alle deres kunder også super tilfredse med at handle hos dem. Derfor anbefaler jeg Watery.dk når du skal købe en ny svømmevest.